20.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

ΑρχικήΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΟ ΡΟΛΟΣ ΠΟΛΙΤΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΣΤΗ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Ο ΡΟΛΟΣ ΠΟΛΙΤΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΣΤΗ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

«Ο ρόλος του πολίτη και του πολιτικού στη διαμόρφωση της κοινωνίας. Η λειτουργία του πολιτικού συστήματος. Η συμβολή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης» ήταν το θέμα που βρέθηκε στο επίκεντρο της εκδήλωσης του Ομίλου Προετοιμασίας Στελεχών Αυτοδιοίκησης (ΟΠΣΑ), που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα, 19 Νοεμβρίου, στην αίθουσα εκδηλώσεων του  Μουσείου Εθνικής Αντίστασης, στην Ηλιούπολη.

Τη θεματική ενότητα ανέπτυξαν με τις εισηγήσεις τους εκλεκτοί ομιλητές, ενώ ακολούθησε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση με τη συμμετοχή των μελών του ΟΠΣΑ, που συμπλήρωσε ήδη τα 10 χρόνια συνεχούς παρουσίας και σχεδιάζει τα επόμενά του βήματα.

Πρώτος ομιλητής ήταν ο κ. Θανάσης Διαμαντόπουλος, Καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου, ο οποίος μίλησε για τη “Λειτουργία του πολιτικού συστήματος”. Μίλησε με σαφήνεια και τεκμηρίωση σε σχέση με το πως λειτουργεί και πως πρέπει να λειτουργεί το πολιτικό σύστημα. Όπως τόνισε, «δουλειά του πολιτικού συστήματος είναι να λειτουργεί σαν “απορροφητήρας” προβλημάτων για να μην πηγαίνουν στον λαό» και να δημιουργεί όρους πολιτικής ομαλότητας μέσα σε ένα πλαίσιο συναίνεσης. Επίσης, ενόψει της συνταγματικής αναθεώρησης, ο ομιλητής υπογράμμισε τη σημασία μιας στοιχειώδους συναίνεσης του πολιτικού συστήματος, προκειμένου, όπως είπε, «να διαχέεται η ευθύνη σε ένα ευρύ φάσμα πολιτικών δυνάμεων».

Ακολούθησε η τοποθέτηση του κ. Δονάτου Παπαγιάννη, Καθηγητή Παντείου Πανεπιστημίου, σχετικά με τον “ρόλο του πολίτη και του πολιτικού στη διαμόρφωση της κοινωνίας”. Ο κ. Παπαγιάννης μίλησε για τις αδυναμίες και τις παθογένειες της ελληνικής κοινωνίας που αδυνατεί, στην πλειοψηφία της, να τηρήσει τους νόμους και να σεβαστεί τους θεσμικούς περιορισμούς. Αναφέρθηκε, όμως, παράλληλα και σε μια «μεγάλη μειοψηφία της Ελλάδας που αγωνίζεται τίμια». Όπως τόνισε, «η κρίση είχε πολλά κακά, αλλά και μερικά καλά, καθώς οι Έλληνες είναι πιο έτοιμοι ν’ ακούσουν πλέον την αλήθεια». Τέλος, έκανε λόγο για μια «ευκαιρία αναγκαστικής ενηλικίωσης του “ανήλικου έθνους μας”» καταλήγοντας ότι αυτό είναι ζήτημα που ασφαλώς αφορά τον πολίτη και τον πολιτικό με ευθύνη εκατέρωθεν.

Από την πλευρά του, ο κ. Παύλος Καμάρας, Πρόεδρος της Ένωσης Δημάρχων Αττικής (ΕΝ.Δ.Α.) και π. Δήμαρχος Πεύκης, στην τοποθέτησή του με θέμα “Η συμβολή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης”, επεσήμανε το κενό μεταξύ πολίτη και πολιτικής, καθώς «ο πολίτης νιώθει αποκομμένος από την πολιτική στην οποία τελικά μετέχει μόνο ψηφίζοντας». Ο κ. Καμάρας τόνισε πως ο Δήμαρχος με τις πολιτικές που εφαρμόζει στην Πόλη του, μπορεί να συμβάλει καθοριστικά όχι μόνο στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης του πολίτη, αλλά και στη διαμόρφωση της προσωπικότητάς του. «Η κοινωνική πολιτική, το πολιτιστικό έργο, η καθαριότητα, η αισθητική της πόλης, η κυκλοφοριακή αγωγή, η πολιτικές για τα αδέσποτα ζώα, είναι μερικοί μόνο από τους τομείς μέσω των οποίων η δημοτική αρχή διαμορφώνει την παιδεία του υπεύθυνου και ενημερωμένου πολίτη και του δίνει το μήνυμα πως πρέπει να είναι και εκείνος συνεπής στις υποχρεώσεις του» υπογραμμίζοντας πως έτσι κρίνεται και η σημαντική συμβολή της Αυτοδιοίκησης στη διαμόρφωση της κοινωνίας και στη λειτουργία του πολιτικού συστήματος. 

Παρέμβαση έκανε, ο κ. Θεόδωρος Γεωργάκης, Πρόεδρος του ΟΠΣΑ, Δικηγόρος Παρ΄ Αρείω Πάγω, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου και π. Δήμαρχος Ηλιούπολης. Ακουμπώντας το θέμα είπε μεταξύ άλλων: “Η Αυτοδιοίκηση πρέπει να κινείται διαρκώς προς την κατεύθυνση της αναβάθμισής της μέσα από την αποφασιστική ενίσχυση των πολιτικών, οικονομικών και διοικητικών της αρμοδιοτήτων, ως ένα από τα καθοριστικά στοιχεία για τον επιδιωκόμενο εκδημοκρατισμό του πολιτικού συστήματος της χώρας”. Τελείωσε λέγοντας πως: “Η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι ο πλησιέστερος στους πολίτες θεσμός Δημοκρατικής εξουσίας, πυλώνας του Δημοκρατικού μας πολιτεύματος. Μπορεί να συμβάλλει αποφαστιστικά στην εμπέδωση, στην ανάπτυξη, στη στήριξη, στην εξέλιξη των Αρχών και Αξιών, που κάνουν το κράτος δυνατό, αξιόπιστο αποτελεσματικό και τους πολίτες συνειδητοποιημένους σ΄ αυτό, που δικαιούνται / και σ΄ αυτό που υποχρεούνται / με συνεχή πιστοποίηση της εμπιστοσύνης τους στους θεσμούς και στους ασκούντες Κυβερνητική ή άλλη εξουσία”.

Στην εκδήλωση παρέστησαν:

Από τον πολιτικό χώρο: Η κα Αλεβίζου Ανδριάννα, Γραμματέας Τομέα Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ως εκπρόσωπος της Φώφης Γεννηματά, η κα Τόνια Αντωνίου, Βουλευτής, ο κ. Ιωάννης Γιαννακόπουλος, Βουλευτής, ο κ. Κώστας Πουπάκης, Ευρωβουλευτής, ο κ. Γιώργος Σούρλας, υπ. Βουλευτής. Από την Αυτοδιοίκηση οι π. Δήμαρχοι: O κ. Παντελής Ειρηνάκης, ο κ. Θάνος Βεζυργιάννης, ο κ. Γιάννης Αναγνώστου, ο κ. Παναγιώτης Λάμπρου. Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι: Η κα Αργυρώ Πίκουλα, o κ. Δημήτρης Πανταζόπουλος, o κ. Γιώργος Χατζηδάκης, o κ. Παναγιώτης Βιδάλης, o κ. Γιάννης Πούλος, o κ. Γιάννης Αντζινάς καθώς και ο κ. Αναστάσης Ζαννιάς από την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση. Από τον Δικαστικό Κλάδο:Ο κ. Γεώργιος Χρυσικό, Αντιπρόεδρος Αρείου Πάγου, η κα Δήμητρα Υφαντή – Χρυσικού, Αρεοπαγίτης, ο κ. Ιωάννης Καραβοκύρης, Πρόεδρος ΑΣΕΠ, Πρόεδρος Ελ. Συνεδρίου ε.τ., ο κ. Γιώργος Κούρτης, Πρόεδρος Ελ. Συνεδρίου ε.τ., ο κ. Διονύσης Λασκαράτος, Αντιπρόεδρος ΑΣΕΠ, Γενικός Επίτροπος Ελ. Συνεδρίου ε.τ., ο κ. Κων/νος Κωστόπουλος, Αντιπρόεδρος Ελ. Συνεδρίου, ο κ. Γιάννης Σακελαρίου, Πρόεδρος ΝΣΚ ε.τ.Από μαζικούς φορείς δράσης της Ηλιούπολης:O κ. Νίκος Σπέγγος, Πρόεδρος Ηπειρωτών Ηλιούπολης, η κα Χαϊδω Μουχασίρη, Πρόεδρος Ε.Γ.Ε, ο κ. Κωνσταντίνος Πρωτοπαπαδάκης, Πρόεδρος Συλλόγου Κρητών, η κα Λέτα Κατσαρού, Πρόεδρος Συλλόγου Κυριών Ηλιούπολης, η κα Βάνα Αγάθου, Πρόεδρος Συλλόγου Κερκυραίων, η κα Ελένη Κατωμελίτη, Δικηγόρος μέλος Δ.Σ. Πανελλήνιας Ε.Γ.Ε.Από το Σύνδεσμο Αποστράτων οι Αντιστράτηγοι ε.α.: Ο κ. Αθανάσιος Μήτσης, Πρόεδρος του Συνδέσμου Αποστράτων Ηλιούπολης, Ο κ. Οδυσσέας Κουτσοποδιώτης, ο κ. Κων/νος Ζανίκος, ο κ. Ιωάννης Γκογκοζώτος, ο κ. Πραξιτέλης Καραχάλιος. Επίσης η κα Κατερίνα Ζηρίδη, Διευθύνουσα Σύμβουλος και δημιουργός των Εκπαιδευτηρίων “Νέα Γενιά Ζηρίδη”, καθώς και πλήθος κόσμου.

 

 

           

 

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα