20.8 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

ΑρχικήΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ«ΟΙ ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ» 2ΗΜΕΡΙΔΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΥ ΒΑΡΗΣ ΒΟΥΛΑΣ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ

«ΟΙ ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ» 2ΗΜΕΡΙΔΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΥ ΒΑΡΗΣ ΒΟΥΛΑΣ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ

Μια ιδιαίτερα επίκαιρη αλλά και απολύτως αναγκαία διημερίδα για τις παραλίες διοργάνωσαν από κοινού η Περιφέρεια Αττικής και ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης το Σάββατο 13 και την Κυριακή 14 Δεκεμβρίου στο δημαρχείο της Βούλας.

Στη διημερίδα που είχε ως κεντρικό σύνθημα «Οι παραλίες στους δήμους» αναπτύχθηκαν από έγκριτους ειδικούς και διακεκριμένους επιστήμονες οι πολεοδομικές, νομικές και περιβαλλοντικές παράμετροι για τη σωστή και φιλική προς το περιβάλλον και τους πολίτες αξιοποίηση του παραλιακού μετώπου Σαρωνικού.

Ανοίγοντας τις εργασίες της διημερίδας, ο Δήμαρχος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης Γρηγόρης Κωνσταντέλλος επισήμανε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο δήμος του μετά την παραχώρηση των ακτών της Βούλας στην ΠΑΡΑΚΤΙΟ ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ Α.Ε., στην οποία περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων και το δημαρχείο της περιοχής και τόνισε ότι υπάρχει ανάγκη η ευθύνη και η διαχείριση των παραλιών να περάσει στις τοπικές κοινωνίες μέσω των δήμων.

Από την πλευρά της, η Περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου στην ομιλία της δήλωσε: «Βρισκόμαστε σήμερα σε μια κρίσιμη καμπή. Γιατί το παράκτιο μέτωπο κινδυνεύει από τις ενέργειες της κυβέρνησης που το αντιμετωπίζει, και αυτό όπως και τόσες άλλες παρεμφερείς περιπτώσεις ανά την Ελλάδα, όχι ως προϋπόθεση για μια υγιή ανάπτυξη της χώρας προς όφελος των πολιτών και του περιβάλλοντος, αλλά ως αντικείμενο άρον – άρον εκμετάλλευσης προκειμένου να βάλει στο ταμείο της ένα ασήμαντο τίμημα» και συνέχισε λέγοντας ότι «Σε αυτό το πλαίσιο, η Περιφέρεια Αττικής αναλαμβάνει το μερίδιο της ευθύνης της. Να σταθεί στο πλευρό κάθε συγκεκριμένης πρωτοβουλίας στην κατεύθυνση της διασφάλισης της ελεύθερης πρόσβασης και χρήσης των κοινόχρηστων ακτών στο πλαίσιο μιας βιώσιμης ανάπτυξης με στόχο τη δημιουργία υγιούς απασχόλησης μέσα από μικρομεσαίες και κοινωνικές επιχειρήσεις – επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνταν πριν από πολλά χρόνια στους υπό «εκμετάλλευση» σήμερα χώρους».

Στη διάρκεια των εργασιών της διημερίδας, ο Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής Πέτρος Φιλίππου ήρθε σε οξεία αντιπαράθεση με τους εκπροσώπους της ΠΑΡΑΚΤΙΟ ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ Α.Ε. τονίζοντας ότι είναι ζήτημα αυτοδιοικητικής αξιοπρέπειας να μην επιτρέψουν οι δήμοι στη συγκεκριμένη εταιρεία να αποφασίζει στο πλαίσιο των μνημονιακών πολιτικών ερήμην των τοπικών κοινωνιών. Επισήμανε δε ότι η σημερινή κατάσταση έχει διαμορφωθεί με ευθύνη των κυβερνήσεων των τελευταίων χρόνων αλλά και όλων των εμπλεκόμενων κρατικών φορέων (Κτηματική Υπηρεσία, ΤΑΙΠΕΔ, ΕΟΤ, ΕΤΑ, Λιμενικά Ταμεία κλπ.)

Παράλληλα, ο κ. Φιλίππου δήλωσε ότι θα πρέπει να δημιουργηθεί ένας διαδημοτικός φορέας, στον οποίο θα μετέχουν όλοι οι δήμοι του Σαρωνικού Κόλπου που σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής αλλά και τους πολίτες θα αναζητήσει ένα τρόπο για την ήπια διαχείριση της παραλίας από το Φάληρο μέχρι το Σούνιο με σεβασμό στο περιβάλλον και χωρίς να δοθεί κανένα τμήμα της σε επενδυτές.

Βασικός στόχος είναι η όποια αξιοποίηση γίνει να έχει ως απαραίτητη προϋπόθεση την εξυπηρέτηση των πέντε εκατομμυρίων κατοίκων του λεκανοπεδίου της Αττικής που σε αυτούς τους χώρους βρίσκουν διέξοδο για αναψυχή.

Στη διημερίδα βρέθηκαν και έκαναν τοποθετήσεις βουλευτές της Περιφέρειας Αττικής, αντιπεριφερειάρχες, δήμαρχοι και εκπρόσωποι κομμάτων. Επίσης, παρακολούθησαν τις εργασίες της περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι φορέων και συλλογικοτήτων, αλλά και απλοί πολίτες και κάτοικοι της περιοχής. 

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα