23 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

ΑρχικήΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΙσπανία: Κατασχέθηκε αρχαιολογικός «θησαυρός» - Από ρωμαϊκά ψηφιδωτά, έως απολιθώματα

Ισπανία: Κατασχέθηκε αρχαιολογικός «θησαυρός» – Από ρωμαϊκά ψηφιδωτά, έως απολιθώματα

Δύο άνδρες βρίσκονται,υπό διερεύνηση για παράνομη κατοχή αγαθών με καλλιτεχνική, ιστορική, πολιτιστική ή ακόμη και επιστημονικής αξίας, σύμφωνα με την ανωτέρω δήλωση.

Στην κατάσχεση εκατοντάδων αρχαιολογικών εκθεμάτων του 18ου αιώνα προχώρησαν οι ισπανικές αρχών σε δύο σπίτια στην νοτιανατολική επαρχία Αλικάντε της χώρας, σύμφωνα με το CNNi.

Ειδικότερα, οι αρχές εντόπισαν αρχαιολογικά ευρήματα όπως θαλάσσια απολιθώματα, κεραμικά της Εποχής του Χαλκού και όπλα του 18ου αιώνα, περισσότερα από 200 θραύσματα ανθρώπινων κοκκάλων, ορισμένων εκ των οποίων παλαιότητας 4.000 και 5.000 χιλιάδων ετών σύμφωνα με δηλώσεις της ισπανικής αστυνομίας την Παρασκευή (30/12).

Mία από τις μεγαλύτερες παράνομες προσωπικές συλλογέςGuardia Civil/CNNi

Η ανακάλυψη αυτή, αποτελεί αποτέλεσμα έρευνας πολλών εβδομάδων, γνωστής ως «Επιχείρηση Οσάριουμ» που οδήγησε την αστυνομία «σε μία από τις μεγαλύτερες παράνομες προσωπικές συλλογές» στο Αλικάντε. Δύο άνδρες βρίσκονται υπό διερεύνηση για παράνομη κατοχή αγαθών με καλλιτεχνική, ιστορική, πολιτιστική ή ακόμη και επιστημονικής αξίας, σύμφωνα με την ανωτέρω δήλωση.

Ρωμαϊκές ψηφιδωτές πλάκες, εργαλεία από πυριτόλιθο της παλαιολιθικής εποχής και ιστορικά όπλα, συμπεριλαμβανομένων οβίδων και σιδερένιας χειροβομβίδας, ήταν μερικά εκ των 350 αρχαιολογικών αντικειμένων που ανακαλύφθηκαν.

alicante-2.jpg
Η ισπανική εθνική φρουρά, ανέφερε ότι προσπαθεί να συνεργαστεί με τον τομέα πολιτισμού, προκειμένου να ερευνήσουν και καταγράψουν τα αντικείμεναGuardia Civil/CNNi

Αφού πραγματοποιήθηκε η αρχική ανακάλυψη σε ένα σπίτι στο χωριό Gata de Gorgos, ο ιδιοκτήτης του σπιτιού συνεργάστηκε με την αστυνομία και τους οδήγησε σε μια μεγαλύτερη συλλογή σε ένα ακίνητο στην κοντινή πόλη Dénia.

Στη συνέχεια, ο ένοικος της δεύτερης κατοικίας ισχυρίστηκε ότι, τα αρχαιολογικά αντικείμενα που ανακαλύφθηκαν εκεί είχαν κληρονομηθεί από έναν νεκρό συγγενή, αν και η αστυνομία δεν βρήκε κανένα έγγραφο «που να δικαιολογεί την κατοχή» των αντικειμένων, σύμφωνα με τις αρχές. Ωστόσο, οι ερευνητές βρήκαν σημειωματάρια, τα οποία περιείχαν χειρόγραφες σημειώσεις από τον συγγενή που εντόπισαν την προέλευση των αντικειμένων.

Η ισπανική εθνική φρουρά, ανέφερε ότι προσπαθεί να συνεργαστεί με τον τομέα πολιτισμού, προκειμένου να ερευνήσουν και καταγράψουν τα αντικείμενα.

alicante.jpg
Δύο άνδρες βρίσκονται υπό διερεύνηση για παράνομη κατοχή αγαθών με καλλιτεχνική, ιστορική, πολιτιστική ή ακόμη και επιστημονικής αξίαςGuardia Civil/CNNi

Η Ιταλία συγχαίρει την μοναδική ανακάλυψη αρχαίων χάλκινων αγαλματιδίων στην Τοσκάνη, αναφέροντας «Η μελέτη από εμπειρογνώμονες θα μπορούσε να βοηθήσει τη χρονολόγηση της προέλευσης και του πλαισίου των κομματιών, αυξάνοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο την αξία τους και διευκολύνοντας ακόμη την τοποθεσία νέων αρχαιολογικών χώρων», σύμφωνα με την ανακοίνωση της αστυνομίας.

Η ανακάλυψη αυτή, έρχεται μετά τον επαναπατρισμό 36 κλεμμένων αντικειμένων στην Αίγυπτο, ένα χρόνο πριν, επίσης από την ισπανική εθνική φρουρά. Τα αντικείμενα, μερικών εκ των οποίων ειδώλια θεών και αρχαία πιθάρια κατασχέθηκαν στο λιμάνι της Βαλένθια, κατά τη λαθραία μεταφορά τους από αρχαιολογικούς χώρους το 2014, σύμφωνα με τον ιστότοπο Reuters.

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα