25.5 C
Athens
Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024

ΑρχικήΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΚύκλωπας ο Μπουρνούς!

Κύκλωπας ο Μπουρνούς!

Στον συμβολισμό της Οδύσσειας, ο Κύκλωπας συμβολίζει την Οργή, το μίσος, την κακία: Οποιαδήποτε ομοιότητα του Μπουρνούς – Κύκλωπα, ανήκει στον αρχικό σχολιαστή της ανάρτησης σχετικά με το εκλογικό κέντρο Μπουρνούς και πρέπει να θεωρείται εντελώς συμπωματική

Υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος του Μπουρνούς θέλοντας να εκθειάσει τον εκλεκτό του απερχόμενο δήμαρχο, σχολιάζει ανάρτηση του σχετικά με το εκλογικό κέντρο που άνοιξε πρόσφατα: «Πέρασα απ’ το εκλογικό σ’ έχουν κάνει θηρίο κύκλωπα» σ.σ. με το κάπα μικρό…

Οδύσσεια  

Ίσως ο καλός συμπολίτης δεν σκέφτηκε καν ότι ο Κύκλωπας τυφλώθηκε απ’ τον Οδυσσέα. Ούτε φαντάστηκε καν ότι ο παραλληλισμός του αυτός θα μας έδινε τη μπάλα για να σκοράρουμε τρίποντο.

Πρώτος πόντος: Η Οδύσσεια στην παγκόσμια κοινότητα χαρακτηρίζεται ως ένα βιβλίο απόλυτων συμβολισμών

Δεύτερος πόντος:  Η Οδύσσεια όντας ίσως το πρώτο βιβλίο αυτογνωσίας παγκοσμίως, αναλύει τις περιπέτειες του Οδυσσέα ως την  πάλη του ήρωα με τις χειρότερες μορφές της προσωπικότητας του ανθρώπου-Οδυσσέα.

Τρίτος πόντος: Κάθε φορά που φτάνει σε ένα από τα θρυλικά μέρη και τελικά απαλλάσσεται από αυτά, ο Οδυσσέας-άνθρωπος, είναι μια νίκη. Ξεφορτώνεται ένα κακό στοιχείο. Σκοπός είναι, στο τέλος του ταξιδιού, να είναι ένας ολοκληρωμένος, σοφός και αψεγάδιαστος Οδυσσέας-άνθρωπος.

Ο Οδυσσέας  συναντά τον Κύκλωπα

Η συνάντηση του Οδυσσέα με τον Κύκλωπα, συμβολίζει την κατά μέτωπο σύγκρουση του ήρωα με την Οργή. Ακριβώς ο Κύκλωπας συμβολίζει την Οργή, το μίσος, την κακία. Η οργή είναι μονόφθαλμη και μόνο αν τυφλωθεί μένει πίσω.

Δεν είναι τυχαίο που ο Οδυσσέας – άνθρωπος δεν σκοτώνει τον Κύκλωπα αλλά τον αφήνει ακρωτηριασμένο. Η οργή πρέπει να περιοριστεί, όχι να την χάσουμε εντελώς.

ΥΓ. Οποιαδήποτε ομοιότητα του Μπουρνούς – Κύκλωπα, ανήκει στον αρχικό σχολιαστή της ανάρτησης σχετικά με το εκλογικό κέντρο Μπουρνούς, πρέπει να θεωρείται εντελώς συμπωματική, καθώς ο συντάκτης του σχολίου δεν γνώριζε τον βαθύ συμβολισμό που εμπεριέχει ο Κύκλωπας της Οδύσσειας, ούτε φυσικά ο ίδιος ο Μπουρνούς που έκανε like στο σχόλιο.

Απλά μας έδωσε την ευκαιρία να παρουσιάσουμε έναν απ’ τους συμβολισμούς της Οδύσσειας. Στο αρχείο μας σχετικη βίντεο-παρουσίαση

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα