18.1 C
Athens
Τετάρτη, 1 Μαΐου, 2024

ΑρχικήFEATUREDΔιαχειριστικό αλαλούμ μεταξύ Κωστή και Αγγέλας Ξηντάρα για την σωτηρία Βαλανάρη

Διαχειριστικό αλαλούμ μεταξύ Κωστή και Αγγέλας Ξηντάρα για την σωτηρία Βαλανάρη

Έντονο το ενδιαφέρον για την ομόφωνη απόφαση του Τοπικού Συμβουλίου Πικερμίου κατά των έργων που προβλέπει η σχετική ΜΠΕ για τον Βαλανάρη, υδροδότη του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας, που παρουσίασε η Πρόεδρος Αγγέλα Ξηντάρα, εκφράζοντας έντονη ανησυχία για την καταστροφή του οικοσυστήματος χωρίς λόγο και αιτία.

Ξηντάρα vs Ξηντάρα

Κατ’ αρχή ο αντιδήμαρχος τεχνικών έργων Κωστής Ξηντάρας έλαβε το λόγο διαβάζοντας τμήμα της εγκεκριμένης ΜΠΕ όσον αφορά τον Βαλανάρη, όπου αναφέρεται η ουσιαστική απογύμνωση του οικοσυστήματος απ’ την χλωρίδα που το περιβάλλει, συν την τσιμεντοποίηση μεγάλων τμημάτων της κοίτης. Καταλήγοντας ζήτησε την δημιουργία διαπαραταξιακής ομάδας ώστε να συναποφασίσει και να αποστείλει έγγραφο άρνησης εκτέλεσης των έργων, στο αρμόδιο υπουργείο.

Ωστόσο όταν έλαβε το λόγο η Αγγέλα Ξηντάρα τόνισε: «Ζητώ να έρθει το θέμα προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, καθώς ήταν ομόφωνη απόφαση του τοπικού, ότι ο Βαλανάρης δεν έχει λόγους να αποψιλωθεί από όλα τα δέντρα και να ισοπεδωθεί όπως η εκβολή του Μ. Ρέματος. Να κοπούν πλατάνια 300 ετών, για ποιο λόγο; Ο λόγος που θα το έκαναν ήταν η ΜΕΒΑ, που θα διώξουμε από κει. Οπότε δεν υπάρχει λόγος να γίνει αυτή η επέμβαση, παρά μόνο μικροεπεμβάσεις γεφυρών πίσω απ’ του Βάρδα. Πρέπει  ν’ αποφευχθεί η μεγάλη καταστροφή»

Κι επειδή ο κος Ξηντάρας επανάφερε την ΜΠΕ η κα Ξηντάρα του αντιγύρισε ότι: «Αυτά που μας διαβάσατε (ΜΠΕ) τα ξέραμε και δεν τα είχαμε ψηφίσει ως παράταξη στο προηγούμενο Δ.Σ. Το είχε αποφασίσει η προηγούμενη δημοτική αρχή (του Μπουρνούς εννοεί), δεν μπορούμε να το δεχτούμε. Η επίμαχη ΜΠΕ είναι αντίθετη στο περιβάλλον και θα έπρεπε σαν νέα δημοτική αρχή να μην περιμένουμε…» τόνισε κάνοντας τη χαρακτηριστική κίνηση με τα χέρια ψηλά.

Επίσης ο Ανδρέας Βασιλόπουλος, ενώ τόνισε ότι η πρόταση Ξηντάρα κατ’ αρχή είναι αποδεκτή, επισήμανε ότι «θα πρέπει να τρέξει παράλληλα μελέτη εξειδικευμένων προσώπων απέναντι στη λάθος μελέτη που δεν θέλουμε, άλλως δεν θα έχει αποτέλεσμα». Θέλοντας να επισημάνει ότι αν θέλει πράγματι η διοίκηση Τσεβά να κάνει ουσιαστική παρέμβαση κατά της ΜΠΕ θα πρέπει να πάει οπλισμένη με ισχυρά στοιχεία για να στεφθεί με επιτυχία ο στόχος.

Απ’ την πλευρά της η Εμμανουέλα Τερζοπούλου, δήλωσε επίσης σύμφωνη με την πρόταση Ξηντάρα για διαπαραταξιακή, αλλά τόνισε ότι πρέπει η αντίδραση να περιλαμβάνει και το Μεγάλο Ρέμα, καθώς κινδυνεύει ο δήμος Ραφήνας-Πικερμίου να γίνει περίγελος πανευρωπαϊκά για την καταστροφή του οικοσυστήματος του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας, όπου ήδη υπάρχουν αποφάσεις κεντρικών τραπεζών για διακοπή χρηματοδότησης του έργου.

Η αμήχανη απάντηση του αντιδημάρχου Ξηντάρα αποδεικνύει την αδυναμία να διαχειριστεί δύσκολα θέματα αφού παραδέχτηκε ότι: «δεν είναι στην αρμοδιότητά μας (η ΜΠΕ), αλλά του Υπουργείου, γι’ αυτό πρότεινα την διαπαραταξιακή».

Λες και η διαπαραταξιακή έχει αρμοδιότητα ή απλά θέλει (ο Ξηντάρας) να εμπλέξει και τα μέλη της σε μια απόφαση που σαφώς αφορά αποκλειστικά την νέα δημοτική αρχή και την ανάγκη – αν το θέλει – να παλέψει υπέρ των δικαίων του κοινωνικού συνόλου, κάτι που καθόλου δεν φαίνεται να ισχύει μετά τα όσα ειπώθηκαν.

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα