27.3 C
Athens
Τετάρτη, 22 Μαΐου, 2024

ΑρχικήΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΤΟΥ ΜΑΡΑΘΩΝΑ ΣΥΖΗΤΗΣΑΝ ΘΕΜΑΤΑ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ ΤΟΥΣ

ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΤΟΥ ΜΑΡΑΘΩΝΑ ΣΥΖΗΤΗΣΑΝ ΘΕΜΑΤΑ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ ΤΟΥΣ

Μια ιδιαίτερα επιτυχημένη ενημερωτική ομιλία – συζήτηση πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης 14 Μαΐου στο Μουσείο Μαραθωνίου Δρόμου στον Μαραθώνα με πρωτοβουλία του Αγροτικού Συλλόγου Μαραθώνα και της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής.

Αντικείμενο της συζήτησης που απευθυνόταν κυρίως σε παραγωγούς αγροτικών προϊόντων φυτικής προέλευσης, σε ελαιοπαραγωγούς, αμπελουργούς, φυτωριούχους, χρήστες γεωργικών φαρμάκων, γεωπόνους και ιδιοκτήτες καταστημάτων λιανικής πώλησης γεωργικών φαρμάκων, ήταν η ενημέρωση τους για την ορθολογική χρήση των γεωργικών φαρμάκων, τις καλές γεωργικές πρακτικές και την απόκτηση πιστοποιητικού ορθολογικής χρήσης γεωργικών φαρμάκων.

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Μαραθώνα Αλέκος Βάρσος στον σύντομο χαιρετισμό του, αναφέρθηκε στο καλό κλίμα επικοινωνίας και συνεργασίας που διέπει τις σχέσεις των αγροτών της περιοχής με τις υπηρεσίες της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε.Α.Α. και στην αναγκαιότητα – χρησιμότητα τέτοιων συναντήσεων.

Στην τοποθέτησή του ο Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής Πέτρος Φιλίππου, αφού ευχαρίστησε τους υπηρεσιακούς παράγοντες της Π.Ε.Α.Α. για τη συμμετοχή τους σε αυτή την ενημερωτική ομιλία, αλλά και τους κατοίκους και τους αγρότες του Μαραθώνα που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα και κατέκλυσαν την αίθουσα του Μουσείου, έκανε αναφορά στη σπουδαιότητα του Μαραθώνα ως περιοχής μεγάλης ιστορικής, αρχαιολογικής, περιβαλλοντικής, αθλητικής αλλά και τουριστικής αξίας, στοιχείων που τον καθιστούν σημείο παγκόσμιου ενδιαφέροντος.

Στη συνέχεια, ο κ. Φιλίππου μίλησε για τις προσπάθειες που κάνει η Περιφέρεια Αττικής για την αναβάθμιση του πρωτογενούς τομέα, δεσμεύθηκε δε τις αμέσως επόμενες ημέρες με έκδοση σχετικών εγκυκλίων αλλά και με νέα συνάντηση να ενημερωθούν οι αγρότες της Αττικής για τα μέτρα και τις δράσεις του νέου Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (Π.Α.Α.) της Προγραμματικής Περιόδου 2014-2020, ειδικά στους τομείς της μεταποίησης, εμπορίας και ανάπτυξης των γεωργικών προϊόντων, της εκκίνησης επιχείρησης για νέους γεωργούς, της εκκίνησης επιχείρησης για μη γεωργικές δραστηριότητες σε αγροτικές περιοχές, της ανάπτυξης μικρών εκμεταλλεύσεων, της δημιουργίας και ανάπτυξης των βραχέων αλυσίδων εφοδιασμού και τοπικών αγορών αλλά και σε λοιπές δράσεις που έχουν σχέση με τον πρωτογενή τομέα, καθώς επίσης και όσον αφορά στα εγγειοβελτιωτικά έργα που είναι αναγκαία για την περιοχή.

Ακολούθησε αναλυτική ενημέρωση από την ομάδα της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε.Α.Α., που αποτελούταν από την Προϊσταμένη της Δ/νσης Χρυσάνθη Καπετανοπούλου και τους υπηρεσιακούς παράγοντες Ντίνα Παπαδοπούλου, Λάμπρο Ντουλμπέρη και Γρηγορία Λεβέντη, για την εφαρμογή γεωργικών φαρμάκων σε κατοικημένες περιοχές, για τις γενικές αρχές ολοκληρωμένης φυτοπροστασίας, για τον επιβλαβή οργανισμό καραντίνας Xylella frastidiosa (υφιστάμενη κατάσταση στην Ε.Ε., συμπτωματολογία, φυτά που προσβάλλονται, τρόποι μετάδοσης, αντιμετώπιση, κίνδυνος εισαγωγής του στην Ελλάδα), αλλά δόθηκαν και οδηγίες στους επαγγελματίες χρήστες για την αναγνώριση των νόμιμων γεωργικών φαρμάκων.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με υποβολή ερωτήσεων και εποικοδομητικό διάλογο. 

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα