23.2 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

ΑρχικήΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΔΟΥΡΟΥ ΜΕ ΔΗΜΑΡΧΟΥΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΣΤΑ ΚΑΛΥΒΙΑ

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΔΟΥΡΟΥ ΜΕ ΔΗΜΑΡΧΟΥΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΣΤΑ ΚΑΛΥΒΙΑ

Χρήσιμα συμπεράσματα προέκυψαν από τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 17 Ιουνίου  2014 στο δημαρχείο Σαρωνικού στα Καλύβια μετά από πρόσκληση της Περιφερειάρχη Αττικής Ρένας Δούρου και του Αντιπεριφερειάρχη Ανατολικής Αττικής Πέτρου Φιλίππου με τη συμμετοχή απερχόμενων αλλά και νεοεκλεγέντων δημάρχων των 13 δήμων της Ανατολικής Αττικής.

Με την έναρξη της σύσκεψης, το λόγο πήρε ο κ. Φιλίππου, ο οποίος αφού καλωσόρισε όλους τους παραβρισκόμενους σε αυτήν την πρώτη συνάντηση ανταλλαγής απόψεων, αναφέρθηκε στις δύσκολες συνθήκες που επικρατούν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση (περικοπές σε πόρους και προσωπικό, γραφειοκρατία κτλ.) και απηύθυνε κάλεσμα για συνεργασία μεταξύ Περιφέρειας και δήμων.

Η κυρία Δούρου από την πλευρά της ευχαρίστησε τους δημάρχους και τους εκλεγέντες δημοτικούς συμβούλους για την παρουσία τους στη σύσκεψη και τους μίλησε για το νέο μοντέλο διοίκησης και νοοτροπίας που θα φέρει η νέα Περιφερειακή Αρχή, «ένα μοντέλο που θα έπρεπε ήδη, από χθες, να έχει επιβληθεί στη χώρα. Για τη «Δύναμη Ζωής» δεν θα υπάρχουν λογικές αποκλεισμού. Τα εχέγγυα που σας δίνουμε είναι η σημερινή συνάντηση. Το ίδιο θα γίνει παντού πριν από την 1η Σεπτεμβρίου. Θα γίνει με μία λογική σύμφωνα με την οποία δεν θέλουμε να λειτουργήσουμε ως παντογνώστες ή ως κατέχοντες κάποια θαυματουργική λύση. Θέλουμε να πάρουμε μέρος στη διαδικασία επίλυσης χρόνιων προβλημάτων» τόνισε η νέα Περιφερειάρχης και συμπλήρωσε ότι «η συνάντηση αυτή καλό θα ήταν να μην περιοριστεί σε καταγγελίες και διαπιστώσεις, αλλά να παρουσιάσουμε προτάσεις για καλές πρακτικές, προτάσεις οδηγούς για όλους μας, να λειτουργήσουμε με τρόπο επωφελή για όλους».

Από τις τοποθετήσεις των δημάρχων που ακολούθησαν, προέκυψε ότι πολλά από τα προβλήματα των 13 συνολικά δήμων της Ανατολικής Αττικής είναι κοινά και χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης, προβλήματα που για χρόνια ταλαιπωρούν τους κατοίκους της περιοχής. Τα σημαντικότερα αυτών είναι τα ακόλουθα:

  • Το μείζον ζήτημα της μεταφοράς των μαθητών που θα πρέπει άμεσα να επιλυθεί εν μέσω της μεταβατικής περιόδου που διανύουμε μέχρι την ανάληψη των καθηκόντων της νέας Περιφερειακής Αρχής, καθώς πρέπει με το ξεκίνημα της νέας σχολικής χρονιάς να έχει εξασφαλισθεί η μεταφορά των μαθητών από και προς τα σχολεία τους.
  • Αξιολόγηση προσωπικού των δήμων (μείωση προσωπικού, απολύσεις).
  • Βασικά έργα υποδομών: αντιπλημμυρικά, αποχέτευση, σχολική στέγη (μεγαλύτερες ανάγκες λόγω της σημαντικής αύξησης πληθυσμού στην Ανατολική Αττική), αθλητικές εγκαταστάσεις, οδοποιία κ.α.
  • Χωροταξικός Σχεδιασμός – οικιστικά θέματα (σχέδια πόλης, ΓΠΣ, χρήσεις γης, αυθαίρετη δόμηση).
  • Διαχείριση των απορριμμάτων – Αναθεώρηση του ισχύοντος Περιφερειακού Σχεδιασμού και ανασχεδιασμός αυτού στη λογική της μείωσης του όγκου των απορριμμάτων με ανακύκλωση στην πηγή και αξιοποίησης των ανακυκλώσιμων προϊόντων. Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας, θα πραγματοποιηθεί ανοιχτή συγκέντρωση για το θέμα αυτό στις 27 Ιουνίου στο Γραμματικό, περιοχή που πλήττεται ιδιαίτερα από τον υπάρχοντα Περιφ. Σχεδιασμό.
  • Συγκοινωνία: καλύτερη εξυπηρέτηση των δημοτών στις μετακινήσεις τους – Άμεση έναρξη της υλοποίησης της επέκτασης του Προαστιακού Σιδηρόδρομου στο Λαύριο και τη Ραφήνα.
  • Εκποίηση δημόσιου πλούτου και κυρίως των παραλιών της περιοχής. Όλοι οι δημόσιοι χώροι και οι παραλίες πρέπει να αξιοποιηθούν προς όφελος των κατοίκων της Αττικής.
  • Δημιουργία νοσοκομείου και αναβάθμιση των υπαρχόντων Κέντρων Υγείας για την παροχή πρωτοβάθμιας φροντίδας – περίθαλψης.

Τα παραπάνω θέματα τέθηκαν από το σύνολο σχεδόν των ομιλητών, ενώ υπήρξαν και επισημάνσεις – αναφορές σε ζητήματα που αφορούν σε επιμέρους περιοχές, όπως είναι το ζήτημα των λιμανιών της Ραφήνας και του Λαυρίου αλλά και του ρέματος της συγκεκριμένης πόλης, το θέμα των διοδίων που ταλαιπωρεί τους κατοίκους του Ωρωπού και όσους διέρχονται τη συγκεκριμένη περιοχή, το θέμα της ανάδειξης των αρχαιολογικών και ιστορικών μνημείων της Ανατολικής Αττικής, της αξιοποίησης των Ολυμπιακών Ακινήτων, αποκατάσταση χωματερής Παιανίας και δημιουργία Ενεργειακού Πάρκου στην περιοχή, αξιοποίηση του φυσικού πλούτου της Ανατολικής Αττικής, ζητήματα κοινωνικής πρόνοιας και αλληλεγγύης (Κοινωνικά Παντοπωλεία κ.α.), αντιπυρική προστασία ιδιαίτερα σε περιοχές με δάση (π.χ. Εθνικός Δρυμός Πάρνηθας).

Όλοι οι συμμετέχοντες χαιρέτισαν την πρωτοβουλία για την πραγματοποίηση της σύσκεψης και μίλησαν για την αναγκαιότητα αυτής με δεδομένο ότι δεν υπάρχει δυνατότητα για χάσιμο χρόνου με τόσο σημαντικά προβλήματα να περιμένουν λύση. Επιπλέον, διατυπώθηκε η ανάγκη να υπάρξει ισότιμη σχέση και συνεργασία μεταξύ Α’ και Β’ Βαθμού Αυτοδιοίκησης, καθώς και στρατηγικός σχεδιασμός προκειμένου να μπορέσουν από κοινού η Περιφέρεια και οι δήμοι να βρουν λύσεις στα χρόνια προβλήματα της Αττικής. Στο πλαίσιο αυτό κρίνονται απαραίτητες και οι διαδημοτικές δράσεις και συνεργασίες προς όφελος των πολιτών, αλλά και να υπάρξει ένας οργανωμένος αγώνας διεκδίκησης και αντιμετώπισης των προβλημάτων μέσω των θεσμικών οργάνων της Αυτοδιοίκησης (ΚΕΔΕ, ΠΕΔΑ).

Στη δευτερολογία του ο νέος Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής                     κ. Φιλίππου αναφέρθηκε στα πρωτεύοντα ζητήματα στα οποία πρέπει να επικεντρωθεί η νέα διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής, όπως αυτά προέκυψαν από τις τοποθετήσεις των δημάρχων, με κύριες αιχμές την αποχέτευση, αντιπλημμυρικά, χωροταξικά, μεταφορά μαθητών, διαχείριση απορριμμάτων και εκποίηση δημόσιου πλούτου – παραλιών, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα αποτελέσματα αυτής της πρώτης συνάντησης και ευχήθηκε καλή δύναμη και καλή θητεία σε όλους τους εκλεγέντες δημάρχους και δημοτικούς συμβούλους.

Η σύσκεψη ολοκληρώθηκε με την Περιφερειάρχη Αττικής κυρία Δούρου, η οποία απάντησε αναλυτικά σε κάθε θέμα που έθεσα οι δήμαρχοι, επικεντρώθηκε σε τρεις βασικές παρατηρήσεις, διαβεβαιώνοντας συγχρόνως τους συνομιλητές της ότι πλέον μπαίνουν τα θεμέλια για μια διαφορετική συνεργασία: «α). πολλά από τα προβλήματα που τέθηκαν από τους δημάρχους είναι κοινά, β). αν θέλεις να μην κάνεις τίποτε, ακολούθησε το μοντέλο των πολλών προτεραιοτήτων. Εμείς έχουμε δώσει προτεραιότητα στη μετακίνηση των μαθητών. Ο δικός μας τρόπος λειτουργίας και παρέμβασης είναι συγκεκριμένες προτεραιότητες και γ). αφού η γραφειοκρατία δεν έχει επιτρέψει να γίνει καταγραφή των προβλημάτων που είναι σε εξέλιξη, να κάνουμε εμείς αυτή την καταγραφή», δήλωσε ολοκληρώνοντας την ομιλία της η κυρία Δούρου.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι απερχόμενοι δήμαρχοι Παιανίας Δημήτρης Δάβαρης και Ραφήνας – Πικερμίου Γιώργος Χριστόπουλος, οι επανεκλεγέντες δήμαρχοι Μαρκοπούλου Σωτήρης Μεθενίτης, Κρωπίας Δημήτρης Κιούσης, Παλλήνης Θανάσης Ζούτσος,  οι νεοεκλεγέντες δήμαρχοι Λαυρεωτικής Δημήτρης Λουκάς, Σπάτων – Αρτέμιδος Δημήτρης Μάρκου, Ραφήνας – Πικερμίου Βασίλης Πιστικίδης, Αχαρνών Γιάννης Κασσαβός, Ωρωπού Θωμάς Ρούσσης, Παιανίας Σπύρος Στάμου, Διονύσου Διονύσιος Ζαμάνης,  εκ μέρους του δημάρχου Μαραθώνα Ηλία Ψινάκη οι δημοτικοί σύμβουλοι Αναστασία Ρίζου και Σπύρος Λιβαθηνός, εκ μέρους του δημάρχου Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης Γρηγόρη Κωνσταντέλλου ο κ. Δημοσθένης Βαμβασάκης, από το συνδυασμό «Δύναμη Ζωής» οι σύμβουλοι Νάσος Αναγνωστόπουλος, Στέλιος Κοροβέσης, Αντώνης Γούλιαρης, Βασίλης Ζήσης, Καίτη Θεοχάρη, Σπύρος Πάντζας, Μπάμπης Βασιλειάδης, Γιώργος Τόκας και Ιωάννα Στεργίου, οι δημοτικοί σύμβουλοι Γιάννης Αδάμης (Λαυρεωτική), Μιχάλης Μαθιουδάκης (Λαυρεωτική), Ιωάννα Κουλουβράκη (Λαυρεωτική), Στέργιος Πεδιαδίτης (Αχαρνές), Θεόφιλος Αφουξινίδης (Αχαρνές), Γιάννης Χελιδονόπουλος (Παιανία), Γιάννης Πολίτης (Μαρκόπουλο), Γιώργος Καβασακάλης (Μαρκόπουλο), Σπύρος Δημητρίου (Σαρωνικός), Αλέξανδρος Αθανασόπουλος (Σαρωνικός), εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων και απλοί πολίτες.

 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα