23.7 C
Athens
Τρίτη, 7 Μαΐου, 2024

ΑρχικήΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΩΣ ΠΟΤΕ ΘΑ ΣΥΝΥΠΑΡΧΟΥΝ ΛΙΜΑΝΙ ΚΑΙ ΖΩΝΤΑΝΟ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑ ΣΤΟ Μ. ΡΕΜΑ ΡΑΦΗΝΑΣ;

ΩΣ ΠΟΤΕ ΘΑ ΣΥΝΥΠΑΡΧΟΥΝ ΛΙΜΑΝΙ ΚΑΙ ΖΩΝΤΑΝΟ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑ ΣΤΟ Μ. ΡΕΜΑ ΡΑΦΗΝΑΣ;

Η παράξενη συνύπαρξη κορμοράνων και πλοίων κρατάει ακόμα στη Ραφήνα. Με όλα τα δεινά που το λιμάνι προσκομίζει στην πόλη υπάρχει ακόμα μια γωνιά για τα πουλιά. Κορμοράνοι, ερωδιοί, ποταμοσφυριχτές, λασποσκαλίδρες, λασπότριγγες, κοκκινοσκέληδες, χαλικοκυλιστές, καστανοκέφαλοι γλάροι, αγιοπούλια, καλαμαμοκανάδες συνοστοίζονται σε μια γωνιά.

Απέναντι τα καράβια πάνε και έρχονται καθημερινά.

Το μεγάλο κακό στον υγροβιότοπο της Ραφήνας τον έκανε ο Οργανισμός Λιμένος Ραφήνας με την σταδιακή αποψίλωση των καλαμιών και την επέκταση ενός παντελώς άχρηστου πάρκιγκ αυτοκινήτων. Η Φύση ασφυκτιά και ψάχνει μιαν ανάσα. Πουλιά και άνθρωποι εγκλωβισμένα ανάμεσα σε αυτοκίνητα και λογής λογής εμπόδια. Το οικοσύστημα του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας ζητά μιαν ανάσα, λίγο από τον χαμένο χώρο που του έκλεψε ο Οργανισμός Λιμένος Ραφήνας.

Οι μήνες που θα έρθουν θα είναι κρίσιμοι και για το Μεγάλο Ρέμα Ραφήνας και για την ίδια τη Ραφήνα. Η επικείμενη πώληση του λιμανιού έχει ανοίξει την όρεξη στους υποψήφιους επενδυτές. Υπόσχονται να γεμίσουν την παραλιακή ζώνη με λογής λογής τσιμεντένιες κατασκευές. Σχεδιάζουν την επέκταση του λιμανιού και την αξιοποίηση της παραλιακής ζώνης. Η μεγάλη προίκα του λιμανιού της Ραφήνας είναι η παραλιακή του ζώνη.

Το Μεγάλο Ρέμα Ραφήνας αποτελεί διαχρονικά το μεγάλο εμπόδιο για όλα αυτά τα άνομα σχέδια. Η Κυβέρνηση, ο τοπικός Δήμος και οι οι υποψήφιοι επενδυτές ετοιμάζονται να το εξαφανίσουν. Οι επόμενοι μήνες θα είναι κρίσιμοι. Εδώ θα φανεί ποιοι νοιάζονται πραγματικά για τη Ραφήνα και ποιοι νοιάζονται πραγματικά μόνο για τις τσέπες τους. Η ατάκα που κυκλοφορεί ευρέως είναι “τα λεφτά είναι πολλά. Ποιος μπορεί να πει όχι;”

Τα λεφτά είναι πολλά και οι κορμοράνοι λίγοι…
Τα λεφτά είναι πολλά και η αξιοπρέπεια των Κυβερνώντων εξαιρετικά αμφιλεγόμενη… 
Τα λεφτά είναι πολλά, αλλά είναι μόνο για πολύ λίγους και εκλεκτούς …

 

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα