18.6 C
Athens
Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

ΑρχικήΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣΕ ΠΡΩΤΟ ΠΛΑΝΟ Η ΕΞΥΓΙΑΝΣΗ ΤΟΥ ΑΣΩΠΟΥ

ΣΕ ΠΡΩΤΟ ΠΛΑΝΟ Η ΕΞΥΓΙΑΝΣΗ ΤΟΥ ΑΣΩΠΟΥ

Το θέμα της εξυγίανσης του Ασωπού συζητήθηκε στην ευρεία σύσκεψη με τον Αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος Γιάννη Τσιρώνη που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 29 Φεβρουαρίου στο γραφείο του υπουργού μετά από αίτημα του Αντιπεριφερειάρχη Ανατολικής Αττικής Πέτρου Φιλίππου.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν επίσης οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Αθανάσιος Αναγνωστόπουλος, Ειρήνη Μεταξά, Ιωάννα Στεργίου και Μαρία Γιαννακάκη, ο Δήμαρχος Ωρωπού Θωμάς Ρούσσης και οι Αντιδήμαρχοι Δημήτρης Βελτανιώτης, Ανδρέας Γασβενιάν και Κων/νος Δέδες, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ωρωπού Γιώργος Παναγόπουλος και τα μέλη της ΟΣΩ Χρήστος Παναγόπουλος και Μαρία Σταθάκη, ενώ από την πλευρά του υπουργείου παραβρέθηκε και ο συνεργάτης του αναπλ. Υπουργού Γιώργος Αμαξίδης.

Σκοπός αυτής της σύσκεψης ήταν να συζητηθούν λεπτομερώς όλα τα προβλήματα που έχουν προκύψει από τη ρύπανση του Ασωπού και να καθοριστεί το πλαίσιο των προγραμμάτων και των δράσεων που θα υλοποιηθούν στην κατεύθυνση της απορρύπανσης αυτού και της αποκατάστασης του περιβάλλοντος της περιοχής. Επιδίωξη της Περιφέρειας Αττικής, του Δήμου Ωρωπού και της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ωρωπού είναι η δημιουργία Επιχειρηματικού Πάρκου Εξυγίανσης (με την αξιοποίηση των διαθέσιμων χρηματοδοτικών εργαλείων), εναρμονισμένου με την ευρωπαϊκή περιβαλλοντική νομοθεσία και με την προϋπόθεση ότι θα έχει εξασφαλιστεί προηγουμένως η απορρύπανση της περιοχής και η εφαρμογή μέτρων για την ασφαλή επεξεργασία πριν την παροχέτευση στο ποτάμι των επικίνδυνων βιομηχανικών αποβλήτων.

Ένα επιπλέον αίτημα είναι η δημιουργία Παρατηρητηρίου Υγείας για την παρακολούθηση της υγείας των κατοίκων και της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης αλλά και την υλοποίηση στοχευμένων δράσεων ενημέρωσης και προαγωγής της υγείας των κατοίκων αλλά και Παρατηρητηρίου Περιβάλλοντος με στόχο την διενέργεια επισταμένων ελέγχων στην περιοχή γύρω από τον Ασωπό, την αποκάλυψη των εστιών και των υπευθύνων της ρύπανσης αλλά και τη λήψη μέτρων για την αποκατάσταση του Ασωπού.

Στη διάρκεια της σύσκεψης επισημάνθηκε η ανάγκη Διαπεριφερειακής Συνεργασίας με την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας ώστε από κοινού να αντιμετωπιστεί το περιβαλλοντικό έγκλημα που συντελείται εδώ και δεκαετίες στην περιοχή του Ασωπού επιφέροντας σημαντικές συνέπειες τόσο στο περιβάλλον όσο και στην υγεία των κατοίκων των δύο περιοχών.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής Π. Φιλίππου ενημέρωσε τους παραβρισκόμενους ότι ήδη έχουν γίνει τα αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα για τον Ασωπό, ενώ σε εξέλιξη είναι επιπλέον έργα που έχουν ενταχθεί στο Πρόγραμμα Εκτελεστέων Έργων της Περιφέρειας Αττικής.

Στη σύσκεψη αποφασίστηκε να προγραμματιστεί σύντομα νέα σύσκεψη όπου θα υπογραφεί Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, της Περιφέρειας Αττικής, του Δήμου Ωρωπού και της ΕΥΔΑΠ που θα περιλαμβάνει όλες τις παραπάνω δράσεις.

 

 

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα