22.6 C
Athens
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

ΑρχικήΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΑΠΑΞΙΩΣΗ ΤΗΣ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΜΕΙΟΨΗΦΙΑΣ ΤΗΝΟΥ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ Ο Π. ΚΡΟΝΤΗΡΑΣ

ΑΠΑΞΙΩΣΗ ΤΗΣ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΜΕΙΟΨΗΦΙΑΣ ΤΗΝΟΥ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ Ο Π. ΚΡΟΝΤΗΡΑΣ

Θέλουμε να εκφράσουμε δημόσια την δυσαρέσκειά μας για τον τρόπο που λειτουργεί ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου και ο Δήμαρχος Τήνου, έναντι της μείζονος μειοψηφίας και του προσώπου του επικεφαλής αυτής, κατά τις συνεδριάσεις του ΔΣ.

Από την έναρξη της θητείας του νέου ΔΣ έχουμε τηρήσει μια μετριοπαθή και κόσμια στάση, με τοποθετήσεις που χαρακτηρίζονται από πνεύμα συνεργασίας και εποικοδομητικής κριτικής. Αντ’ αυτού έχουμε εισπράξει τα εξής:

Να μην μας χορηγείται ο λόγος όταν γίνεται αναφορά στα πρόσωπα των εκλεγμένων δημοτικών μας συμβούλων (ποτέ δεν αφαιρέθηκε ή δεν δόθηκε ο λόγος στη διάρκεια της προηγούμενης δημοτικής αρχής).

Να διακοπτόμαστε διαρκώς στις τοποθετήσεις μας, ειδικά ο επικεφαλής της δημοτικής μας παράταξης.

Να θέτει εμβόλιμα νέα θέματα προς ενημέρωση ο Δήμαρχος, όταν πλέον δεν υπάρχει περιθώριο να ζητήσουμε τον λόγο και έτσι να γινόμαστε άβουλοι δέκτες μονόλογων του Δημάρχου και οι πολίτες να ακούν τη συστηματική παραπληροφόρηση του Δημάρχου χωρίς αντίλογο.

Δε συζητάμε για τον απαξιωτικό τρόπο που απευθύνεται στους πάντες της μείζονος μειοψηφίας ο κ. Δήμαρχος, με την ανοχή του Προέδρου. Δε σχολιάζουμε καν τον ενικό, αυτόν τον …συνηθίσαμε. Μιλούμε για την παντελή έλλειψη στοιχειώδους σεβασμού και για την άφθονη ειρωνεία. Το παράδοξο είναι ότι απέδιδαν σε μας, τους προηγούμενους, αλαζονεία! Κατά τα λοιπά, τους πείραζε το ύψος της έδρας του Προεδρείου του ΔΣ…!!!

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η συνεδρίαση της 23ης Φλεβάρη 2016. Μια διαρκής πρόκληση και υποτίμηση του θεσμικού μας ρόλου.

Στις ερωτήσεις λαμβάνουμε άσχετες απαντήσεις. Είναι γεγονός ότι προσπαθούμε να αφυπνίσουμε την δημοτική αρχή για το καλό του νησιού αλλά είναι «περήφανη στ’ αυτιά». Προγράμματα χάνονται, οι  αεροδιακομιδές χάθηκαν, ο  ΧΥΤΥ πάει πίσω 2 χρόνια (απώλεια προθεσμίας με υπαιτιότητα της δημοτικής αρχής και όσα λέει ο Δήμαρχος για διαφορετικές ερμηνείες είναι φούμαρα…).

Τέλος πάντων αυτές είναι οι επιλογές τους ή εκεί εξαντλούνται οι ικανότητές τους. Και πάντως αυτή είναι η άποψή τους για το πώς λειτουργεί «δημοκρατικά» το κορυφαίο όργανο του Δήμου. Και να φανταστεί κανείς ότι ο κ. Πρόεδρος του ΔΣ, σε δελτίο τύπου με αφορμή τη συνάντησή του με τον Δήμαρχο Μυκόνου, έλεγε «ως νέοι αυτοδιοικητικοί σε νησιωτικούς Δήμους αφουγκράζονται την ανάγκη για αλλαγές τόσο ως την λειτουργία όσο και ως την κατεύθυνση που πρέπει να ακολουθήσει η τοπική αυτοδιοίκηση».

«Σας πονάει ακόμα»…… «σας τσούζει», «έχετε πόνο»… «δεν το έχετε χωνέψει ακόμα» και άλλα συναφή, στην ημερήσια διάταξη της δημοκρατικότατης λειτουργίας του ΔΣ. Στην τελευταία συνεδρίαση, όταν δεν μας δόθηκε ο λόγος, αναφέραμε ότι ανάλογη συμπεριφορά μάς αναγκάζει να αποχωρήσουμε. Τότε ακούγεται καθαρά η τόσο κόσμια αντίδραση: «στο καλό να πάτε». Και όλα αυτά καταγεγραμμένα και μεταδιδόμενα μέσω της τηλεόρασης της Σύρου! Η ηγεμονική διάθεση και η αλαζονεία σε όλο της το μεγαλείο, μας υποχρεώνει, αν κάτι δεν διορθωθεί, στην άρση της εμπιστοσύνης που δείξαμε και εκφράστηκε με τη συναίνεσή μας στην εκλογή του Προεδρείου.

Μα αν πρόκειται αυτή να είναι η νέα κατεύθυνση για την οποία καμαρώνει ο Πρόεδρος του ΔΣ, χίλιες φορές να μέναμε εκεί που ήμασταν, στη  δημοκρατική και πλουραλιστική λειτουργία του ΔΣ, όπως την γνώρισαν όλοι κατά την προηγούμενη δημοτική αρχή.

Όλα αυτά τα κρίνει ο πάντοτε κυρίαρχος λαός, ο οποίος δεν πιστεύουμε ότι ήθελε ποτέ ούτε ότι ικανοποιείται με μια τέτοια λειτουργία του ΔΣ. Για μας το να αποκτήσει το Δημοτικό Συμβούλιο μια πιο δημοκρατική και πιο ουσιαστική λειτουργία, σε σχέση με τους γνωστούς ατέλειωτους μονολόγους και την συστηματική απαξίωση της μείζονος μειοψηφίας, είναι ζήτημα δημοκρατίας. Και θα το διεκδικήσουμε με όλη μας τη δύναμη.

 

Για την παράταξη «Τήνος – Τολμάμε μαζί»

Παναγιώτης Κροντηράς

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα