16.6 C
Athens
Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024

ΑρχικήΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΑΣΚΗΣΗ ΕΠΙ ΧΑΡΤΟΥ ΓΙΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΑΤΥΧΗΜΑΤΟΣ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΟΔΗΓΙΑ SEVESO

ΑΣΚΗΣΗ ΕΠΙ ΧΑΡΤΟΥ ΓΙΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΑΤΥΧΗΜΑΤΟΣ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΟΔΗΓΙΑ SEVESO

Άσκηση επί χάρτου για την αντιμετώπισης ατυχήματος μεγάλης έκτασης σε βιομηχανικές εγκαταστάσεις που διαχειρίζονται επικίνδυνες ουσίες και υλικά (π.χ. καύσιμα, χημικά) και εμπίπτουν στην Οδηγία SEVESO, πραγματοποιήθηκε σήμερα Τετάρτη 24 Μαΐου στα γραφεία της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής στην Παλλήνη.

Η αρμοδιότητα για τέτοιας φύσεως συμβάντα έχει περιέλθει στην Περιφέρεια με την εφαρμογή του προγράμματος «Καλλικράτης» σε συνδυασμό με τα προβλεπόμενα από το γενικό σχέδιο «Ξενοκράτης».

Η Περιφέρεια Αττικής φέρνει για πρώτη φορά προς διαβούλευση, συζήτηση και έγκριση ένα ολοκληρωμένο ειδικό σχέδιο αντιμετώπισης τεχνολογικών ατυχημάτων μεγάλης έκτασης (ΣΑΤΑΜΕ), πριν την έγκρισή του από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Στην οδηγία SEVESO υπάγονται 40 επιχειρήσεις στην περιοχή της Περιφέρειας Αττικής εκ των οποίων οι οκτώ (8) εγκαταστάσεις δραστηριοποιούνται στην Περιφερειακή Ενότητα Ανατολικής Αττικής (σε Αυλώνα, Αχαρνές, Μαρκόπουλο, Λαυρεωτική και Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών).

Στην άσκηση – διαβούλευση συμμετείχαν εκπρόσωποι της Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας, της Δ/νσης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής, εκπρόσωποι των εταιρειών, των Δήμων, υπηρεσιακοί παράγοντες των συναρμοδίων Διευθύνσεων της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής Πέτρος Φιλίππου, στην αρμοδιότητα του οποίου είναι η σύγκληση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας στην περίπτωση ατυχήματος, επισήμανε ότι είναι ιδιαίτερα σημαντική η εκπόνηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου για την αντιμετώπιση τεχνολογικών ατυχημάτων μεγάλης κλίμακας σε βιομηχανίες και ανέφερε ότι οι δράσεις που θα χρειαστεί να γίνουν σε αυτή την περίπτωση για την προστασία των πολιτών διακρίνονται σε παραμονή σε κλειστό χώρο ή απομάκρυνση από την ευρύτερη περιοχή του συμβάντος. Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του, τόνισε ότι σε περίπτωση που η διαθεσιμότητα των μέσων και του δυναμικού της Περιφέρειας δεν επαρκεί για την αντιμετώπιση του συμβάντος, η Περιφερειάρχης σε συνεννόηση με τον Αντιπεριφερειάρχη θα αιτηθεί στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας τη διάθεση μέσων και πόρων από άλλους φορείς. 

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα