27 C
Athens
Σάββατο, 29 Ιουνίου, 2024

ΑρχικήΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣΤΟ ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ ΤΗΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑΣ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΤΗΣ ΤΡΙΤΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ

ΣΤΟ ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ ΤΗΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑΣ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΤΗΣ ΤΡΙΤΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ

Η παγκόσμια Ημέρα των Ηλικιωμένων γνωστή και ως «Παγκόσμια Ημέρα για την Τρίτη Ηλικία» εορτάζεται κάθε χρόνο την 1η Οκτωβρίου – από το 1990 που ο ΟΗΕ αποφάσισε την ανακήρυξη της- και είναι μία σημαντική αφορμή για υπενθύμιση του χρέους που έχουμε όλοι μας απέναντι σε αυτούς τους ανθρώπους που μας γέννησαν, μας μεγάλωσαν, που δούλεψαν σκληρά για να ευημερήσει η κοινωνία και η ζωή μας.

Οι ηλικιωμένοι συμπολίτες μας στη Ραφήνα και το Πικέρμι αποτελούν μια δυναμική ομάδα κατοίκων και αξίζουν αυξημένης προσοχής ώστε σε αυτήν την ιδιαίτερα ευαίσθητη περίοδο της ζωής τους να ελαχιστοποιηθούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και να μεγιστοποιηθούν οι δυνατότητες που τους προσφέρουμε.

Θα έχουμε επιτύχει συνολικά ως κοινωνία αν στα ώριμα χρόνια της ζωής τους έχουν ποιότητα υπηρεσιών και υψηλό επίπεδο υγείας. Οι βασικές αρχές ώστε οι ηλικιωμένοι να εξασφαλίσουν προτεραιότητα στη ζωή είναι η ανεξαρτησία, η ενεργός συμμετοχή στα κοινά, η δυνατότητα εκπλήρωσης των προσωπικών στόχων, η φροντίδα και η αξιοπρέπεια.  

Η κοινωνία της Ραφήνας και του Πικερμίου ακόμα νοιάζεται, προσφέρει έργο και δεν ξεχνά τους ηλικιωμένους της. Δεν είναι τυχαίο αυτό, αφού  στην χώρα μας ο θεσμός της οικογένειας αποτελεί το θεμέλιο λίθο πάνω στον οποίο οι Έλληνες κτίζουν τις ζωές τους. Σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα των Ηλικιωμένων, είναι μια ευκαιρία να εστιάσουμε για λίγο στη θέση των ηλικιωμένων συνανθρώπων μας, στη θέση του παππού, της γιαγιάς, του πατέρα ή της μητέρας και να αξιολογήσουμε τη δική μας προσφορά απέναντί τους και ακόμη περισσότερο να φανταστούμε πώς θα θέλαμε να είναι η δική μας ζωή σε λίγα χρόνια.

Τα άτομα της τρίτης ηλικίας τα τελευταία χρόνια καλούνται να βοηθήσουν και να στηρίξουν τα παιδιά τους, αναλαμβάνοντας  παρά το βάρος των χρόνων τους και με πενιχρές συντάξεις, πολλές από τις φροντίδες των οικογενειών των παιδιών τους.  Συμπερασματικά, οι άνθρωποι της τρίτης ηλικίας βρίσκονται στο προσκήνιο της καθημερινότητας, ενεργά και αναντικατάστατα μέλη της σύγχρονης κοινωνίας και των όψιμων αναγκών της.

Βασίλης Πιστικίδης

Δήμαρχος Ραφήνας-Πικερμίου

 

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα