17.5 C
Athens
Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024

ΑρχικήΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΤο «Πικροβότανο» της Δώρας Ραγκούση-Αγγελάκη

Το «Πικροβότανο» της Δώρας Ραγκούση-Αγγελάκη

Μια συλλογή από 10 διηγήματα είναι το πρώτο βιβλίο που εκδίδει η Δώρα Ραγκούση – Αγγελάκη. Κάθε διήγημα, βγαλμένο μέσα από αναπάντεχα γεγονότα της ζωής, περιγράφει  τη χαρά ή την ευτυχία, τη λύπη ή τον πόνο, την αγάπη ή τον έρωτα, την αγωνία ή το μίσος, την αναγέννηση, δοσμένα με την ευαισθησία μιας πολυποίκιλης καλλιτεχνικής ιδιοσυγκρασίας που διέπει την συγγραφέα.

Η Δώρα γεννημένη με την ευαισθησία του καλλιτέχνη μέσα της, εκδηλώνει από μικρή τα αισθήματά της ζωγραφίζοντας με χρωματιστά μολύβια σ’ οτιδήποτε είναι πρόσφορο προς τούτο. Μεγαλώνοντας το καβαλέτο, τα πινέλα, το τελάρο, ο μουσαμάς κι οι μπογιές αποτελούν την προσφιλή ασχολία της.

Μια ασχολία που δεν εγκαταλείπει κι όταν γίνεται σύζυγος και μητέρα. Η δημιουργική φαντασία δεν την εγκαταλείπει ποτέ. Αντίθετα μεγαλώνοντας εξελίσσεται μαζί της. Έτσι οι πίνακές της έχουν ποικιλία θεμάτων, τοπία – προσωπογραφίες – αγιογραφίες. Παράλληλα δημιουργεί κομψοτεχνήματα μπιζού – κομπολόγια – γούρια – δωράκια.

Αυτή η εσωτερική αναζήτηση να διοχετεύσει την αχαλίνωτη καλλιτεχνική της διάθεση ακόμα περισσότερο, την οδηγεί στη γραφή. Έτσι αποκαλύπτεται μια ευφάνταστη συγγραφέας που ακολουθεί κι εδώ μια ποικιλία αξιοπρόσεκτη στα διηγήματά της, όπου περιγράφεται η ανθρώπινη φύση σε συνεργασία ή αντιπαράθεση με τα στοιχεία της φύσης. Στα διηγήματα ο έρωτας, η αγάπη, η απώλεια, η φρίκη, ο πόνος, η νοσταλγία, περιγράφονται στις δέκα ιστορίες απεικονίζοντας το απύθμενο βάθος της ζωής.

Το «Πικροβότανο» που, χαρίζει γιατρειά σ’ ένα μικρό παιδί καταδικασμένο σε θάνατο έως τη στιγμή που το βοτάνι του δίνει πίσω τη ζωή, δίνει και τον τίτλο του βιβλίου.

Το «Πικροβότανο» αποτελεί την αναγέννηση, στην οποία όλοι ελπίζουμε. Συνιστώ ανεπιφύλακτα να το διαβάσετε.

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα