27.2 C
Athens
Κυριακή, 7 Ιουλίου, 2024

ΑρχικήΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΔιαμαρτυρία για πιθανή νομοθετική απαξίωση των κοινοτικών συμβουλίων, λόγω Κυβερνησιμότητας Δήμων &...

Διαμαρτυρία για πιθανή νομοθετική απαξίωση των κοινοτικών συμβουλίων, λόγω Κυβερνησιμότητας Δήμων & Περιφερειών!

Στις εκλογές της 26ης Μαΐου 2019, οι πολίτες της Κερατέας βρέθηκαν μπροστά σε τέσσερις κάλπες. Ψήφισαν για την εκλογή ευρωβουλευτών, την περιφερειακή αρχή, την δημοτική αρχή και για το Συμβούλιο της  Κοινότητας τους.

Η “Ανεξάρτητη Πρωτοβουλία Πολιτών Κερατέας” έθεσε υποψηφιότητα στις κοινοτικές εκλογές.

Οι πολίτες συμμετείχαν στις εκλογές και ψήφισαν με γνώμονα ότι τα Συμβούλια Κοινότητας θα έχουν και αποφασιστικές αρμοδιότητες, όχι μόνο γνωμοδοτικές σύμφωνα με όσα προέβλεπε το θεσμικό πλαίσιο «Κλεισθένης» . Ο διαχωρισμός Κοινοτικού και Δημοτικού ψηφοδελτίου και οι αυξημένες αρμοδιότητες που παραχωρεί ο «Κλεισθένης» στις Κοινότητες είναι βήματα για την ενδυνάμωση της τοπικής Δημοκρατίας και ενίσχυση του θεσμού της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Η αποφασιστική αρμοδιότητα των Κοινοτήτων, στην κατανομή του αναλογούντος προς αυτές ποσοστού των κεντρικών αυτοτελών πόρων που προορίζονται για τις επενδυτικές ανάγκες του δήμου, αποτελεί βασικό εργαλείο έκφρασης της βούλησης της Κοινότητας για την διαχείριση θεμάτων στρατηγικής εξέλιξης της και ταυτόχρονα θεμάτων καθημερινότητας.

Οι συμπολίτες μας ενημερώθηκαν για αυτές τις καινοτομίες και συνολικά για το θεσμό της Κοινότητας κυρίως μέσα από τη δική μας επικοινωνία μαζί τους και πίστεψαν πως θα λειτουργήσει η Κοινότητα κάνοντας την καθημερινότητα όλων ακόμα καλύτερη. Αυτό βεβαιώνεται και με το εκλογικό αποτέλεσμα και η όποια αναπροσαρμογή θα είναι δυσάρεστη αν δεν μάς επιτρέπει να κινηθούμε στη βάση της δέσμευσης μας με τους πολίτες που μας εξέλεξαν! Ο Συνδυασμός μας είναι ο συνδυασμός που πλειοψήφησε με ποσοστό 86,70% στην Κοινότητα της  Κερατέας.

Η “Ανεξάρτητη Πρωτοβουλία Πολιτών Κερατέας” εκφράζει τον προβληματισμό της σχετικά με τις «επείγουσες ρυθμίσεις του Υπουργείου Εσωτερικών για θέματα των βαθμών της τοπικής αυτοδιοίκησης» και συγκεκριμένα όσα αναφέρονται στο Άρθρο 5 στο νομοσχέδιο που τέθηκε από τις 30 Ιουλίου 2019 στη δημόσια διαβούλευση. (http://www.opengov.gr/ypes/?p=6854)

Σύμφωνα με το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο καταργούνται οι ελάχιστες αποφασιστικές αρμοδιότητες των Κοινοτικών Συμβουλίων και μετατρέπονται σε εισηγητικές!

Με την αφαίρεση της  αποφασιστικής αρμοδιότητας των Κοινοτήτων, να αποφασίζουν  για την διάθεση των αυτοτελών πόρων που τους αναλογούν επέρχεται ουσιαστική αλλαγή στην βούληση των ψηφοφόρων έτσι όπως αυτή εκφράστηκε στις πρόσφατες εκλογές.

Έχουμε την πεποίθηση πως  ο ρόλος της Κοινότητας είναι σημαντικός, γιατί αποτελεί τον πυρήνα της αυτοδιοίκησης και το θεμέλιο της Δημοκρατίας. Επικεντρώνεται στην καθημερινότητα των τοπικών κοινωνιών και όχι στην κυβερνησιμότητα της πλειοψηφίας του κάθε Δήμου. Η προτεινόμενη ρύθμιση είναι σε αναντιστοιχία με τη λαϊκή βούληση των πρόσφατων αυτοδιοικητικών εκλογών, αφού οι πολίτες ψήφισαν σε άλλη κάλπη για κοινοτικό συμβούλιο με βάση ένα θεσμικό πλαίσιο συγκεκριμένο.

Αυτό που απαιτείται είναι ενίσχυση και ενδυνάμωση του ρόλου των κοινοτήτων και όχι νομοθετική απαξίωση σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο Άρθρο 5 στο νομοσχέδιο που τέθηκε στις 30 Ιουλίου 2019 σε δημόσια διαβούλευση.

Η “Ανεξάρτητη Πρωτοβουλία Πολιτών Κερατέας” εκλέχθηκε για να εκπροσωπήσει τους πολίτες της Κερατέας και παρά την αντίθεσή μας στην αποδυνάμωση του θεσμού που επιχειρείται,  με αίσθημα ευθύνης και υπευθυνότητας απέναντι στην εκπεφρασμένη πολιτική βούληση του λαού όπως αυτή αποτυπώθηκε στις πρόσφατες εκλογές, θα συνεχίσει και θα αγωνιστεί για την πρόοδο της Κερατέας.

 

Ανεξάρτητη Πρωτοβουλία Πολιτών Κερατέας

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα