23.2 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

ΑρχικήΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΜελετητές αποκαλύπτουν το πρόσωπο Αιγύπτιου που έζησε πριν από 35.000 χρόνια

Μελετητές αποκαλύπτουν το πρόσωπο Αιγύπτιου που έζησε πριν από 35.000 χρόνια

Ειδικοί από τη Βραζιλία εκμεταλλεύτηκαν την τεχνολογία ψηφιακής απεικόνισης για να αποκαλύψουν το πρόσωπο ενός Αιγύπτιου, που έζησε πριν από 35.000 χρόνια.

Ο αρχαιολόγος Elias Santos και ο σχεδιαστής 3D απεικονίσεων Cícero Moraes  χρησιμοποίησαν το σκελετό ενός άνδρα, που είχε βρεθεί σε αρχαιολογικό χώρο στην Αίγυπτο, για να αναδημιουργήσουν το πρόσωπό του. Η απεικόνιση είναι ιδιαίτερα λεπτομερής και βασίζεται στο κρανίο του Nazlet Khater 2, ενός σκελετού 35.000 ετών που εντοπίστηκε στην Κοιλάδα του Νείλου στην Αίγυπτο το 1980.

Ανθρωπολογικές αναλύσεις που έχουν γίνει στο παρελθόν έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για άνδρα αφρικανικής καταγωγής, που πέθανε σε ηλικία 17 έως 29 ετών. Οι αναλύσεις του σκελετού έχουν δείξει ότι το ύψος του δεν ξεπερνούσε το 1,60μ.

Εικόνες του Αιγύπτιου κατά τη διάρκεια της ψηφιακής απεικόνισης / Courtesy Cicero Moraes / CNNi

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μια ειδική τεχνική για καταλήξουν σε ασφαλή συμπεράσματα για τα χαρακτηριστικά του άνδρα και να προσεγγίσουν όσο το δυνατόν περισσότερο το πραγματικό του πρόσωπο. «Πριν από μερικά χρόνια, κάναμε ήδη ορισμένες προσεγγίσεις σχετικά με την ανθρώπινη εξέλιξη, χρησιμοποιώντας αντίγραφα από τα πιο γνωστά ευρήματα» είπε ο Santos, μιλώντας στο CNNi.

Και συνέχισε: «Τα βίντεο μετατράπηκαν σε φωτογραφίες και στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκαν για την επεξεργασία της φωτογραμμετρίας του κρανίου…». Φωτογραμμετρία είναι η τεχνική του προσδιορισμού διαστάσεων αντικειμένων με χρήση φωτογραφιών, που χρησιμοποιείται από ειδικούς για να αναδειχτεί ο τρόπος με τον οποίο έχουν εξελιχθεί οι άνθρωποι ανά τους αιώνες.

Το Φεβρουάριο, οι ερευνητές αποκάλυψαν μια 3D απεικόνιση μιας γυναίκας που εντοπίστηκε σε τάφο 2.000 ετών σε αρχαιολογικό χώρο της Σαουδικής Αραβίας. Με τη σειρά του, ο σχεδιαστής 3D απεικονίσεων, Cícero Moraes είπε στο CNNi ότι είναι πολύ μεγάλες οι πιθανότητες ο Αιγύπτιος να έμοιαζε εξαιρετικά με τη φωτογραφία που δημιουργήθηκε.

Οι δύο ειδικοί ελπίζουν τώρα πως η δουλειά τους θα βοηθήσει άλλες ομάδες αρχαιολόγων που εργάζονται στον τομέα της ανθρώπινης εξέλιξης και αναζητούν απαντήσεις για το πώς έχει αλλάξει το είδος μας ανά τους αιώνες.

Ο Moraes επεσήμανε ότι παρότι η γνάθος του άντρα είναι διαφορετική από τους σύγχρονους ανθρώπους, επί της ουσίας «πριν από 35.000 χρόνια ήμασταν σχεδόν ίδιοι». Και κατέληξε λέγοντας: «Εάν ένας άνδρας της εποχής εκείνης μπορούσε να περπατήσει στο δρόμο σήμερα, δεν θα βλέπαμε ουσιαστικές διαφορές από τους υπόλοιπους».

Experts reveal digital image of what an Egyptian man looked like almost 35,000 years ago, by Dalya Al Masri, CNNi

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα