21.4 C
Athens
Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

ΑρχικήΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΣΤΗ ΠΗΓΗ, ΜΕΛΗΜΑ ΤΗΣ ΔΥΝΑΜΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΜΑΡΑΘΩΝΑ

Η ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΣΤΗ ΠΗΓΗ, ΜΕΛΗΜΑ ΤΗΣ ΔΥΝΑΜΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΜΑΡΑΘΩΝΑ

Η Δύναμη Πολιτών  Μαραθώνα στην ολομέλειά της στις 15-05-15  αφού  συζήτησε διεξοδικά όλα τα δεδομένα που είχε στη διάθεσή της, αποφάσισε ομόφωνα:

Α) Τοπικά σχέδια διαχείρισης απορριμμάτων

Χαιρετίζουμε την νέα αντίληψη της Περιφέρειας Αττικής για την κατάργηση των σχεδίων κατασκευής με ΣΔΙΤ φαραωνικών εγκαταστάσεων στη Φυλή και το Γραμματικό, την εξαγγελία για αποκεντρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων στα όρια των Δήμων , το κλείσιμο του ΧΥΤΑ φυλής και τη μη λειτουργία του ΧΥΤΑ Γραμματικού.

Με βάση συζήτησης την εγκύκλιο της Περιφερειάρχη Αττικής από 2/10/2014 και  α) την πρόταση των εργαζομένων , που έχει ήδη ψηφιστεί σε προηγούμενη ολομέλεια (με εξαίρεση της τελευταίας παραγράφου για εξαγωγή) β) Την εισήγηση επιτροπής που συστήθηκε στο Δήμο μας γ) τον οδηγό του ΕΔΣΝΑ για τα τοπικά σχέδια και ε) προτάσεις και ιδέες που έχουν δημοσιευτεί, θα πρέπει άμεσα ο Δήμος μας να προχωρήσει σε εκπόνηση τοπικού σχεδίου βασισμένο στη ΔΗΜΟΣΙΑ διαχείριση, την διαλογή στην πηγή, την ανάκτηση, επαναχρησιμοποίηση και κομποστοποίηση με στόχο την δραστική μείωση του όγκου  και την ελαχιστοποίηση του υπολείμματος, την μείωση εξόδων και την απόκτηση εσόδων  σε όφελος του Δήμου και του πολίτη και την προστασία του περιβάλλοντος.

Επειδή βαδίζουμε σε νέα και δύσβατα  μονοπάτια, που πρέπει να ζυγίζουμε προσεκτικά το κάθε μας βήμα, πρέπει να ακούσουμε όλες τις απόψεις.  Η κίνηση μας  θα ζητήσει από το Δήμαρχο και τον πρόεδρο του ΔΣ σύγκληση της επιτροπής διαβούλευσης και  απόφαση του ΔΣ. Επιβοηθητικά και για ενίσχυση του κοινωνικού διαλόγου η κίνησή μας θα προχωρήσει άμεσα στη διοργάνωση ημερίδας για επιστημονική εξέταση του θέματος από όλες τις πλευρές.

Β) ΧΥΤΑ Γραμματικού

Είναι σε όλους γνωστό και δεν μπορεί να αμφισβητηθεί από κανένα η θέση και οι αγώνες της Δύναμης Πολιτών στο μεγάλο ζήτημα της κατασκευής του ΧΥΤΑ στο Μαύρο βουνό. Μια σειρά λαθεμένων και παράνομων ενεργειών για τις οποίες ευθύνονται Κεντρική Διοίκηση, προηγούμενοι τοπικοί άρχοντες και εργολαβικά συμφέροντα Με τους αγώνες των κατοίκων, τις προσπάθειες της επιτροπής με τις οποίες συμπορευτήκαμε και με τη βοήθεια των επιθεωρητών περιβάλλοντος και της επιτροπής αναφορών της Ευρωβουλής φτάσαμε στη κρίσιμη καμπή του ΣΤΕ. Όμως το οργανωμένο μπλοκ των εργολαβικών  συμφερόντων με τη συνδρομή και κρατικών παραγόντων αλλοίωσε τα στοιχεία και επηρέασε την απόφαση προς όφελός τους.

Επιπλέον διαπιστώνουμε μια αλλαγή στάσης από τη νέα Περιφερειακή αρχή , ο οποία δεν έχει εξηγηθεί επαρκώς με αποτέλεσμα να γεννιούνται πολλά ερωτηματικά στους πολίτες του Μαραθώνα, που την εμπιστεύθηκαν και τη στήριξαν δυναμικά.

Εμείς θεωρούμε ότι  αιτίες ακαταλληλότητας με βάση τις οποίες εναντιωθήκαμε στο έργο παραμένουν και ως εκ τούτου το έργο αυτό δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για καμία εναπόθεση είτε σύμμεικτου απορρίμματος είτε υπολείμματος.

Ζητάμε να ερευνηθούν από αξιόπιστους τεχνικοεπιστημονικούς φορείς και νομικούς τα στοιχεία του έργου όπως είχε ζητήσει η επιτροπή αναφορών με τη διενέργεια γεωτρήσεων και να υπάρξει  άμεση δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων.

Ζητάμε να εφαρμοστούν οι αρχές της διαφάνειας και της συμμετοχής, θεμελιακές αρχές μιας δημοκρατικής κοινωνίας αλλά και εγγύηση για την επιτυχία της στην πολύ δύσκολη προσπάθεια που εξελίσσεται σε περιφερειακό και εθνικό επίπεδο .

Να αναλάβει η Περιφέρεια τη διαλεύκανση της υπόθεσης με ανοικτή διαβούλευση με τους κατοίκους. Οι καθαρές εξηγήσεις δυναμώνουν τους δεσμούς της τοπικής κοινωνίας με την Περιφέρεια.

Προς το σκοπό αυτό να επιδιωχθεί ευρεία λαϊκή συνέλευση που να γίνει απολογισμός της μέχρι σήμερα πορείας και εκλογή νέα επιτροπής για όλο το Δήμο Μαραθώνα.

 

 

 

 

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα