19.4 C
Athens
Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024

ΑρχικήΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΘΥΜΗΘΗΚΑΝ, ΤΙΜΗΣΑΝ, ΔΕΗΘΗΚΑΝ ΓΙΑ ΤΑ 4.100 ΘΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΝΑΥΑΓΙΟΥ ORIA.

ΘΥΜΗΘΗΚΑΝ, ΤΙΜΗΣΑΝ, ΔΕΗΘΗΚΑΝ ΓΙΑ ΤΑ 4.100 ΘΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΝΑΥΑΓΙΟΥ ORIA.

Σε μια σεμνή τελετή, στην οποία χοροστάτησε ο καθολικός ιερέας – εφημέριος της ενορίας Αγίας Βαρβάρας στο Λαύριο π. Christian Gaspal, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 15 Φεβρουαρίου επιμνημόσυνη δέηση για τα 4.100 θύματα – αιχμάλωτους ιταλούς στρατιώτες του ναυαγίου ORIA.

71 χρόνια μετά τη μεγάλη ναυτική τραγωδία, που αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες παγκοσμίως και παραμένει ευρέως άγνωστη, η Περιφερειακή Ενότητα Ανατολικής Αττικής σε συνεργασία με τους δήμους Λαυρεωτικής και Σαρωνικού και τον Σύνδεσμο Πνευματικής και Κοινωνικής Δραστηριότητας Κερατέας «Χρυσή Τομή» ανέλαβαν την πρωτοβουλία για την τέλεση επιμνημόσυνης δέησης προκειμένου να τιμήσουν τη μνήμη των ιταλών αιχμαλώτων που έχασαν τη ζωή τους.

Μετά το τέλος της τελετής που πραγματοποιήθηκε στο 60ο χιλιόμετρο της παραλιακής λεωφόρου Αθηνών – Σουνίου, στο σημείο που πέρσι έγιναν τα αποκαλυπτήρια του μνημείου που στήθηκε για τα θύματα του ναυαγίου, ακολούθησαν σύντομοι χαιρετισμοί και κατάθεση στεφάνων από τους διοργανωτές αλλά και την Ιταλική πρεσβεία.

Στον χαιρετισμό του ο Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής κ. Πέτρος Φιλίππου αναφέρθηκε εν συντομία στο ιστορικό του ναυαγίου που έγινε το βράδυ της 12ης Φεβρουαρίου 1944 κοντά στη νησίδα Πάτροκλος που βρίσκεται στον Σαρωνικό κόλπο. Μετά τη συνθηκολόγηση της Ιταλίας στις 8-9-1943, οι Γερμανοί κατείχαν τα Δωδεκάνησα. Η ιταλική φρουρά είχε παραδοθεί και βρισκόταν σε καθεστώς αιχμαλωσίας. Τις απογευματινές ώρες της 11ης Σεπτεμβρίου 1944, 4.115 ιταλοί στρατιώτες στοιβάχτηκαν στα αμπάρια του νορβηγικού πλοίου ORIA που είχε επιταχθεί από τις γερμανικές αρχές. Το ORIA αναχώρησε τις πρώτες βραδινές ώρες από τη Ρόδο με άσχημο καιρό και κατεύθυνση τον Πειραιά. Κατά τη διάρκεια της διαδρομής προσέκρουσε λόγω της κακοκαιρίας στον βράχο Μεδίνα κοντά στη νησίδα Πάτροκλος, πήρε κλίση και άρχισε να βυθίζεται. Η θάλασσα της περιοχής έγινε ο υγρός τάφος για χιλιάδες ιταλούς αιχμαλώτους που ήταν στοιβαγμένοι στα αμπάρια του.

Παρόντες στην τελετή ήταν επίσης  εκ μέρους της Ιταλικής Πρεσβείας ο σύμβουλος κ. Marco Midolo, ο Δήμαρχος Λαυρεωτικής κ. Δημήτρης Λουκάς, ο Αντιδήμαρχος Σαρωνικού κ. Ηλίας Μπουκοβάλας, δημοτικοί σύμβουλοι των δήμων Λαυρεωτικής και Σαρωνικού, εκπροσωπώντας τη «Χρυσή Τομή» ο κ. Γιώργος Ιατρού, καθώς και ο κ. Αριστοτέλης Ζερβούδης, επαγγελματίας αυτοδύτης και ιστορικός, ο οποίος εδώ και χρόνια ακολουθεί το νήμα αυτής της τραγωδίας. 

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα