22.8 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

ΑρχικήΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΠροβληματισμός για την αναστήλωση όψης μιας από τις τρεις πυραμίδες της Γκίζας

Προβληματισμός για την αναστήλωση όψης μιας από τις τρεις πυραμίδες της Γκίζας

Φιλόδοξο σχέδιο για την πυραμίδα του Μυκερίνου προκαλεί αντιδράσεις.

Διαφωνίες μεταξύ αρχαιολόγων προκαλεί το φιλόδοξο πρόγραμμα για αναστήλωση του εξωτερικού της πυραμίδας του φαραώ Μυκερίνου στην Αίγυπτο, της μικρότερης από τις τρεις διάσημες πυραμίδες της Γκίζας έξω από το Κάιρο.

Αιγύπτιοι ειδικοί συνεργάζονται με ιάπωνες συναδέλφους τους για να αποκαταστήσουν το περίβλημα από κόκκινο γρανίτη που στόλιζε το κάτω τμήμα του μνημείου, το οποίο χτίστηκε τον 26ο αιώνα π.Χ. και έχει ύψος 61 μέτρα.

Ο δρ Μοσταφά Ουαζίρι, γενικός γραμματέας του αιγυπτιακού Ανώτατου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων, υποστήριξε σε βιντεοσκοπημένη δήλωσή του ότι θα είναι το «πρότζεκτ του αιώνα» και «το δώρο της Αιγύπτου στον κόσμο τον 21ο αιώνα».

Από τις 124 πυραμίδες που υπάρχουν στην Αίγυπτο, είπε, η πυραμίδα του Μυκερίνου είναι η μοναδική που είχε επενδυθεί με γρανίτη αντί με ασβεστόλιθο. Συνολικά 16 ή 18 σειρές από ογκόλιθους γρανίτη τύλιγαν το κάτω τμήμα της πυραμίδας, ενώ η κορυφή ήταν καλυμμένη με ασβεστόλιθο.

Οι γρανιτένιοι ογκόλιθοι που παραμένουν στη θέση τους διακρίνονται στα αριστερά της πυραμίδας του Μυκερίνου (Wikimedia Commons)

Σήμερα, είπε ο Ουαζίζι, μόνο οι κατώτερες πέντε με οκτώ σειρές παραμένουν στη θέση τους, ενώ οι υπόλοιποι ογκόλιθοι έπεσαν, πιθανώς πριν από 800 χρόνια, και παραμένουν γύρω από τη βάση της πυραμίδας, ορισμένοι θαμμένοι στην άμμο.

Ωστόσο ορισμένοι αρχαιολόγοι δηλώνουν αντίθετοι με το πρόγραμμα αναστήλωσης.

«Πιστεύω πως δεν ήταν όλοι οι ογκόλιθοι κοντά στην πυραμίδα τμήμα της εξωτερικής επένδυσης» δήλωσε στο CBS ο δρ Μοχάμεντ Αμπντ Ελ-Μασκούντ, πρώην ανώτερος αξιωματούχος του αιγυπτιακού υπουργείου Πολιτισμού. Ορισμένοι γρανιτένιοι ογκόλιθοι, είπε, μπορεί να ήταν τμήματα της γιγάντιας ράμπας που χρησιμοποιήθηκε για την ανέγερση της πυραμιδας.

«Κάποιοι άλλοι ανήκαν στον ταφικό ναό και κάποιοι ποτέ δεν χρησιμοποιήθηκαν επειδή ο βασιλιάς πέθανε και ο γιος του δεν ολοκλήρωσε το έργο». Πριν μετακινηθούν οι ογκόλιθοι, τόνισε, θα πρέπει πρώτα να τεκμηριωθούν προσεκτικά. Από την πλευρά του, ο Μοσταφά Ουαζίρι διαβεβαίωσε ότι οι ογκόλιθοι δεν θα τοποθετηθούν στο εξωτερικό της πυραμίδας πριν ολοκληρωθούν οι απαραίτητες μελέτες. Εκτίμησε δε ότι η αναστήλωση θα ολοκληρωθεί σε περίπου τρία χρόνια.

Κοντά στην πυραμίδα του Μυκερίνου στην νεκρόπολη της Γκίζας βρίσκεται η πυραμίδα του Χεφρήνου, με ύψος 136 μέτρα, και η πυραμίδα του Χέοπα, γνωστή και ως Μεγάλη Πυραμίδα της Γκίζας, η οποία έχει ύψος 139 μέτρα και παρέμεινε το ψηλότερο κτήριο του κόσμου για πάνω από 3.800 χρόνια. Και οι τρεις πυραμίδες εκτιμάται ότι χτίστηκαν τον 26ο αιώνα π.Χ.

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα