23.5 C
Athens
Πέμπτη, 23 Μαΐου, 2024

ΑρχικήΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΑνακαλύφτηκε άγνωστος πίνακας του Ελ Γκρέκο, ανεκτίμητης αξίας

Ανακαλύφτηκε άγνωστος πίνακας του Ελ Γκρέκο, ανεκτίμητης αξίας

Ένας μέχρι πρότινος άγνωστος πίνακας του Ελ Γκρέκο που απεικονίζει τον Χριστό να σηκώνει τον σταυρό, βρέθηκε σε ιδιωτική συλλογή.

Μετά από δύο χρόνια έρευνας, η ομάδα του Centro de Arte de Época Moderna (CAEM) του πανεπιστημίου της πόλης Λιέιδα στη βόρεια Ισπανία, επιβεβαίωσε ότι ο «άγνωστος, ξεχωριστός, υπέροχος πίνακας» αποδίδεται στον Δομήνικο Θεοτοκόπουλο, ενώ εκτιμάται ότι ο Ελ Γκρέκο τον ζωγράφισε το διάστημα μεταξύ 1585 και 1590.

Αυτός ο μικρός καμβάς, με διαστάσεις 57,5 Χ 38,5 εκατοστά, έχει μεγάλη πρωτοτυπία, αυθορμητισμό και ευαισθησία. Το δυνατό πρόσωπο του Χριστού είναι καθηλωτικό, σιωπηλό και εκφραστικό», δήλωσε ο διευθυντής του CAEM, καθηγητής Σίμο Κομπάνι, στους Times.

Ο Σίμο Κομπάνι εξήγησε πως εκτιμάται ότι ο συλλέκτης- ένας Ισπανός που θέλησε να διατηρηθεί η ανωνυμία του- αγόρασε τον πίνακα σε μία αντικερί πριν από 10-15 χρόνια, πιστεύοντας ότι επρόκειτο για ένα από τα πολλά αντίγραφα των έργων του Ελ Γκρέκο. Επίσης, δήλωσε ότι είναι αδύνατο να εκτιμηθεί η αξία του πίνακα, αλλά εξέφρασε την πεποίθηση ότι αυτή μπορεί να είναι «τουλάχιστον 1 εκατομμύριο, αλλά ίσως 5, 10 ή 15 εκατομμύρια ευρώ, με δεδομένο ότι μπορεί να είναι πρόγονος αυτού του είδους».

 

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα