19.4 C
Athens
Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024

ΑρχικήΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ“Μεσογείτικο Παραδοσιακό Κεντητό Ψωμί”: Σεμινάριο κατασκευής Πασχαλιάτικης κουλούρας στη “ΧΡΥΣΗ ΤΟΜΗ”

“Μεσογείτικο Παραδοσιακό Κεντητό Ψωμί”: Σεμινάριο κατασκευής Πασχαλιάτικης κουλούρας στη “ΧΡΥΣΗ ΤΟΜΗ”

Στα πλαίσια του κύκλου των σεμιναρίων της,  η “ΧΡΥΣΗ ΤΟΜΗ” διοργανώνει  εν όψει των ημερών του Πάσχα, σεμινάριο “Μεσογείτικου Παραδοσιακού Κεντητού Ψωμιού”. Το σεμινάριο που θα έχει διάρκεια 4 μαθήματα, θα ξεκινήσει την Τετάρτη 23 Μαρτίου 2022 ώρες 17:00-19:30 και θα συνεχίσει για τις επόμενες 3 Τετάρτες.

Παλιά οι γιαγιάδες μας διακοσμούσαν το ψωμί με σύμβολα όπως σταυρούς, πουλιά, λουλούδια, σπόρους κλπ. ανάλογα με τη περίσταση στέλνοντας έτσι ευχές, ευχαριστίες και προσευχές.  Έτσι και το ΠΑΣΧΑ βίωναν το μήνυμα της Ανάστασης με το «πασχαλινό καρβέλι» που ήταν πάντα κεντημένο. Σήμερα οφείλουμε να προστατέψουμε την ιστορική μνήμη και τις   πολιτιστικές  αξίες του παρελθόντος. Πάνω σε αυτή την ιστορική λαογραφική βάση θα υλοποιηθεί το σεμινάριο αυτό στο οποίο υπεύθυνη θα είναι η Γιώτα Δράκου ερευνήτρια τοπικής λαογραφίας.

Στο σεμινάριο αυτό οι συμμετέχοντες θα φτιάχνουν ψωμιά με σχέδια από ζύμη,  με αλάτι και αλεύρι και ταυτόχρονα θα μάθουν τη σημασία κάθε συμβόλου διακόσμησης. Στο τέλος του σεμιναρίου θα δοθεί έντυπο με την χρήση του κεντημένου ψωμιού και τα έθιμα που το συνοδεύουν, στην Κερατέα και τα Μεσόγεια.

Για πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής επικοινωνήστε μαζί μας στο email: [email protected], στα τηλ.: 6938272807 – 6932221477 – 6984614675 και στο τηλ.: 22990 69850. Απαραίτητη η κράτηση θέσης.

Το σεμινάριο θα πραγματοποιείται με περιορισμένο αριθμό ατόμων και με όλες τις απαραίτητες προφυλάξεις για την αποφυγή της διασποράς της COVID-19. Στο χώρο της “ΧΡΥΣΗΣ ΤΟΜΗΣ” θα υπάρχουν διαθέσιμα αντισηπτικά και η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική κατά την είσοδο στο χώρο και καθ΄ όλη τη διάρκεια του σεμιναρίου.

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα