23.6 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

ΑρχικήΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΑυτοδιοικητικές εκλογές 2023: Γαλάζια κυριαρχία, αμηχανία στον ΣΥΡΙΖΑ, ικανοποίηση σε ΠΑΣΟΚ- ΚΚΕ

Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023: Γαλάζια κυριαρχία, αμηχανία στον ΣΥΡΙΖΑ, ικανοποίηση σε ΠΑΣΟΚ- ΚΚΕ

Δημήτρης Σούλτας

Τα αποτελέσματα των αυτοδιοικητών εκλογών επιβεβαίωσαν ουσιαστικά την πολιτική κυριαρχία της ΝΔ, αφού οι υποψήφιοι  που υποστήριξε σε επτά περιφέρειες εξελέγησαν από την πρώτη Κυριακή, ενώ υπάρχουν ισχυρές πιθανότητες και θαφτούν γαλάζιες και οι υπόλοιπες έξι, στη δεύτερη Κυριακή

Αυτό άλλωστε περιέγραψε και ο πρωθυπουργός στις δηλώσεις, όταν άρχισε διαμορφώνεται ο πανελλαδικός χάρτης των εκλογών. Η Πειραιώς δηλώνει ικανοποιημένη και από τα αποτελέσματα στους μεγάλους Δήμους της χώρας, αφού τα ποσοστά του Κώστα Μπακογιάννη, στο Δήμο Αθηναίων, του δίνουν τον αέρα του φαβορί για το δεύτερο γύρο, στον Πειραία εξελέγη με άνεση ο Γιάννης Μώραλης, ενώ η μεγάλη μάχη θα δοθεί στη Θεσσαλονίκη, όπου ναι μεν ο Κωνσταντίνος Ζέρβας κατέκτησε των πρωτιά, αλλά τα ποσοστά του κινήθηκαν πιο χαμηλά και θα χρειαστεί μεγάλη προσπάθεια για να επικρατήσει.

Στην αξιωματική αντιπολίτευση η αμηχανία είναι εμφανής και αποτυπώθηκε ακόμα και στις δηλώσεις του νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, στην Κουμουνδούρου. Ο Στέφανος Κασσελάκης έκανε λόγο για την ανάγκη ριζικών αλλαγών στο κόμμα, παραδεχόμενος ευθέως ότι το κόμμα έχει ουσιαστικά πρόβληματα επαφής με τις τοπικές κοινωνίες. Παράλληλα έκανε ένα σαφές άνοιγμα προς το ΠΑΣΟΚ, στηρίζοντας την υποψηφιότητα του Χάρη Δούκα στο δεύτερο γύρο, απέναντι στον Κώστα Μπακογιάννη. Είναι σαφές ότι κανείς στον ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να είναι ικανοποιημένος από τα ποσοστά που κατέγραψαν οι υποψήφιοι του στις εκλογές, ακόμα και σε δήμους που έχουν αυξημένο πολιτικό φορτίο, όπως ο Δήμος Αθηναίων. Δήμοι όπως αυτός του Χαλανδρίου, όπου το σαφές προβάδισμα ανήκει σε δήμαρχο που στηρίχθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ αποτελούν την εξαίρεση και όχι τον κανόνα.

Το ΠΑΣΟΚ επιβεβαίωσε ουσιαστικά το γεγονός ότι στις τοπικές κοινωνίες έχει σαφώς μεγαλύτερη διείσδυση απ’ αυτήν που καταγράφουν τα ποσοστά του στις εθνικές εκλογές. Παράλληλα η ανάδειξη του Χάρη Δούκα, ως διεκδικητή του Δήμου Αθηναίων, στο δεύτερο γύρο, αποτελεί μια πολιτική νίκη για την Χαριλάου Τρικούπη, που είχε πολλά χρόνια να δει υποψήφιο του κόμματος να διεκδικεί μεγάλο δήμο της χώρας.

Ικανοποίηση επικρατεί και στο ΚΚΕ, αφενός γιατί οι υποψήφιοι του πέτυχαν κατά κανόνα μεγαλύτερα ποσοστά της εκλογικής του δύναμης στους μεγάλους δήμους της χώρας, ενώ στην Πάτρα ο Κώστας Πελετίδης παραμένει κυρίαρχος.

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα