25.2 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

ΑρχικήΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΕΠΙΤΥΧΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΠΟΤΑΜΙΟΥ

ΕΠΙΤΥΧΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΠΟΤΑΜΙΟΥ

Με επιτυχία διεξήχθη η δημόσια συζήτηση για το φλέγον θέμα της διαχείρισης των σκουπιδιών που οργάνωσαν οι εθελοντές του Ποταμιού «Σπάτων Αρτέμιδος Μαρκοπούλου», στο Μαρκόπουλο.

Κεντρικοί ομιλητές ήταν οι: Γιώργος Μαυρωτάς μέλος της Συντονιστικής επιτροπής του Ποταμιού, η Μαρία Βιτωράκη υπεύθυνη του τομέα διαχείρισης απορριμμάτων στο Ποτάμι, ο καθηγητής ΕΜΠ Κίμων Χατζημπίρος, υπεύθυνος του τομέα περιβάλλοντος στο Ποτάμι, ο Σταύρος Ιατρού, μέλος του ΔΣ του Ενιαίου Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Αττικής, και ο Φίλιππος Κυρκίτσος, πρόεδρος της Οικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν τόσο οι αρμόδιοι Αντιδήμαρχοι και Δημοτικοί σύμβουλοι των περιοχών, όσο και πλήθος κόσμου που γέμισε το αμφιθέατρο προκειμένου να ενημερωθεί και να τοποθετηθεί στο θέμα.

Μέσα από ένα υψηλού επιπέδου διάλογο, διαπιστώσαμε ότι, μέχρι στιγμής, παρότι το θεσμικό πλαίσιο διαχείρισης απορριμμάτων είναι ικανοποιητικό, και θέτει ως στρατηγικό στόχο την εξάλειψη της ταφής και τη μέγιστη αξιοποίηση των χρήσιμων υλικών πριν καταλήξουν στα σκουπίδια, και ενώ έχουν δαπανηθεί σημαντικά ποσά για τον σχεδιασμό λύσεων, οι αρμόδιοι φορείς υλοποίησης των παραπάνω, δηλαδή η περιφέρεια Αττικής και οι Δήμοι, έχουν αποτύχει να ανταποκριθούν στις ευθύνες και στον θεσμικό τους ρόλο!

Συνεπώς πρέπει να προχωρήσουμε με γρήγορα και συντονισμένα βήματα!
Ο αναθεωρημένος ΠΕΣΔΑ Αττικής θα πρέπει, λαμβάνοντας υπόψη και τα τοπικά σχέδια των δήμων, να προχωρήσει τόσο στον εκσυγχρονισμό των υπαρχουσών υποδομών (πχ ΕΜΑΚ Άνω Λιοσίων), όσο και στη δημιουργία νέων, όπως για παράδειγμα οι τρείς κεντρικές μονάδες κομποστοποίησης, προδιαλεγμένων βιοαποβλήτων αλλά και εκείνες οι μονάδες επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων με ΣΔΙΤ που κρίνονται απαραίτητες για να πετύχουμε τους στόχους εκτροπής από την ταφή.
Τα τοπικά σχέδια των δήμων πρέπει να περιλαμβάνουν:

  • προγράμματα πρόληψης απορριμμάτων
  • προγράμματα ανακύκλωσης με διαλογή στην πηγή τουλάχιστον για χαρτί, συσκευασίες και βιοαπόβλητα (με εισαγωγή
  • καφέ κάδου για την ξεχωριστή συλλογή τους)
  • προγράμματα δημοτικής και οικιακής κομποστοποίησης
  • πράσινα σημεία
  • προγράμματα συστηματικής ενημέρωσης των δημοτών καθώς και κίνητρα για τη μεγιστοποίηση της ανακύκλωσης.
  • στοχευμένα προγράμματα εκπαίδευσης στα σχολεία

Η συνεργασία των δήμων με ιδιωτικές εταιρείες για τα προγράμματα διαχείρισης μπορεί να συμβάλει στην σωστή και γρήγορη εφαρμογή τους, ενώ θα δημιουργήσει και νέες θέσεις εργασίας.

Τέλος, θα πρέπει όλοι να παραδεχτούμε ότι το θέμα των απορριμμάτων δεν θα έπρεπε να χρησιμοποιείται από τα κόμματα ως πεδίο μικροπολιτικής αντιπαράθεσης προς άγρα ψήφων, αλλά αντίθετα να αξιοποιείται ως πεδίο συναίνεσης και εφαρμογής των βέλτιστων – επιστημονικά τεκμηριωμένων -λύσεων που έχουν εφαρμοστεί με επιτυχία και σε άλλες χώρες.

Παράλληλα με την εκδήλωση, οι παρευρισκόμενοι συμμετείχαν σε ερωτηματολόγιο (Dotmocracy) και είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν video με διαδικασία οικιακής κομματοποίησης στην περιοχή μας από εθελοντή του ποταμιού. Τα αναλυτικά συμπεράσματα της διαβούλευσης, καθώς και τα αποτελέσματα του Dotmocracy, θα δημοσιευτούν στη σελίδα “Σπάτα-Αρτέμιδα & Μαρκόπουλο Μεσογαίας στο Ποτάμι“ του Facebook.

 

 

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα