21.4 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

ΑρχικήΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΑνήμπορος να διαχειριστεί καταλήψεις στα σχολεία Ραφήνας και Πικερμίου ο κος Μπουρνούς...

Ανήμπορος να διαχειριστεί καταλήψεις στα σχολεία Ραφήνας και Πικερμίου ο κος Μπουρνούς (βίντεο)

Παρουσιάζουμε τη διαχρονική αντιμετώπιση του κου Μπουρνούς στις καταλήψεις στα Λύκεια της Ραφήνας σήμερα και προ ετών στο Πικέρμι σε βίντεο

Ο δήμαρχος Ραφήνας – Πικερμίου Ε. Μπουρνούς έχει προϊστορία με τον τρόπο που αντιμετωπίζει διαχρονικά τις καταλήψεις μαθητών σε σχολεία του δήμου, που δεν αρμόζουν στον θεσμό που υπηρετεί, ούτε διδάσκεται από προηγούμενες αστοχίες του (Φεβρουάριος 2020).

Αυτή τη φορά δεν θα γράψουμε δικές μας απόψεις, απλά θα αναδημοσιεύσουμε παρεμβάσεις τρίτων επί του σοβαρού θέματος που έχει προκύψει, απ’ τις συνεχείς επιθέσεις του κου Μπουρνούς προς την μαθητιώσα νεολαία, ακόμα και προσωπικές σε καθηγητή και οργανώσεις, περί δήθεν υποκινητών των μαθητών.

Ο Κώστας Κανελλόπουλος αναφέρεται με σαφή και ολοκληρωμένο τρόπο στο θέμα της κατάληψης των μαθητών του ΓΕΛ Ραφήνας:

Με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (4-12-1999) που κύρωσε το πρώτο άρθρο του Ν.2811/2000, οι καταλήψεις εδιώκοντο ποινικά και αυτεπάγγελτα. Το 2016 αυτό καταργήθηκε (ν.4386/2016). Προ ημερών, με το άρθρο 4, η υπουργός Κεραμέως, εμμέσως το επανέφερε χαρακτηρίζοντάς το “Σχολική Βία”.

Σε κάθε περίπτωση όμως, η καταστολή μιας μαθητικής κατάληψης, δηλαδή η άσκηση βίας για το άνοιγμα ενός σχολείου που τελεί υπό κατάληψη, απαιτεί την συνδρομή της αστυνομίας και την εισαγγελική παρέμβαση (Ποινικός Κώδικας, άρθρο 334, 330, 360, 259) και αυτό εφ’ όσον συντρέχουν οι συνθήκες που το επιβάλλουν και το επιτρέπουν.

Προφανώς, αυτοί που επεμβαίνουν δηλαδή ως οι “ιδιοκτήτες” νομίζουν ότι μπορούν να πάνε να ανοίξουν βίαια τις πόρτες ενός σχολείου που τις έχουν κλειδώσει οι μαθητές υπό την έννοια της κατάληψης, ας κάνουν τον κόπο να συμβουλευτούν έναν σοβαρό νομικό για να κατανοήσουν ότι νομικά ορθό δεν είναι αυτό που η δική μας λογική, απλοϊκά και λαϊκά, ερμηνεύει και πράττει και ο νομοθέτης έχει σοφία στην σύνταξη των νόμων.

Αυτό που ερμηνεύουν ως “παρανομία” μαθητών, δεν καταστέλλεται με μια άλλη (μεγαλύτερη) παρανομία και μάλιστα από ενήλικες και θεσμικά όργανα.

Οι οργανώσεις Ραφήνας της ΚΝΕ γράφουν μεταξύ άλλων:

Ακολουθώντας την γνωστή τακτική της, η Δημοτική Αρχή της Ραφήνας αποφάσισε, με απαράδεκτες ενέργειες και απειλές, για δεύτερη φορά μέσα σε ένα μήνα, να «σπάσει» την κατάληψη στο ΓΕΛ της περιοχής. Συγκεκριμένα συνεργείο του δήμου έσπρωχνε την πόρτα του σχολείου με αποτέλεσμα τον τραυματισμό μίας μαθήτριας.

[….] Στην κινητοποίηση διαμαρτυρίας των μαθητών στο Δημαρχείο, μετά το παραπάνω περιστατικό, απέφυγε οποιαδήποτε απάντηση. Μάλιστα στην αντιπροσωπεία των μαθητών, με την οποία συναντήθηκε ήταν απαξιωτικός και το μόνο που έλεγε ήταν ότι οι δράσεις που έκαναν οι μαθητές ήταν παράνομες, ενώ έδιωξε από το γραφείο του εκπαιδευτικό που στήριζε τον αγώνα των μαθητών.

Βίντεο απ’ την επίθεση του δημάρχου Ε. Μπουρνούς στην κατάληψη του Φεβρουαρίου 2020 στο ΓΕΛ Πικερμίου

https://www.facebook.com/watch/?v=234539760873573

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα