35 C
Athens
Τρίτη, 18 Ιουνίου, 2024

ΑρχικήΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΑΟΤΑ: Συνάπτουν προγραμματικές συμβάσεις με τους ΟΤΑ για έργα, με τους ίδιους...

ΑΟΤΑ: Συνάπτουν προγραμματικές συμβάσεις με τους ΟΤΑ για έργα, με τους ίδιους ως επιβλέπουσες αρχές!

Στην παρέμβασή του στην ΚΕΔΕ ο Δήμαρχος Παιανίας Ισίδωρος Μάδης εκτός του θέματος που αναδείξαμε χτες ΕΔΩ έκανε ακόμα μια ιδιαίτερης προσοχής αναφορά σχετικά με τους διαδημοτικούς Αναπτυξιακούς Οργανισμούς, είπε κλείνοντας την ομιλία του:

«Σε σχέση, με άλλους Δημάρχους που εκφράστηκαν στο συνέδριο ίσως είμαι κι ο λιγότερος έμπειρος. Πρέπει να αναφερθώ και σε ένα εξίσου σημαντικό θέμα. Κάποιοι μπήκαμε στη διαδικασία να συστήσουμε αναπτυξιακούς οργανισμούς. Στη δική μου περιοχή με δήμους που γειτνιάζουμε και αναφέρομαι στην υποστελέχωση και τίποτα παραπάνω, είπαμε με τον δήμαρχο Μαρκοπούλου-Μεσογαίας, τον δήμαρχο Σπάτων-Αρτέμιδας και τον δήμαρχο Κρωπίας να κάνουμε έναν αναπτυξιακό οργανισμό προκειμένου να αντιμετωπίσουμε ζητήματα που η υποστελέχωση των δήμων αδυνατεί να επιλύσει. Εκεί όμως προκύπτουν διάφορα θεματάκια.

Το πρώτο που έχουμε επισημάνει είναι η διαδικασία μετακίνησης των υπαλλήλων. Δεν υπάρχει μέριμνα για τους έχοντες θέσεις ευθύνης ώστε να διατηρούν την μοριοδότηση τους και την αξιολόγηση τους σε σχέση με την υπηρεσιακή τους εξέλιξη. Κάποια στιγμή είπαμε όποιος έχει την δυνατότητα να δώσει κάποιους υπαλλήλους προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία, να ενεργοποιήσουμε την αναπτυξιακή ώστε να τρέξουμε τις διαδικασίες για έργα τα οποία εξελίσσονται.

Επίσης, πρέπει να υπάρχει και πρόβλεψη για αποζημίωση των θέσεων ευθύνης που αναλαμβάνουμε. Κλείνοντας να πω πως πρέπει να γίνει μια αποσαφήνιση για την υποχρέωση εγγραφής των ΑΟΤΑ στο μητρώο επιχειρήσεων ΟΤΑ, για την δυνατότητα υπογραφής του προσωπικού με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου που απασχολείται στους οργανισμούς και κυρίως αν οι ΑΟΤΑ μπορούν να συνάπτουν προγραμματικές συμβάσεις με τους ΟΤΑ για την διενέργεια διαγωνισμών και στη συνέχεια την επίβλεψη των έργων ως επιβλέπουσες αρχές».

Για φανταστείτε λοιπόν μια αναπτυξιακή εταιρεία με εταίρους δήμους, να μπορεί να συνάπτει προγραμματικές συμβάσεις με δήμους για έργα μεγάλης κλίμακας, να διενεργεί η ίδια η αναπτυξιακή τον διαγωνισμό και να επιβλέπει μάλιστα και την καλή εκτέλεση του έργου. Υπάρχει ποτέ περίπτωση η Αναπτυξιακή να στραφεί κατά του εαυτού της αν κάτι δεν γίνει σωστά; Ίσως χρειάζονταν επί της διαδικασίας λίγες περισσότερες διευκρινήσεις από τον Δήμαρχο Παιανίας αλλά οι όποιες αστοχίες δικαιολογούνται από την έλλειψη αυτοδιοικητικής εμπειρίας που επικαλέστηκε στην αρχή της ομιλίας του.

 

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα