27 C
Athens
Σάββατο, 29 Ιουνίου, 2024

ΑρχικήΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΚΙ ΟΙ ΜΕΣΟΓΕΙΤΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ

Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΚΙ ΟΙ ΜΕΣΟΓΕΙΤΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ

Στο πλαίσιο του προγράμματος εορταστικών εκδηλώσεων του Δήμου Αχαρνών πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 24 Μαρτίου 2015,στρογγυλό τραπέζι με θέμα «Η έναρξη της επανάστασης στην Αττική το 1821».

Στην συζήτηση συμμετείχαν: ο κ. Πέτρος Φιλίππου, Φιλόλογος – Αρχαιολόγος, Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής, η κα Μαργαρίτα Κλαδιά, Ιστορικός – Αρχαιολόγος, Έφορος Αρχείου Ι.Λ.Ε.Α., ο κ. Δημήτρης Γιώτας, Ιστορικός – Συγραφέας, και ο κ. Ελευθέριος Σκιαδάς, Δημοσιογράφος, Πρόεδρος του Συλλόγου Αθηναίων. Συντονιστής ήταν ο κ. Γιώργος Φυτάς, Πρόεδρος της Ιστορικής και Λαογραφικής Εταιρείας Αχαρνών (Ι.Λ.Ε.Α), ενώ στο τέλος της συζήτησης η κα Μαρία Παπαδάκη, Φιλόλογος – Έφορος του Φιλολογικού τμήματος Λυκείου Ελληνίδων παράρτημα Αχαρνών, απήγγειλε ποίημα με τίτλο «Η Πατρίδα».

Η ομιλία του κ. Πέτρου Φιλίππου είχε θέμα «Η συμβολή των Μεσογειτών αγωνιστών στην επανάσταση της Αττικής».

Μεταξύ των άλλων ο κ. Φιλίππου ανέφερε, «Οι Μεσογείτες λοιπόν, παρουσιάζονταν σαν ξεχωριστό σώμα με ηγέτη τον λιοπεσιώτη Γιάννη Ντάβαρη. Ο Γιάννης Ντάβαρης ηλικίας τότε 45-50 ετών, από τις ηγετικές φυσιογνωμίες των Μεσογείων, σύμφωνα με αμάρτυρη πληροφορία μυημένος φιλικός, φέρεται ως επικεφαλής των Μεσογειτών στο ξεκίνημα του ξεσηκωμού. Δεν γνωρίζουμε πόσοι ήσαν υπό τις διαταγές του. Σύμφωνα με το σχέδιο ενώνονται με τους υπόλοιπους στο Μενίδι και ξημερώνοντας 25 Απριλίου οι επαναστάτες φτάνουν στην Αθήνα. Οι Τούρκοι πανικόβλητοι κλείνονται στην Ακρόπολη».

Και συνέχισε, «Η Μεσογαία δεν αποτέλεσε πεδίο επιχειρησιακών συγκρούσεων. Έγιναν μικρές συμπλοκές και επιδρομές, κυρίως επί Κιουταχή. Χρησιμοποιήθηκαν περισσότερο σαν πέρασμα ενόπλων ή αόπλων πληθυσμών τα λιμάνια της, Πόρτο Ράφτη και Θορικού». «Η Μεσογαία, όλη η Αττικοβοιωτία και η Εύβοια απελευθερώθηκε τελικά με συνθήκη (πρωτόκολλο του Λονδίνου, Φεβρ. 1830). Η οριστική απομάκρυνση της τουρκικής φρουράς από την Ακρόπολη έγινε το 1833 (31 Μαρτίου)».

Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Αντιπεριφερειάρχης αναφέρθηκε σε ένα ντοκουμέντο, σωζόμενο χειρόγραφο, αποσπάσματα από το βιβλίο «Το Μαρκόπουλο των Μεσογείων – Οδοιπορικό στους αιώνες» του Σταμάτη Δημ. Μεθενίτη, κεφάλαιο «1821 – Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ» το οποίο και παραθέτουμε:

«Μετρητά και πράγμα»

Τα Μεσόγεια, εκτός από οπλαρχηγούς, μπουλουξήδες και στρατιώτες έδωσαν στη διάρκεια των πολιορκιών της Ακρόπολης “μετρητό και πράγμα”, όπως αναφέρει μια απόδειξη της εποχής που έχει διασώσει ο Δημήτριος Σιδέρης και την έχει περιλάβει στο βιβλίο του “Παιανία”:

«Τα χωρία των Μεσογείων συνεισέφεραν εις την πρώτη και δευτέραν πολιορκίαν, εις πράγμα και μετρητά, γρόσια εκατόν εξήκοντα πέντε χιλιάδες και τετρακόσια ογδοήκοντα οκτώ. γρ. χιλ. 165.422, καθώς φαίνονται γεγραμμένα εις τους κώδικας της καταγραφής».

Εν Αθήναις  τη 11 Απριλίου 1826

Οι Επιστάται της καταγραφής

Παναγής Σκουζές

Χ. Πιτάκης

Αθ. Μπεναρδής

Συμπερασματικά τόνισε ότι υπάρχει πολύ μεγάλος χώρος για την περαιτέρω διερεύνηση ιστορικά, σχετικά με την επανάσταση του 1821 στην Αττική και κυρίως ότι η 25η Απριλίου θα πρέπει να καθιερωθεί ως επετειακή εορτή για την απελευθέρωση της Αθήνας.   

 

 

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα