18.5 C
Athens
Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

ΑρχικήΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΟ ΧΥΤΑ ΦΥΛΗΣ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΠΑΝΤΑ ΕΝΑΣ & ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ

Ο ΧΥΤΑ ΦΥΛΗΣ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΠΑΝΤΑ ΕΝΑΣ & ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ

Πιστή στο πνεύμα και του τελικού σχεδίου του ΠΕΣΔΑ Αττικής, που συντηρεί το συγκεντρωτισμό με επίκεντρο το «έκτρωμα» της Φυλής, η περιφέρεια Αττικής ανανέωσε την άδεια λειτουργίας του ΧΥΤΑ Φυλής, για άλλα πέντε χρόνια (μέχρι 26/2/2021). Στην αδειοδότηση συμπεριλαμβάνονται, πλέον και τα κύτταρα Β3-Β6 της β΄ φάσης του ΧΥΤΑ, τα οποία προορίζονταν, επί διοίκησης Σγουρού, για την κατασκευή μιας μονάδας βιολογικής ξήρανσης σύμμεικτων απορριμμάτων. Σημειώνουμε ότι η περιβαλλοντική αδειοδότηση του ΧΥΤΑ Φυλής έχει ισχύ μέχρι 30/6/2020. 

Η αναλυτική κριτική της ΠΡΩΣΥΝΑΤ στο τελικό σχέδιο του ΠΕΣΔΑ Αττικής έχει αναρτηθεί εδώ

Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί τι γίνεται στην πράξη στην εγκατάσταση της Φυλής:

– Έγινε (νέα) απευθείας ανάθεση της διαχείρισης του ΕΜΑΚ Φυλής, στο ίδιο ανάδοχο σχήμα και για τρία χρόνια. Στη διεύθυνση περιβαλλοντικής αδειοδότησης του υπουργείου περιβάλλοντος έχει κατατεθεί, από τον ΕΔΣΝΑ, φάκελος ανανέωσης της περιβαλλοντικής αδειοδότησης της μονάδας, που έχει λήξει από το 2013.

– Εκμισθώθηκε ο αποτεφρωτήρας υγειονομικών αποβλήτων της Φυλής, για τρία συν τρία χρόνια. 

  Η περιβαλλοντική του αδειοδότηση ισχύει μέχρι 11/9/2024.

– Το ΚΔΑΥ της εταιρείας WATT AE, που λειτουργεί σε χώρο της ΟΕΔΑ, έχει ενιαία περιβαλλοντική αδειοδότηση με το ΧΥΤΑ Φυλής, που, ειδικά, για το ΚΔΑΥ έχει ισχύ μέχρι 11/11/2022.

– Η εταιρεία WATT AE κατασκευάζει νέα μονάδα επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων, στη θέση του παλιού (καμένου) ΚΔΑΥ, χωρίς οικοδομική άδεια και χωρίς περιβαλλοντική αδειοδότηση. Πολύ σύντομα, θα δημοσιοποιηθούν νέα στοιχεία, που τεκμηριώνουν αυτήν την εκτίμηση.

Ειδικά για το τελευταίο ζήτημα, προκαλεί εντύπωση η αφωνία του δήμου Φυλής, της περιφέρειας Αττικής και του ΕΔΣΝΑ, που φέρονται να εμπλέκονται στο συγκεκριμένο σχέδιο (και με μονάδα καύσης), αλλά και η διστακτικότητα των επιθεωρητών περιβάλλοντος να το διερευνήσουν.

 

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα