21.4 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

ΑρχικήΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΤο Γεωπάρκο Λαυρεωτικής στο Παγκόσμιο Δίκτυο της UNESCO!

Το Γεωπάρκο Λαυρεωτικής στο Παγκόσμιο Δίκτυο της UNESCO!

Στο Παγκόσμιο Δίκτυο της UNESCO εντάχθηκε το Γεωπάρκο Λαυρεωτικής, μια σπουδαία εξέλιξη για την περιοχή καθώς σηματοδοτεί την ανάδειξη της περιοχής σε παγκόσμιο επίπεδο και την προστασία της σπουδαίας γεωλογικής, μεταλλευτικής – μεταλλουργικής, πολιτισμικής και οικολογικής της αξίας.

H τελετή καλωσορίσματος του Γεωπάρκου στο Παγκόσμιο Δίκτυο της UNESCO πραγματοποιήθηκε στον εξωτερικό χώρο του Δημαρχείου Λαυρεωτικής, την Τρίτη 6 Ιουνίου 2023, με εναρκτήριο χαιρετισμό του Δημάρχου Λαυρεωτικής και Προέδρου του Γεωπάρκου Λαυρεωτικής κ. Δημήτρη Λουκά, ενώ ακολούθησαν χαιρετισμοί του Προέδρου της Δ.ΑΝ.ΕΤ.Α.Λ. και Δ/ντή του Γεωπάρκου Λαυρεωτικής κ. Χαράλαμπου Ζαγουρή και της Επιστημονικά Υπεύθυνης του Γεωπάρκου κας Ευγενίας Μωραΐτη,

Στην τελετή παρευρέθηκαν και χαιρέτησαν ο Περιφερειάρχης Αττικής κ. Γιώργος Πατούλης, οι Βουλευτές Βασίλης Οικονόμου και Χρήστος Σπίρτζης, Αντιδήμαρχοι του Δήμου, ο πρώην Δήμαρχος και Πρόεδρος του Αναπτυξιακού Συνδέσμου Λαυρεωτικής Κωνσταντίνος Λεβαντής, δημοτικοί σύμβουλοι καθώς και πλήθος κόσμου.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν η Χορωδία Λαυρίου και η Δημοτική Φιλαρμονική Λαυρίου.

Ο Δήμαρχος Δημήτρης Λουκάς στο χαιρετισμό του ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Το γεωπάρκο της Λαυρεωτικής ο χώρος με την πλούσια γεωμεταλλευτική κληρονομιά ανακηρύχθηκε επισήμως παγκόσμιο γεωπάρκο της UNESCO. Η ένταξη του γεωπάρκου στη μεγάλη οικογένεια του παγκόσμιου δικτύου γεωπάρκων της UNESCO σηματοδοτεί μια νέα εποχή για την περιοχή της Λαυρεωτικής και φυσικά για τη διατήρηση και ανάδειξη του γεωπολιτιστικού της πλούτου. Η πλεονεκτική και ταυτόχρονα μοναδική γεωλογική θέση του γεωπάρκου μάς πρόσφερε απλόχερα σπουδαίους και μοναδικούς θησαυρούς αργυρομολυβδούχων μεταλλευμάτων οι οποίοι βρίσκονται στα έγκατα της γης…

Να ευχαριστήσω την ομάδα του γεωπάρκου, την επιστημονικά υπεύθυνη του γεωπάρκου την κυρία Μωραΐτη Ευγενία που ήτανε πραγματικά η καρδιά της όλης προσπάθειας, ο εμψυχωτής σε όλους μας, όλους τους εταίρους για την βοήθειά τους για να αναδείξουμε την ιστορία, την Αρχαιολογία, τη γεωλογία, τη μεταλλουργική δραστηριότητα των προγόνων μας και τέλος τη σπουδαία βιοποικιλότητα του Γεωπάρκου. Εμείς σαν Δήμος και αναπτυξιακή εταιρεία θα στηρίξουμε το γεωπάρκο και θα δώσουμε μία αναπτυξιακή ώθηση στον γεωτουρισμό γνωρίζοντας ότι η επισκεψιμότητα στο γεωπάρκο θα συντελέσει στην τοπική αναπτυξιακή πορεία της Λαυρεωτικής και όλης της περιφέρειας».

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα