18.6 C
Athens
Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

ΑρχικήΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΡΓΟΥ ΠΕΤΡΟΥ ΦΙΛΙΠΠΟΥ

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΡΓΟΥ ΠΕΤΡΟΥ ΦΙΛΙΠΠΟΥ

Η νέα Περιφερειακή Αρχή τον πρώτο κιόλας χρόνο από την ανάληψη των καθηκόντων της στη διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής, έχει να παρουσιάσει πλούσιο έργο και έχει καταβάλει μεγάλη προσπάθεια τόσο σε κεντρικό επίπεδο όσο και ανά περιφερειακή ενότητα.

Όλη αυτή η προσπάθεια γίνεται σε ένα πραγματικά δύσκολο περιβάλλον, με την οικονομική κρίση που ταλανίζει τη χώρα μας τα τελευταία χρόνια, δημιουργώντας τεράστια κοινωνικά προβλήματα αλλά και στη δίνη του προσφυγικού που εδώ και ένα χρόνο έχει λάβει εκρηκτικές διαστάσεις και από το οποίο κρίνονται οι αντοχές της ελληνικής κοινωνίας, καθώς και οι σχέσεις συνεργασίας εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Παρά το ασφυκτικό αυτό πλαίσιο, όμως, στο οποίο κληθήκαμε να λειτουργήσουμε, καταφέραμε και πετύχαμε θετικά αποτελέσματα σε πολλούς τομείς.

Επιτρέψτε μου να σταθώ λίγο σε ένα από τα βασικότερα προβλήματα που δυσχεραίνει την καθημερινή μας λειτουργία και αυτή είναι η γραφειοκρατία που ορθώνεται μπροστά μας σαν ένα τεράστιο εμπόδιο και λειτουργεί πολλές φορές ανασταλτικά στις προσπάθειες που επιχειρούμε. Για το πρόβλημα αυτό ως Περιφερειακή Αρχή έχουμε αναλάβει σημαντικές πρωτοβουλίες, στο πλαίσιο του διαλόγου και της διαβούλευσης για τον Νέο Καλλικράτη, ώστε να δρομολογηθούν οι σχετικές νομοθετικές ρυθμίσεις για την απλοποίηση των διαδικασιών ιδιαίτερα εκείνων που αφορούν στην εξυπηρέτηση του πολίτη και τον ταλαιπωρούν καθημερινά και οι οποίες πολλές φορές αποτελούν εστία δημιουργίας φαινομένων διαφθοράς.

Όσον αφορά στην Περιφερειακή Ενότητα Ανατολικής Αττικής, το σύνολο της δράσης της και των δραστηριοτήτων της έχουν καταγραφεί από όλες τις Δ/νσεις της, κατατίθενται σήμερα στο Προεδρείο και είναι στη διάθεση όλων όσων επιθυμούν να λάβουν γνώση. Για τον λόγο αυτό θα σταθώ σε εκείνες τις δράσεις μας για τις οποίες αξίζει να γίνει ιδιαίτερη αναφορά.

  • Το κύριο πρόβλημα το οποίο χρειάστηκε να αντιμετωπίσουμε αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων μας ήταν η μεταφορά των μαθητών, με το μεγαλύτερο ποσοστό των δρομολογίων να αφορά την περιοχή της Ανατολικής Αττικής λόγω των μεγάλων αποστάσεων που υπάρχουν. Όταν ανέλαβε καθήκοντα η νέα Περιφερειακή Αρχή την 1η Σεπτεμβρίου 2014, περίπου το 40% των δρομολογίων της Αττικής δεν είχαν καν δημοπρατηθεί και από όσα είχαν δημοπρατηθεί, πολλά δεν είχαν κατακυρωθεί λόγω των περιορισμών που υπήρχαν με την ισχύουσα τότε νομοθεσία για τις μεταφορές των μαθητών. Μεταξύ των σχολείων που αντιμετώπιζαν πρόβλημα ήταν και το Μουσικό Γυμνάσιο – Λύκειο Παλλήνης. Με άμεση παρέμβαση μας στην τότε ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών, πετύχαμε την τροποποίηση των διατάξεων της ισχύουσας ΚΥΑ και καταφέραμε με σύντομες διαγωνιστικές διαδικασίες να κατακυρώσουμε τους διαγωνισμούς και να πραγματοποιηθούν όλα σχεδόν τα δρομολόγια της Ανατολικής Αττικής αλλά και συνολικά της Αττικής μέχρι το τέλος του 2014. Για την σχολική χρονιά 2015-2016 ξεκινήσαμε από πολύ νωρίς τον σχεδιασμό – προγραμματισμό, προκηρύξαμε εμπρόθεσμα τον σχετικό διαγωνισμό (Μάρτιος 2015) και πετύχαμε με την έναρξη της εκπαιδευτικής περιόδου τον Σεπτέμβριο του 2015 να ξεκινήσουν κανονικά τα δρομολόγια σχεδόν στο σύνολό τους. Στην ίδια κατεύθυνση κινούμαστε και για την επόμενη σχολική χρονιά 2016-2017.
  • Με την ίδια μεθοδικότητα κινηθήκαμε και στον τομέα της καταπολέμησης των κουνουπιών στις περιοχές της χωρικής μας αρμοδιότητας. Ειδικά την περσινή χρονιά λόγω των πολλών βροχοπτώσεων, η ανάγκη υλοποίησης ολοκληρωμένων προγραμμάτων και δράσεων καταπολέμησης των κουνουπιών ήταν απολύτως επιβεβλημένη. Για τον λόγο αυτό, με συνέπεια και σεβασμό στον άνθρωπο και το περιβάλλον, προχωρήσαμε σε επαρκή αριθμό ψεκασμών (περίπου 10) από εδάφους και από αέρος στον περιαστικό ιστό όλων των δήμων της περιφερειακής μας ενότητας, στις οικολογικά προστατευόμενες περιοχές της Ανατολικής Αττικής αλλά και σε όλες εκείνα τα σημεία που έχει καταγραφεί εμφάνιση κουνουπιών (στους υδροβιότοπους Σχινιά Μαραθώνα, Αρτέμιδος και Βραυρώνας, στις εκβολές των ρεμάτων και σε διάφορα άλλα σημεία που υπάρχουν λιμνάζοντα νερά). Για φέτος έχει ήδη γίνει ο διαγωνισμός για την «Καταπολέμηση των κουνουπιών στις περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής για τα έτη 2016-2017» συνολικού προϋπολογισμού 611.000€, έχει αναδειχθεί ο μειοδότης για τα επόμενα δύο χρόνια και είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε τις εφαρμογές ψεκασμών.
  • Ένας ακόμα τομέας που έχει δοθεί ξεχωριστή βαρύτητα είναι η ανάπτυξη και αναβάθμιση του πρωτογενούς τομέα παραγωγής (γεωργία, κτηνοτροφία, αλιεία), η οποία θεωρούμε ότι θα προσφέρει πολλά τόσο στην τοπική όσο και στην εθνική οικονομία. Στο πλαίσιο αυτής μας της προσπάθειας, ζητήσαμε και πετύχαμε την ένταξη της Αττικής στις δράσεις του νέου Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων που ανακοινώνεται αυτή την περίοδο και κυρίως καταφέραμε την άρση των περιορισμών που ίσχυαν για την Αττική σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα και αφορούσαν στις αγροτικές επιδοτήσεις, την ένταξη σε προγράμματα υποδομών για τις αγροτικές καλλιέργειες αλλά και τη θεσμοθέτηση βοσκοτόπων στην Αττική, καθώς και τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα στο σύνολό του. Παράλληλα, με δεκάδες συσκέψεις και συνελεύσεις – συγκεντρώσεις που κάναμε με συνεταιρισμούς της περιοχής αλλά και με εκπροσώπους των φορέων που δραστηριοποιούνται στον πρωτογενή τομέα – ακόμα και με την παρουσία του πρώην υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Παναγιώτη Σγουρίδη – τονώσαμε το ενδιαφέρον που ήδη παρατηρείται από νέους κυρίως συμπολίτες μας για ενασχόληση με τους κλάδους του πρωτογενούς τομέα μέσω διοργάνωσης σεμιναρίων μελισσοκομίας και αγροτικής παραγωγής, με συσκέψεις και υλοποίηση δράσεων γύρω από την αμπελοκαλλιέργεια και την οινοποιία, την καλλιέργεια κηπευτικών αλλά και προγραμμάτων σχετικά με την αλιεία. Για πρώτη φορά δε η Περιφέρεια συνέβαλε ουσιαστικά στη συμμετοχή των παραγωγικών δυνάμεων του πρωτογενούς τομέα σε εκθέσεις και φεστιβάλ για την προβολή των προϊόντων τους στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
  • Σημαντικές παρεμβάσεις κάναμε και για περιβαλλοντικά θέματα, με ανάληψη δράσης για την εξυγίανση του Ασωπού, την προστασία και αναβάθμιση της φύσης και του τοπίου στη χερσαία και θαλάσσια περιοχή του Σχινιά Μαραθώνα (Εθνικό Πάρκο Σχινιά) και ειδικά του υγροβιότοπου του Σχινιά και του παράλιου πευκοδάσους. Επιπλέον, σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και τον Σύλλογο Φίλων του Κτήματος Τατοΐου, προωθούμε δράσεις για την ανάδειξη της ανάγκης αξιοποίησης των στοιχείων της ιστορικής και πολιτιστικής του φυσιογνωμίας του Κτήματος Τατοΐου που θα το καταστήσουν σημαντικό πόλο έλξης του κοινού. Σε όλη αυτή την προσπάθεια σημαντική ήταν η συμβολή του Περιφερειακού Συμβούλου Εντεταλμένου για θέματα Περιβάλλοντος Νάσου Αναγνωστόπουλου, ενώ ειδικά με τα ζητήματα του Ωρωπού ασχολήθηκε και η Περιφερειακή Σύμβουλος Ιωάννα Στεργίου.
  • Μεγάλο στοίχημα για τη νέα Περιφερειακή Αρχή αποτελεί το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων που τα τελευταία 30 χρόνια ταλάνιζε την Αττική. Εμείς από την πρώτη κιόλας στιγμή προβήκαμε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την αλλαγή του Περιφερειακού Σχεδιασμού για τα απορρίμματα προσανατολισμένοι σε νέες, φιλικές προς το περιβάλλον, πρακτικές, εναρμονισμένες με τις ισχύουσες Ευρωπαϊκές οδηγίες και τη σχετική νομοθεσία. Στόχος είναι η μείωση των παραγόμενων απορριμμάτων, μέσω μεθόδων όπως είναι η πρόληψη, η επαναχρησιμοποίηση, η ανακύκλωση και κάθε άλλου είδους ανάκτηση. Για την επιτυχία αυτής της προσπάθειας, απαραίτητη είναι η συμβολή και των δήμων, στους οποίους και απευθυνθήκαμε για την εκπόνηση Τοπικών Σχεδίων Διαχείρισης των Απορριμμάτων και την ανάπτυξη δράσεων στη λογική της μείωσης του όγκου των απορριμμάτων. Όλοι οι δήμοι της Ανατολικής Αττικής ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μας και υπέβαλαν τις προτάσεις τους, πάνω στις οποίες στηρίχθηκε σε μεγάλο βαθμό και ο νέος Περιφερειακός Σχεδιασμός που πρόσφατα ψηφίστηκε από τον ΕΔΣΝΑ και το Περιφερειακό Συμβούλιο.
  • Ο τομέας της Πολιτικής Προστασίας είναι ιδιαίτερα σημαντικός για την Ανατολική Αττική. Σε συνεργασία με τα στελέχη της υπηρεσίας μας και την Περιφερειακή Σύμβουλο Εντεταλμένη για θέματα Πολιτικής Προστασίας Ιωάννα Τσούπρα, είχαμε έντονη δράση τόσο στον τομέα της πρόληψης όσο και σε εκείνον της καταστολής. Όσον αφορά στην πρόληψη, διαθέσαμε μέσω προγραμματικών συμβάσεων μηχανήματα και οχήματα σε δήμους της χωρικής μας αρμοδιότητας για τη διάνοιξη δασικών οδών, ρεμάτων αλλά και για συνδρομή σε συμβάντα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Είχαμε στενή συνεργασία με τους δήμους αλλά και τους εμπλεκόμενους φορείς και τους εθελοντές για την καλύτερη προετοιμασία της καλοκαιρινής και της χειμερινής περιόδου μέσω της διοργάνωσης δύο ΣΟΠΠ αλλά και της συμμετοχής μας σε όλα τα ΣΤΟ των δήμων της Ανατολικής Αττικής. Στον τομέα της καταστολής, οι δράσεις μας ήταν σε τέσσερις κύριους άξονες, τις δασικές πυρκαγιές, τις πλημμύρες, τις χιονοπτώσεις και τους σεισμούς.
  • Στο μείζον θέμα της Κοινωνικής Πολιτικής σταθήκαμε όλο αυτό το διάστημα στο πλευρό των συμπολιτών μας που αδυνατούν λόγω της οικονομικής κρίσης των τελευταίων ετών να καλύψουν στοιχειώδεις ανάγκες τους, μέσα από την υλοποίηση προγραμμάτων για τη στήριξής τους (π.χ. ΤΕΒΑ). Παράλληλα, εκφράσαμε με κάθε πρόσφορο τρόπο το πολύτιμο έργο των κέντρων ΑμεΑ, των οικοτροφείων και των ειδικών σχολείων της περιοχής μας αλλά και προσφέραμε βοήθεια στο Κέντρο Προσφύγων Λαυρίου. Σε όλη αυτή την προσπάθεια πολύτιμη ήταν η συνεργασία της Αντιπεριφερειάρχη για θέματα Κοινωνικής Πολιτικής Κατερίνας Θανοπούλου και της Περιφερειακής Συμβούλου Καίτης Θεοχάρη.
  • Από κοινού με τον Περιφερειακό Σύμβουλο Εντεταλμένο για τις Λαϊκές Αγορές Στέλιο Κοροβέση αντιμετωπίσαμε όλα τα ζητήματα λειτουργίας των λαϊκών αγορών στους δήμους της χωρικής μας αρμοδιότητας και εξασφαλίσαμε την ομαλή λειτουργία τους.
  • Η σημαντικότερη δραστηριότητά μας όμως, αφορά στην άμεση συνεργασία που έχουμε με όλους τους δήμους της Ανατολικής Αττικής, όπου με συνεχείς συσκέψεις είτε στο δημαρχείο κάθε περιοχής είτε στην έδρα της ΠΕΑΑ στην Παλλήνη, προσπαθήσαμε να δρομολογήσουμε τα μεγάλα και αναγκαία για κάθε δήμο έργα υποδομών για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων. Μέσα από αυτή τη διαδικασία, καταφέραμε να προτείνουμε ένα ρεαλιστικό και υλοποιήσιμο πρόγραμμα εκτελεστέων έργων το οποίο εστιάζει στους ακόλουθους τομείς:

α). στην κατασκευή έργων αντιπλημμυρικής προστασίας ειδικά για τις περιοχές που υπέστησαν ζημιές από τις έντονες βροχοπτώσεις και τα πλημμυρικά φαινόμενα που ακολούθησαν. Για την περιοχή των Αχαρνών συγκεκριμένα, δρομολογήσαμε όλα τα αναγκαία μέτρα για τη θωράκιση του δήμου από τις μεγάλες ποσότητες νερού που κατεβαίνουν από την Πάρνηθα, ενώ υλοποιούμε αντιπλημμυρικά έργα και στους δήμους Διονύσου, Κορωπίου, Παιανίας, Μαρκοπούλου, στην περιοχή της Αναβύσσου του Δήμου Σαρωνικού, ενώ ολοκληρώσαμε την αποκατάσταση της γέφυρας στη λεωφόρο Σπάτων, η οποία δόθηκε ξανά στην κυκλοφορία μετά από τις σοβαρές ζημιές που υπέστη τον Φεβρουάριο του 2013 λόγω των ισχυρών βροχοπτώσεων που έπληξαν την περιοχή και προκάλεσαν την υπερχείλιση του ρέματος της Ραφήνας. Τέλος, κάθε χρόνο πραγματοποιούμε τους απαραίτητους καθαρισμούς των ρεμάτων της ΠΕΑΑ, έργο προϋπολογισμού μεγαλύτερου του ενός εκατομμυρίου ευρώ.

β). στην αποχέτευση των δήμων της Ανατολικής Αττικής. Αυτή την περίοδο υλοποιείται το έργο της κατασκευής του αποχετευτικού δικτύου Κορωπίου – Παιανίας με την δημιουργία Μονάδας Βιολογικού Καθαρισμού νότια του Αεροδρομίου, ενώ ολοκληρώθηκαν οι εργασίες για το αποχετευτικό δίκτυο του Μαρκοπούλου και έχει ξεκινήσει η λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού στο Μαρκόπουλο που εξυπηρετεί και τις περιοχές των Καλυβίων και του Κουβαρά. Επιπλέον, υλοποιείται η τελευταία φάση του έργου της αποχέτευσης των Αχαρνών και με συνεχείς συσκέψεις και μέσα από διάλογο με τους ενδιαφερόμενους δήμους αναζητάμε τη βέλτιστη δυνατή λύση για την αποχέτευση και των υπόλοιπων περιοχών.

γ). έχουμε δρομολογήσει και βρίσκονται σε εξέλιξη έργα οδοποιίας και συντήρησης οδών τόσο του περιφερειακού δικτύου όσο και εντός των δήμων.

δ). ιδιαίτερη βαρύτητα έχει δοθεί και σε έργα ανάδειξης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς με έμφαση στα πολλά μνημεία της Λαυρεωτικής.

ε). σε συνεργασία με τον Περιφερειακό Σύμβουλο Εντεταλμένο για θέματα Αθλητισμού Σπύρο Πάντζα μεριμνήσαμε για την ένταξη στο Πρόγραμμα Εκτελεστέων Έργων πολλών έργων συντήρησης και αναβάθμισης των αθλητικών εγκαταστάσεων των δήμων (κατασκευή νέων αθλητικών εγκαταστάσεων, ανακατασκευή κτιρίων, αντικατάσταση χλοοτάπητα, βελτίωση και εκσυγχρονισμός εγκαταστάσεων, κατασκευή κερκίδων, διαμόρφωση αγωνιστικών χώρων, επισκευές, κατασκευή δαπέδου κ.α.)

Επιδίωξή μας είναι να συνεχίσουμε να βρισκόμαστε στο πλευρό των δήμων της χωρικής μας αρμοδιότητας, ώστε μέσα από την καλή συνεργασία να προωθήσουμε έργα που θα βελτιώσουν την καθημερινότητα των πολιτών αλλά και να αναλάβουμε πρωτοβουλίες για την περαιτέρω ανάπτυξη της Ανατολικής Αττικής.

Επιπλέον, έχουμε συνεχή ενεργή παρουσία και συμμετοχή σε όλες τις συσκέψεις, συνελεύσεις και συγκεντρώσεις για τα προβλήματα της περιοχής. Χαρακτηριστικά αναφέρω την έμπρακτη συμπαράστασή μας στους κατοίκους της Βορειοανατολικής Αττικής στον αγώνα τους ενάντια στα διόδια τόσο σε επίπεδο στήριξης των κινητοποιήσεών τους όσο και στις δικαστικές τους μάχες. Είμαστε δίπλα στους δήμους και τους φορείς της περιοχής στις εκδηλώσεις που διοργανώνουν (είτε ως συνδιοργανωτές είτε θέτοντάς τες υπό την αιγίδα μας), ενώ έχουμε ενεργή παρουσία σε όλες τις μεγάλες διοργανώσεις που αφορούν στην Ανατολική Αττική και την Αττική γενικότερα (Μαραθώνιος Αθήνας, Επιστημονικές Συναντήσεις ΝΑ Αττικής, Μαθητικό Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών Ανατολικής Αττικής κ.α). Τέλος, θα ήθελα να σημειώσω ότι διαρκώς αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες και προβαίνουμε σε ενέργειες για την επίλυση και αντιμετώπιση των ζητημάτων που απασχολούν τους κατοίκους της Ανατολικής Αττικής.

Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας.

 

Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής

Πέτρος Φιλίππου

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα