21.6 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

ΑρχικήΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΛύθηκε το μυστήριο του θαμμένου θησαυρού με τα 200 ρωμαϊκά νομίσματα στην...

Λύθηκε το μυστήριο του θαμμένου θησαυρού με τα 200 ρωμαϊκά νομίσματα στην Ιταλία

Τα κομμάτια ενός μεγάλου μυστηρίου φαίνεται πως ενώνουν οι αρχαιολόγοι στο Λιβόρνο της Ιταλίας, μετά από μια τυχαία εκπλητική ανακάλυψη που έφερε στο φως έναν θησαυρό.

Κατά τη διάρκεια πεζοπορίας σε δάσος της Τοσκάνης το Νοέμβριο του 2021, μέλος της Παλαιοντολογικής Αρχαιολογικής Ομάδας του Λιβόρνο εντόπισε μερικά νομίσματα που έλαμπαν μέσα στο χώμα. Ύστερα από έρευνα και ανασκαφή, ήρθαν στο φως 175 ασημένια ρωμαϊκά δηνάρια. Σχεδόν όλα ήταν σε καλή κατάσταση, γεγονός που καθιστά το εύρημα αρκετά σπάνιο, σύμφωνα με τους αρχαιολόγους.

Ωστόσο η ανακάλυψη γεννά ερωτήματα: Σε ποιον ανήκε ο θησαυρός; Από ποιον τον έκρυβαν; Και γιατί δεν επέστρεψαν να τον πάρουν;

Η αρχαιολογική ομάδα, μαζί με την επικεφαλής αρχαιολόγο για τις επαρχίες της Πίζα και του Λιβόρνο, Δρ. Λορέλα Αλντερίγκι, πέρασε πάνω από ένα χρόνο μετρώντας, ζυγίζοντας και καταγράφοντας τα νομίσματα, σύμφωνα με ανακοίνωση που αναρτήθηκε στη σελίδα της στο Facebook.

Τώρα οι ερευνητές πιστεύουν ότι έχουν κάποιες απαντήσεις, σύμφωνα με το CNNi.

«Ο θησαυρός αφορά τη ζωή ενός ανθρώπου, είναι οι αποταμιεύσεις ενός στρατιώτη και οι ελπίδες του να αποκτήσει δικό του αγρόκτημα», επισημαίνει μέσω email η Αλντερίγκι.

Η ίδια προσθέτει πως η ιστορία έχει και μια θλιβερή πλευρά, καθώς ο ιδιοκτήτης των νομισμάτων πέθανε πριν καταφέρει να πραγματοποιήσει το όνειρό του. «Τα νομίσματα αφηγούνται την ιστορία του» τόνισε.

Τα νομίσματα χρονολογήθηκαν στο 157-156 π.Χ, με τα πιο πρόσφατα να είναι του 83-82 π.Χ.CNNi/Alberto Cecio/Soprintendenza Archeologia

Το εύρημα θα εκτεθεί σύντομα στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Μεσογείου στο Λιβόρνο από τις 5 Μαΐου έως τις 2 Ιουλίου, δήλωσε η Αλντερίγκι.

Το μυστηριώδες παρελθόν των νομισμάτων

Είναι αδύνατο να γνωρίζουμε ακριβώς ποιος έθαψε τα νομίσματα, ξεκαθαρίζει η Αλντερίγκι, αλλά το πιο πιθανό είναι να ανήκαν σε πρώην λεγεωνάριο που υπηρέτησε κατά τη διάρκεια του Συμμαχικού Πολέμου της Ρώμης από το 91 έως το 88 π.Χ και του εμφυλίου πολέμου ανάμεσα στον Σύλλα και τους Μαριανούς από το 83 έως το 82 π.Χ.

Ο ιδιοκτήτης του θησαυρού τον έθαψε σε ένα δοχείο από τερακότα, ένα είδος κουμπαρά. Τα παλαιότερα νομίσματα χρονολογούνται στο 157-156 π.Χ και τα νεότερα στο 83-82 π.Χ, σύμφωνα με την ανακοίνωση των αρχαιολόγων. 

Εκείνη την εποχή, 175 δηνάρια για έναν στρατιώτη θα αντιστοιχούσαν στους μισθούς περίπου 1,5 χρόνου. Σήμερα αντιστοιχούν σε περίπου 20.000 έως 25.000 ευρώ, επισημαίνει η Αλντερίγκι.

Τα νομίσματα διατηρήθηκαν καλά κάτω από το έδαφος. Μόνο δύο είναι σπασμένα, αλλά μπορούν να συναρμολογηθούν. Η μελέτη τους θα δώσει περισσότερα στοιχεία για την ιστορία των νομισμάτων και τη χρήση τους, ενώ θα μπορούσε να οδηγήσει και σε αλλαγές της τυπολογίας βάσει της οποίας αναγνωρίζονται και χρονολογούνται τα ρωμαϊκά νομίσματα, η οποία χρησιμοποιείται από το 1974.

«Είναι ένας από τους ελάχιστους θησαυρούς αρχαίων νομισμάτων που βρέθηκε άθικτος και δίνει πολλές νομισματικές, ιστορικές και κοινωνικές πληροφορίες», καταλήγει η Αλντερίγκι.

Buried treasure, including nearly 200 Roman coins, found in Italy

By Taylor Nicioli, CNN

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα