22.8 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

ΑρχικήΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΗ Ιουδήθ αποκεφαλίζει τον Ολοφέρνη, της Αρτεμίζια Τζεντιλέσκι (Ιστορία της Ιουδήθ που...

Η Ιουδήθ αποκεφαλίζει τον Ολοφέρνη, της Αρτεμίζια Τζεντιλέσκι (Ιστορία της Ιουδήθ που έγινε θέμα του πίνακα)

Ιταλίδα ζωγράφος του μπαρόκ, η Αρτεμίζια Τζεντιλέσκι θεωρείται ως μία από τους καλύτερους καλλιτέχνες της εποχής της. Η μεγάλη έκθεση των έργων της στην Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου, αρχικά προγραμματισμένη για τον Απρίλιο του 2020, θα είναι ένα από τα μεγαλύτερα γεγονότα του 2021. Ανάμεσα στα εκθέματα θα είναι και το «Η Ιουδήθ αποκεφαλίζει τον Ολοφέρνη» (1614-1620, Φλωρεντία, Ουφίτσι).

Ιστορία 

Η εντιμότητα και η αγνότητα της Ιουδίθ καθώς και η προσήλωσή της στα ιδανικά της την έχει μετατρέψει σε ένα ιδιαίτερα αγαπητό θέμα για τους καλλιτέχνες διάφορων εποχών που στον αγώνα της ενάντια στον Ολοφέρνη προέβαλλαν διάφορα ιδανικά που ήταν σχετικά με τη εποχή τους

Υπόθεση

Η Ιουδίθ, μία τολμηρή και όμορφη χήρα, αποφασίζει να επέμβει προκειμένου να σώσει τους συμπατριώτες της Ισραηλίτες από τους Ασσύριους κατακτητές. Μαζί με την υπηρέτριά της πηγαίνει στο στρατόπεδο του εχθρού στρατηγού Ολοφέρνη και, υποσχόμενη πληροφορίες για τους Ισραηλίτες, κερδίζει την εμπιστοσύνη του. Κάποιο βράδυ που ο Ολοφέρνης την προσκαλεί στην σκηνή του με σκοπό να την αποπλανήσει εκείνη τον μεθά και όταν εκείνος αποκοιμιέται τον αποκεφαλίζει. Μετά επιστρέφει θριαμβευτικά στον λαό της με το κεφάλι του Ολοφέρνη ενώ οι Ασσύριοι, έχοντας χάσει τον ηγέτη τους, διαλύονται και το Ισραήλ σώζεται. Αν και πολλοί εκδηλώνουν την επιθυμία να την παντρευτούν, η Ιουδίθ επιλέγει να μην παντρευτεί κανέναν και επιστρέφει στην καθημερινότητά της.

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα