22.3 C
Athens
Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

ΑρχικήΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣFT: Θετικός στη συμφωνία δανεισμού των Γλυπτών του Παρθενώνα ο ηγέτης των...

FT: Θετικός στη συμφωνία δανεισμού των Γλυπτών του Παρθενώνα ο ηγέτης των Εργατικών

Δεν σκοπεύει να σταθεί «εμπόδιο» σε μια συμφωνία δανεισμού των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα ο αρχηγός του Εργατικού Κόμματος της Βρετανίας, Κιρ Στράμερ, όπως αναφέρει πηγή από το στενό περιβάλλον του στους Financial Times.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει το δημοσίευμα , o Στράμερ αναμένεται στη συνάντηση που θα πραγματοποιήσει την προσεχή Δευτέρα (27/11) με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να δηλώσει ότι «δεν θα παρεμποδίσει καμία αμοιβαία αποδεκτή συμφωνία μεταξύ της Αθήνας και του Βρετανικού Μουσείου για το μέλλον των Γλυπτών».

Σημειώνεται ότι, ο Έλληνας πρωθυπουργός, αναμένεται να θέσει το ζήτημα των Μαρμάρων κατά την επίσκεψή του στο Λονδίνο την επόμενη εβδομάδα.

Αφού συναντήσει τον ηγέτη της βρετανικής αξιωματικής αντιπολίτευσης, την Τρίτη (28/11) θα ακολουθήσει η συνάντησή του με τον Βρετανό πρωθυπουργό Ρίσι Σουνάκ στην Ντάουνινγκ Στριτ και σύμφωνα με πρόσωπο του στενού περιβάλλοντος του Έλληνα πρωθυπουργού θα θέσει το θέμα και στις δύο επαφές του.

Υπενθυμίζεται πως ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου, Τζορτζ Όσμπορν έχει προτείνει τη σύναψη μιας συμφωνίας δανεισμού, κατά την οποία μέρος των γλυπτών θα σταλούν στο Μουσείο της Ακρόπολης στην Αθήνα, με αντάλλαγμα την αποστολή αντικειμένων αρχαιολογικού ενδιαφέροντος στο μουσείο στο Μπλούμσμπερι στο Λονδίνο.

Ωστόσο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επιδιώκει τον επαναπατρισμό και την επανένωση όλων των γλυπτών, ώστε το μνημείο να εκτεθεί ολόκληρο στο Μουσείο της Ακρόπολης.

Ο Στάρμερ από την πλευρά του, σύμφωνα με τους Financial Times, θα πει στον Έλληνα πρωθυπουργό ότι εάν οι Εργατικοί ανέλθουν στην εξουσία δεν θα αλλάξουν τον ισχύοντα νόμο σχετικά με τα γλυπτά. Αναφέρεται στο νόμο του 1963 του βρετανικού Κοινοβουλίου, που εμποδίζει το Βρετανικό Μουσείο να παραδώσει οριστικά τα γλυπτά. Αντίστοιχη στάση έχει τηρήσει και η κυβέρνηση του Σουνάκ.

Ωστόσο, οι σύμμαχοι του ηγέτη των Εργατικών λένε ότι σκοπεύει να είναι ευέλικτος.

«Εμμένουμε στον υπάρχοντα νόμο, αλλά εάν συμφωνηθεί μια αμοιβαία αποδεκτή συμφωνία δανεισμού από το Βρετανικό Μουσείο και την ελληνική κυβέρνηση, δεν θα σταθούμε εμπόδιο» δήλωσαν πηγές από το στενό περιβάλλον του Στράμερ. Το γραφείο του ηγέτη των Εργατικών αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα.

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα