18.1 C
Athens
Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

ΑρχικήΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΙσπανός εργάτης βρήκε κατά τύχη χρυσά περιδέραια 2.500 ετών

Ισπανός εργάτης βρήκε κατά τύχη χρυσά περιδέραια 2.500 ετών

Δύο χρυσά περιδέραια περίπου 2.500 ετών βρέθηκαν κατά τύχη στη βορειοδυτική Ισπανία από έναν εργάτη μιας τοπικής εταιρείας ύδρευσης. Ο Sergio Marciandi  εργαζόταν στο Καβάντι, στις Αστούριες, την 29η Αυγούστου, όταν εντόπισε ένα χρυσό περιδέραιο ανάμεσα σε μερικές πέτρες.

Ενημέρωσε τον Pablo Arias, καθηγητή προϊστορικής αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Καντάμπρια, ο οποίος μίλησε για το εύρημα στο CNNi. Ο Arias ταξίδεψε στο σημείο μαζί με εμπειρογνώμονες από το Αρχαιολογικό Μουσείο των Αστουριών και πραγματοποίησε μια πρώτη έρευνα, η οποία αποκάλυψε ένα δεύτερο περιδέραιο που είχε σπάσει σε πολλά κομμάτια, είπε.

Περιδέραια αυτού του είδους συνδέονταν με τα ανώτερα στρώματα της κοινωνίας στην Εποχή του ΣιδήρουMuseo Arqueológico de Asturias

«Είναι πραγματικά εντυπωσιακό», δήλωσε ο Arias, προσθέτοντας ότι το εύρημα θα μπορούσε να ενισχύσει την κατανόησή μας για την Εποχή του Σιδήρου, την περίοδο κατά την οποία κατασκευάστηκαν τα περιδέραια.

Ενώ έχουν βρεθεί και άλλα χρυσά περιδέραια από την Εποχή του Σιδήρου, τα περισσότερα ανακαλύφθηκαν τον 18ο και 19ο αιώνα, όταν οι περιορισμένες αρχαιολογικές τεχνικές είχαν ως αποτέλεσμα να χαθούν πολλές από τις πληροφορίες σχετικά με την προέλευσή τους, εξήγησε ο Arias.

Σε αυτή την περίπτωση, ο χώρος είναι άθικτος και μπορεί να δώσει στους αρχαιολόγους πολύ περισσότερες πληροφορίες για τα περιδέραια. Η ανακάλυψη ανοίγει πολλά πιθανά πεδία μελέτης, είπε ο Arias, τα οποία θα μπορούσαν να ρίξουν νέο φως σε μια περίοδο για την οποία ελάχιστα είναι γνωστά.

Το δεύτερο περιδέραιο, που βρέθηκε σπασμένοMuseo Arqueológico de Asturias

Tα περιδέραια παρουσιάζουν σημάδια φθοράς σε σημεία που θα είχαν έρθει σε επαφή με το δέρμα και τα ρούχα του χρήστη. «Γνωρίζουμε ότι χρησιμοποιούνταν» δήλωσε ο Arias και πρόσθεσε ότι περιδέραια αυτού του είδους συνδέονταν με τα ανώτερα στρώματα της κοινωνίας. «Δεν μπορούσαν όλοι να αποκτήσουν ένα τέτοιο περιδέραιο».

Η χρονολόγηση των αντικειμένων είναι δύσκολη, αλλά ο Arias πιστεύει ότι είναι απίθανο να είναι ηλικίας άνω των 2.500 ετών. Η περιφερειακή κυβέρνηση των Αστουριών επαίνεσε τον Marciandi που ενημέρωσε αμέσως τους αξιωματούχους για το εύρημα.

Με πληροφορίες από: Spanish water worker finds ancient gold necklaces on hillside by Jack Guy, CNN

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα