17.9 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

ΑρχικήΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΤα δύο μεγαλύτερα εργαστήρια μουμιοποίησης της αρχαιότητας αποκαλύφθηκαν στην Αίγυπτο

Τα δύο μεγαλύτερα εργαστήρια μουμιοποίησης της αρχαιότητας αποκαλύφθηκαν στην Αίγυπτο

Οι αρχαιολόγοι έφεραν στο φως εργαλεία που χρησιμοποιούσαν οι αρχαίοι Αιγύπτιοι για τον τεμαχισμό των πτωμάτων με σκοπό την αφαίρεση των εσωτερικών οργάνων, μαζί με τα κανωπικά αγγεία που χρησιμοποιούνταν για τη διατήρηση των οργάνων, δήλωσε ο Waziri.

Η Αίγυπτος ανακοίνωσε την ανακάλυψη των δύο μεγαλύτερων εργαστηρίων που χρησιμοποιούνταν για τη μουμιοποίηση ανθρώπων και ζώων στην αρχαιότητα. Δύο εργαστήρια και δύο τάφοι ήρθαν στο φως στη τεράστια Νεκρόπολη της Σακκάρα, νότια του Καΐρου, σύμφωνα με τον Mostafa Waziri, γενικό γραμματέα του Ανώτατου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου.

«Σήμερα, ανακοινώνουμε την ανακάλυψη των δύο μεγαλύτερων εργαστηρίων μουμιοποίησης ανθρώπων και ζώων στη Νεκρόπολη της Σακκάρα» δήλωσε ο Waziri σε δημοσιογράφους, από το εργαστήριο όπου γίνονταν οι ταριχεύσεις των ανθρώπων.

Ο γενικός γραμματέας του Ανώτατου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου Mostafa Waziri επιδεικνύει ένα κανωπικό βάζο από το εργαστήριο μουμιοποίησηςEPA/KHALED ELFIQI

Τα εργαστήρια ταρίχευσης χρονολογούνται στην 30ή Δυναστεία (380-343 π.Χ.) και την Πτολεμαϊκή περίοδο (305-30 π.Χ.), ανέφερε η αιγυπτιακή κρατική εφημερίδα Al-Ahram, επικαλούμενη τον Waziri. Το πρώτο εργαστήριο είναι ένα ορθογώνιο κτίριο πολλών δωματίων με πέτρινα κρεβάτια μήκους 2 μέτρων και πλάτους 50 εκατοστών, τα οποία χρησιμοποιούνταν για τη μουμιοποίηση των νεκρών, σύμφωνα με την Al-Ahram.

Οι αρχαιολόγοι έφεραν στο φως εργαλεία που χρησιμοποιούσαν οι αρχαίοι Αιγύπτιοι για τον τεμαχισμό των πτωμάτων με σκοπό την αφαίρεση των εσωτερικών οργάνων, μαζί με τα κανωπικά αγγεία που χρησιμοποιούνταν για τη διατήρηση των οργάνων, δήλωσε ο Waziri.

Οι αρχαιολόγοι βρήκαν επίσης πήλινα αγγεία και τάφους ζώων στο δεύτερο εργαστήριο. Σύμφωνα με την Al-Ahram, το εργαστήριο αυτό περιείχε «πέντε πέτρινα κρεβάτια, διαφορετικά από εκείνα που ανακαλύφθηκαν στο εργαστήριο ταρίχευσης ανθρώπων».

«Σύμφωνα με τις αρχικές μελέτες, πιστεύεται ότι το συγκεκριμένο εργαστήριο χρησιμοποιούνταν για τη μουμιοποίηση ιερών ζώων» εξήγησε ο Waziri.

Κρεβάτι ταρίχευσης και κανωπικά βάζα σε εργαστήριο μουμιοποίησηςEPA/KHALED ELFIQI

Δύο σημαντικοί τάφοι

Παράλληλα με τα δύο εργαστήρια, οι αρχαιολόγοι βρήκαν, επίσης, «έναν από τους πιο όμορφους τάφους» στη Νεκρόπολη, όπως τον χαρακτήρισε ο Waziri. Ο τάφος, που πήρε το όνομά του από τον κορυφαίο αξιωματούχο Ne Hesut Ba, είναι ηλικίας 4.400 ετών και χρονολογείται στην πέμπτη δυναστεία.

Ο Ne Hesut Ba ήταν αρχιερέας της θεάς Maat και επέβλεπε την εκσκαφή των αρδευτικών καναλιών, είπε ο Waziri, που χαρακτήρισε τον τάφο «σημαντικό». Ο δεύτερος τάφος είναι ηλικίας 3.400 ετών και ανήκε σε έναν ιερέα των Καντίς με το όνομα Men Kheber Ra.

Τον Ιανουάριο του 2021, οι αρχαιολόγοι αποκάλυψαν πληθώρα αρχαίων θησαυρών στη Σακκάρα, συμπεριλαμβανομένων αρχαίων φέρετρων, χώρων ταφής και ενός νεκρικού ναού.

Εντυπωσιακά ευρήματα από τους δύο τάφουςEPA/KHALED ELFIQI

Με πληροφορίες από: Ancient tombs and large mummification workshops unearthed in Egypt by Niamh Kennedy, CNN

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα