24 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

ΑρχικήΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΑναπτυξιακός Οργανισμός ΟΤΑ: Άνοδος θερμοκρασίας με έντονους διαξιφισμούς Λιβαθινού – Τσίρκα στον...

Αναπτυξιακός Οργανισμός ΟΤΑ: Άνοδος θερμοκρασίας με έντονους διαξιφισμούς Λιβαθινού – Τσίρκα στον Μαραθώνα

Η υψηλή θερμοκρασία σπάνια για μήνα Μάιο που επικρατεί, καθόλου σπάνια δεν είναι στους διαξιφισμούς που ανταλλάσσουν συχνά-πυκνά ο Σπύρος Λιβαθινός επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του δήμου Μαραθώνα, με τον δήμαρχο Στέργιο Τσίρκα.

Αιτία της τωρινής έκρηξης ανόδου θερμοκρασίας στο τοπικό πολιτικό σκηνικό αποτέλεσε η συγκυρία των καιρών που επιτρέπει την εκ περιφοράς διεξαγωγή συνεδριάσεων των  Δημοτικών Συμβουλίων, (πότε αλήθεια θα αρθεί κι αυτό το μέτρο ή μήπως οι δημοτικές αρχές βολεύονται και δεν επιθυμούν την επάνοδο στην κανονικότητα;)

Σπύρος Λιβαθινός: Αναπτυξιακός Οργανισμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης με τη συμμετοχή των Δήμων Καρύστου, Λαυρεωτικής, Μαραθώνα και Ραφήνας – Πικερμίου.

Η παράταξη «Συμμαχία» με επικεφαλής τον Σπύρο Λιβαθινό, ζήτησε αναβολή του θέματος στο Δ.Σ. της Τετάρτης 13 Μαΐου, που έγινε εκ περιφοράς ώστε να δοθεί η ευκαιρία να συζητηθεί το θέμα ώστε, πρώτον να απαντηθούν εύλογα ερωτήματα που ενσκήπτουν και δεύτερον να λυθούν οι όποιες απορίες.

«Η ίδρυση μιας Αναπτυξιακής Εταιρείας ΟΤΑ σαν ιδέα δεν είναι κακή. Ένας αναπτυξιακός οργανισμός μπορεί θεωρητικά να προωθήσει την ανάπτυξη και τα συμφέροντα της περιοχής και να συμβάλλει στην υλοποίηση έργων. Ωστόσο, αυτό προϋποθέτει σωστή οργάνωση, γνώση, εμπειρία, πρόγραμμα και βούληση. Στην πράξη δυστυχώς πολλές φορές τέτοιου είδους οργανισμοί κακοδιαχειρίζονται και εκφυλίζεται η λειτουργία τους. Έτσι λοιπόν και στην πρόθεση της Σύστασης Αναπτυξιακού Οργανισμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης με τους δήμους Καρύστου, Λαυρεωτικής και Ραφήνας θεωρούμε ότι είναι μια καλή κίνηση με καλές προοπτικές. Ωστόσο υπάρχουν διάφορα ερωτήματα που θα πρέπει να απαντηθούν από τη δημοτική αρχή. Ενδεικτικά να αναφέρουμε:

1) Πώς προέκυψαν τα ποσοστά συμμετοχής των Δήμων, ώστε ο Μαραθώνας να έχει το 20% και όχι το 30% που έχουν οι άλλοι εταίροι.

2) Στη μελέτη αναφέρεται ότι η Αφετηρία του Μαραθωνίου δρόμου ήταν μέχρι το 2004 ο Τύμβος του Μαραθώνα(σελίδα 46). Από που άντλησε αυτή τη λανθασμένη πληροφορία ο συντάκτης της μελέτης;
3) Αναφέρεται στη μελέτη ότι ο ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΣ πληθυσμός στο Δήμο Μαραθώνα είναι 19,9%(σελίδα 23) όταν από τα στοιχεία που παραθέτει πιο κάτω δείχνει ότι αυτό το ποσοστό αγγίζει το 50%.

4) Αναφέρει ότι η απόσταση από το αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος της Κοινότητας Νέας Μάκρης , μέσω Αττικής Οδού , είναι 12 χλμ. κάτι το οποίο είναι λανθασμένο μιας και είναι αρκετά πιο μακριά.
Μήπως υπάρχουν και άλλες λανθασμένες καταγεγραμμένες πληροφορίες στη μελέτη;

5) Στη SWOT ANALYSIS των ΔΗΜΩΝ ΑΝΑΦΟΡΑΣ και συγκεκριμένα στα WEAKNESSES (Αδύνατα σημεία) και TRHEATS(Απειλές) δεν αναφέρεται η δημιουργία ΧΥΤΑ στο Γραμματικό που όλοι μας ξέρουμε ότι θα επιφέρει σημαντικές περιβαλλοντικές και κοινωνικές επιπτώσεις στη περιοχή μας.

6) Πουθενά στη μελέτη δεν είδαμε να γίνεται αναφορά σε μια πιθανή δημιουργία ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ το οποίο θα εξυπηρετεί τον πληθυσμό της ευρύτερης περιοχής» αναφέρεται στην εισήγηση της παράταξης «Συμμαχία».

Δήμαρχος Στέργιος Τσίρκας

Ο δήμαρχος σε γραπτή απάντησή του – σημείο των καιρών να επικοινωνούν οι αιρετοί με επιστολές που δημοσιοποιούνται στον τοπικό τύπο – αναφέρεται σε κάποια σημεία, επικεντρώνεται στο θέμα του ΧΥΤΑ αλλά κάνει γαργάρα το μεγάλο αίτημα για δημιουργία νοσοκομείου που θα εξυπηρετεί τις αυξημένες ανάγκες της ευρύτερης περιοχής.

«Ασφαλώς και αντιλαμβάνομαι την ανησυχία σας ότι ελλοχεύει ο κίνδυνος της αποτυχίας με κύριο επιχείρημα αντίστοιχες προσπάθειες στο παρελθόν. Τότε, κύριε συνάδελφε ας καταδικάσουμε τον Δήμο και τους πολίτες στην απραξία και την αδράνεια, λέγοντας ότι τίποτε δεν μπορεί να γίνει – αφού δεν έγινε ως σήμερα και αντιμετωπίζοντας κάθε καινοτομία ή πρωτοπορία με καχυποψία και αρνητισμό. Αυτό στην περίπτωση της δημοτικής μας Αρχής δεν θα συμβεί. Προχωράμε μπροστά με σταθερά βήματα, διαφάνεια, τεχνογνωσία και συνεχή λογοδοσία στους πολίτες.

Σε ό, τι αφορά τις παρατηρήσεις σας, εκ παραδρομής η αναφορά περί ενεργού πληθυσμού του Δήμου Μαραθώνος που είναι 49,5% και όχι 19,5% αφού στην συνέχεια τεκμαίρεται το ορθό ποσοστό, ήτοι 49,5%.

Ωστόσο, άλλες παρατηρήσεις σας είναι άκρως εσφαλμένες, όπως για παράδειγμα όταν αναφέρεστε στα περί μη εγκυρότητας οικονομοτεχνικής μελέτης που δεν είναι σφραγισμένη, καθώς αυτό ισχύει αποκλειστικά στις τεχνικές μελέτες! Η παρούσα ασφαλώς και δεν είναι τεχνική μελέτη για να απαιτεί συγκεκριμένα πτυχία μηχανικών και υπογραφές! Ή, απαντώντας σε άλλο σας ερώτημα για το πόσο απέχει η Νέα Μάκρη από το Ελευθέριος Βενιζέλος, τα στοιχεία αντλήθηκαν από την ιστοσελίδα του δήμου μας.

Αναφορικά με το ποσοστό συμμετοχής στον δήμο μας είναι συνάρτηση διασφάλισης των συμφερόντων του δήμου στο πλαίσιο μιας κοινής προσπάθειας, αλλά και της οικονομικής δυνατότητας ως προς το ύψος που θα καταβάλλουμε ως ίδια κεφάλαια (μετοχικό κεφάλαιο). Είναι ευνόητο ότι αν απαιτηθεί στην συνέχεια ο κάθε δήμος μπορεί να ζητήσει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

Στην αναφορά σας για τον ΧΥΤΑ, να σας επιστήσω την προσοχή και να σας πω ρητά να σταματήσετε να λαϊκίζετε. Την κάθετη αντίθεσή μας την έχουμε διατρανώσει χίλιες φόρες μέσα και έξω από το Δημοτικό Συμβούλιο. Τι σχέση έχει αυτό με τον Αναπτυξιακό Οργανισμό; Πραγματικά, καμία!» απαντά ο δήμαρχος Μαραθώνα Στέργιος Τσίρκας.

Να υποθέσουμε ότι και το θέμα του νοσοκομείου κατά τον Δήμαρχο κο Τσίρκα δεν έχει καμία σχέση με τον Αναπτυξιακό Οργανισμό, αν και θα εξυπηρετήσει τουλάχιστον τους τρεις δήμους εκ των τεσσάρων δήμων, Μαραθώνα – Ραφήνα Πικέρμι – Κάρυστο, που φυσικά είναι μεγάλο αναπτυξιακό έργο στον ευαίσθητο τομέα της Υγείας.

Πανομοιότυπη εισήγηση 4 δήμων με διαφορετικές ανάγκες!

Επίσης ουσιαστική ερώτηση που πρέπει να απασχολήσει τους δημότες των 4 δήμων, Καρύστου, Λαυρεωτικής, Μαραθώνα και Ραφήνας – Πικερμίου, ποιες είναι οι κοινές ανάγκες των συγκεκριμένων δήμων μεταξύ τους. Να δεχτούμε ότι Μαραθώνας και Ραφήνα Πικέρμι, έχουν κοινά ενδιαφέροντα και στόχους, όμως τι κοινό υπάρχει μεταξύ Καρύστου και Λαυρεωτικής, μεταξύ τους κι εν σχέση με τους δύο προαναφερόμενους; Θα ήταν τουλάχιστον ανόητο να παραδεχτούμε ότι είναι πόλεις λιμάνια κλπ. όταν ο οποιοσδήποτε έμπειρος γνώστης των περιοχών ξέρει καλά ότι οι επιδιώξεις καθενός ξεχωριστά ενδέχεται και να συγκρούονται ενίοτε μεταξύ τους.

Ρωτά λοιπόν ο κος Λιβαθινός: «Πως είναι δυνατόν τέσσερις διαφορετικοί δήμοι με ιδιαιτερότητες και διαφορετικές ανάγκες να έχουν την ίδια πανομοιότυπη εισήγηση για τη σύσταση του Αναπτυξιακού Οργανισμού;» Και φυσικά απάντηση δεν παίρνει απ’ τον κο Τσίρκα.

Μια απάντηση που θα ήταν χρήσιμο να τεθεί και στους τέσσερις δημάρχους που συνέστησαν αυτόν τον Οργανισμό.

 

 

 

 

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα