27.2 C
Athens
Παρασκευή, 28 Ιουνίου, 2024

ΑρχικήΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΚολοράντο: Βγήκε βόλτα και σκόνταψε πάνω σε εύρημα εκατομμυρίων δολαρίων

Κολοράντο: Βγήκε βόλτα και σκόνταψε πάνω σε εύρημα εκατομμυρίων δολαρίων

Τι ανακάλυψε

Το όνειρο κάθε παιδιού είναι να περιπλανηθεί στον κήπο του και να έρθει πρόσωπο με πρόσωπο με έναν πραγματικό δεινόσαυρο. Ιδανικά έναν (δεινόσαυρο) από τους λιγότερο τρομακτικούς που κατά προτίμηση θα είναι… vegan.

Ο Τζέισον Κούπερ, κυνηγός δεινοσαύρων έχει συναντήσει πολλά από αυτά τα προϊστορικά πλάσματα. Αλλά ακόμη κι έτσι, μπορεί να μην είχε συναντήσει ποτέ ένα δείγμα σαν αυτό που έπεσε πάνω του πριν από μερικά χρόνια, εντελώς τυχαία κατά την διάρκεια μιας βόλτας που έκανε.

Πώς το ανακάλυψε

Ο Τζέισον Κούπερ, στην κυριολεξία σκόνταψε πάνω του, σύμφωνα με όσα αναφέρει το ΒΒC.  Αποδείχθηκε ότι είχε σκοντάψει πάνω σε ένα ζώο τόσο ογκώδες που αν εμφανιζόταν σε έναν δρόμο του Λονδίνου, θα είχε το μέγεθος ενός παλιού, διώροφου λεωφορείου.

Ο Κούπερ είναι επαγγελματίας κυνηγός απολιθωμάτων.

Ο ίδιος και η οικογένειά του ζουν στο Κολοράντο, στην κορυφή ενός γεωλογικού χαρακτηριστικού γνωστού ως σχηματισμός Μόρισον, μιας έκτασης ιζηματογενών πετρωμάτων που χρονολογείται από την Ιουρασική περίοδο (είναι γνωστή η περίοδος που εκτείνεται από 199 έως 145 εκατομμύρια χρόνια πριν και αποτελεί τη μεσαία περίοδο του Μεσοζωικού αιώνα ή «Αιώνα των Ερπετών») και καλύπτει 600.000 τετραγωνικά μίλια των δυτικών Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο σχηματισμός Μόρισον είναι για τους δεινόσαυρους ό,τι ήταν η Καλιφόρνια για τα ψήγματα χρυσού στα μέσα του 19ου αιώνα. Ο Κούπερ έχει στην κατοχή του κάτι λιγότερο από 100 στρέμματα και τα τελευταία δώδεκα χρόνια έχει βγάλει από αυτά 10 δεινοσαύρους. Και για να τον ακούσετε να λέει, το μεγαλύτερο εύρημά του μέχρι σήμερα ήταν κυριολεκτικά ένας περίπατος στο πάρκο.

Ήταν τα 45α γενέθλιά του και όταν ο φίλος του τον ρώτησε τι ήθελε, εκείνος δήλωσε ότι το καλύτερο δώρο θα ήταν ένας νέος δεινόσαυρος και έτσι ξεκίνησαν. Και καθώς περπατούσαν στην πλαγιά ενός βουνού, ο κ. Κούπερ εντόπισε ένα μηριαίο οστό να προεξέχει από τον τοίχο του βράχου. «Κοιτάξαμε γύρω μας. Ο φίλος μου βρήκε μερικούς σπονδύλους. Είπα, «Θεέ μου, αυτά αποδεικνύονται πραγματικά υπέροχα γενέθλια!».

Ήταν 150 εκατομμύρια χρόνια κάτω από το έδαφος

Ήταν ένας τεράστιος στεγόσαυρος, σε άριστη κατάσταση για ένα ζώο που πέρασε τα τελευταία 150 εκατομμύρια χρόνια κάτω από το έδαφος. Το ύψος του είναι σχεδόν 3,5 μέτρα (11,5 πόδια) και το μήκος του από την κορυφή του κεφαλιού του μέχρι την άκρη της φολιδωτής ουράς του είναι 27 πόδια.

Ο κ. Κούπερ τον ονόμασε «Apex» (η κορυφή, το αποκορύφωμα), επειδή οι τρομερές του διαστάσεις θα το καθιστούσαν κυρίαρχο ζώο στο περιβάλλον του. Με τη βοήθεια κάποιων φίλων του, το καθάρισε και το συναρμολόγησε ξανά.

Κοστίζει από 4 έως 6 εκατομμύρια δολάρια

Και αν πάντα είχατε τη φαντασίωση να πέσετε πάνω σε έναν δεινόσαυρο στο γκαζόν σας, μπορείτε να την κάνετε πραγματικότητα – αν μπορέσετε να βάλετε στα χέρια σας 4-6 εκατ. δολάρια. Ο Apex πρόκειται να γίνει ο πρώτος στεγόσαυρος που βγαίνει στο σφυρί σε δημοπρασία.

Οι προσφορές αναμένεται να είναι ζωηρές. Τα απολιθώματα δεινοσαύρων έχουν γίνει επιθυμητά τρόπαια, πολυπόθητα από επιτυχημένους επιχειρηματίες της τεχνολογίας και αστέρες του Χόλιγουντ.

Το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει μεγάλη δυσαρέσκεια στους ακαδημαϊκούς παλαιοντολόγους, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι το να επιτρέπεται να καταλήγουν σε ιδιωτικά χέρια εμποδίζει την επιστημονική έρευνα και στερεί από το κοινό την ευκαιρία να τα εκτιμήσει.

Ο Νίκολας Κέιτζ φέρεται να αγόρασε ένα κρανίο τυραννόσαυρου για πάνω από 185.000 λίρες το 2007 μετά από έναν πόλεμο προσφορών με τον Λεονάρντο Ντι Κάπριο, αν και το επέστρεψε αφού αποκαλύφθηκε ότι είχε κλαπεί.

Στα… χέρια του οίκου Sotheby’s

«Ο Apex είναι κατά 70% πλήρες, πράγμα απίστευτο για έναν δεινόσαυρο, ειδικά για έναν στεγόσαυρο», δήλωσε ο Κούπερ. Για να το θέσουμε αυτό στο πλαίσιο, οι ιδέες της «πληρότητας» στον κόσμο των απολιθωμάτων είναι σχεδόν τόσο ακανθώδεις όσο και η ουρά ενός στεγόσαυρου, σύμφωνα με την Cassandra Hatton του οίκου Sotheby’s, ο οποίος επιβλέπει την πώληση.

«Κανείς δεν βρήκε ποτέ το 100% ενός δεινοσαύρου. «Ένας τόσο καλός στεγόσαυρος όσο αυτός είναι δύσκολο να βρεθεί, λέει η ίδια. «Νομίζω ότι θα είναι απίστευτα σημαντικός».

Ο Apex δεν φαίνεται να έχει υποστεί ζημιές σε μάχες με άλλα πλάσματα. Η μόνη ένδειξη φθοράς ήταν ότι οι κατώτεροι σπόνδυλοι του είχαν συγχωνευτεί με τη λεκάνη, αποτέλεσμα αρθρίτιδας, γεγονός που υποδηλώνει ότι ο στεγόσαυρος απολάμβανε μια μακρά ζωή πριν από μια αιωνιότητα στο έδαφος.

Τώρα θα αποσυναρμολογηθεί και πάλι προσεκτικά, πριν από τη μακρά και σταθερή χερσαία διαδρομή από την εξάπλωση του Κούπερ στις αίθουσες διαπραγμάτευσης του οίκου Sotheby’s στο Μανχάταν, όπου ο Apex θα συναρμολογηθεί ξανά και θα εκτεθεί στο κοινό και τους υποψήφιους αγοραστές τον Ιούλιο.

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα