16 C
Athens
Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024

ΑρχικήΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΑΓΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΤΥΧΗ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ «Η ΠAMΜAKAΡΙΣΤΟΣ» ΣΤΗ Ν. ΜΑΚΡΗ

ΑΓΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΤΥΧΗ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ «Η ΠAMΜAKAΡΙΣΤΟΣ» ΣΤΗ Ν. ΜΑΚΡΗ

Ερώτηση προς την Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης με θέμα τα σοβαρά προβλήματα λειτουργίας του Ιδρύματος «Η ΠAMΜAKAΡΙΣΤΟΣ» λόγω της κρατικής υποχρηματοδότησης, κατέθεσε στη Βουλή το ΚΚΕ, όπως αναλυτικά ακολουθεί:

Στο Ίδρυμα «Η ΠΑΜΜΑΚΑΡΙΣΤΟΣ», στην Νέα Μάκρη, περιθάλπονται 130 παιδιά με βαρύ αυτισμό και 24 κορίτσια από άπορες οικογένειες φιλοξενούνται στο οικοτροφείο του Ιδρύματος.

Σύμφωνα με τη Διοίκηση του Ιδρύματος υπάρχει σοβαρό οικονομικό πρόβλημα αφού τα συσσωρευμένα χρέη προς τους προμηθευτές, τους εργαζόμενους, τα ασφαλιστικά ταμεία είναι 1,2 εκατομμύρια ευρώ. Στη ΔΕΗ το χρέος έχει φτάσει τα 150.000 ευρώ. Αυτή η κατάσταση αν δεν αντιμετωπιστεί από το κράτος, όπως έχει υποχρέωση αφού το ίδιο δεν έχει αναπτύξει δημόσιες υποδομές και παροχές, υπάρχει κίνδυνος να σταματήσει η λειτουργία του Ιδρύματος με προφανείς επιπτώσεις στα παιδιά και στις οικογένειές τους.

Η Κυβέρνηση ενώ είχε δεσμευτεί δημόσια, με δήλωση της Υπουργού Εργασίας, ότι μέσα στο 2016 θα δινόταν 350.000 ευρώ, ως έκτακτη οικονομική ενίσχυση προς το Ίδρυμα για να αντιμετωπίσει τα προβλήματά του, τελικά έφτασε να δώσει μόνο 48.000€ στις αρχές του Γενάρη του 2017. Συνεχίζει να εφαρμόζει την πολιτική των προηγούμενων Κυβερνήσεων να μην αποδίδεται στο Ίδρυμα από το κράτος το 1/3 της δαπάνης που απαιτείται για τη λειτουργία του. Φτάνοντας στο σημείο ακόμα και αυτήν την περιορισμένη κρατική επιχορήγηση να την έχει μειώσει κατά 70% τα τελευταία 5 χρόνια. Επίσης από το 2012 μέχρι και σήμερα να μην εφαρμόζεται η συμβατική υποχρέωση της κάλυψης της δαπάνης από το κράτος για τη φιλοξενία των 24 κοριτσιών στο οικοτροφείο.

Πρόβλημα υπάρχει και με τους εργαζόμενους που δουλεύουν σε δύσκολες συνθήκες, λόγω των τεράστιων ελλείψεων προσωπικού αλλά και της φύσης της δουλειάς τους, και είναι απλήρωτοι για πάνω από 10 μήνες.     

Αυτή η απαράδεκτη κατάσταση είναι αποτέλεσμα της δραστικής μείωσης των κρατικών δαπανών για να εξασφαλιστούν κονδύλια για τη στήριξη των μεγαλοεπιχειρη­ματιών που έχει ως αποτέλεσμα να μεταφέρεται όλο και περισσότερο η ευθύνη στην οικονομική δυνατότητα των οικογενειών για να έχουν οι ίδιες και τα παιδιά τους την αναγκαία στήριξη.    

ΕΡΩΤΑΤΑΙ η κ. Υπουργός τι μέτρα προτίθεται να πάρει ώστε:

  1. Να επιχορηγηθεί άμεσα και επαρκώς από τον κρατικό προϋπολογισμό το Ίδρυμα «Η ΠΑΜΜΑΚΑΡΙΣΤΟΣ» και να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη χρηματοδότησή του στο μέλλον για να παρέχονται όλες οι υπηρεσίες στα παιδιά χωρίς καμία πληρωμή από τις οικογένειες.
  2. Να καταβληθούν άμεσα όλα τα δεδουλευμένα που οφείλονται στους εργαζόμενους, στα ασφαλιστικά ταμεία και στους προμηθευτές.
  3. Να μη γίνει καμία μείωση μισθού στους εργαζόμενους.

Οι βουλευτές

Γιάννης Γκιόκας, Γιώργος Λαμπρούλης και Χρήστος Κατσώτης 

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα