24 C
Athens
Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

ΑρχικήΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΡαφήνα: Ονοματοθεσίες χωρίς προηγούμενη συζήτηση με τοπικούς παράγοντες δεν γίνονται αποδεκτές

Ραφήνα: Ονοματοθεσίες χωρίς προηγούμενη συζήτηση με τοπικούς παράγοντες δεν γίνονται αποδεκτές

Μετά τις αντιδράσεις που προέκυψαν σχετικά με την ονοματοθεσία της πλατεΐτσας δίπλα στο Ταχυδρομείο Ραφήνας κι ο Αθλητικός Σύλλογος Ν. Βουτζά «Η Πρόοδος» εκφράζει την δυσαρέσκεια των κατοίκων σχετικά με την ονοματοθεσία του Αθλητικού Κέντρου της περιοχής, χωρίς προηγουμένως να έχει τεθεί σε ανοικτό διάλογο η πρόταση ονόματος. Με παρέμβασή του ο σύλλογος ζητά την αναβολή του θέματος απ’ την αυριανή εκ περιφοράς συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου. Θα ήταν σοφό απ’ την δημοτική αρχή Μπουρνούς η αναβολή όλων των θεμάτων ονοματοθεσίας που αντιμετωπίζουν βάσιμες ενστάσεις πολιτών.

Ακολουθεί η επιστολή του συλλόγου:

«Η ΠΡΟΟΔΟΣ» – ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ Ν. ΒΟΥΤΖΑ – ΡΑΦΗΝΑΣ
Χρ. Σμύρνης 1, Ν. Βουτζάς, 19009, Ραφήνα
ΠΡΟΣ : κ. Ευάγγελο Μπουρνού Δήμαρχο Ραφήνας Πικερμίου
και Μέλη ΔΣ
κ. Σπύρο Λουκάτο, Πρόεδρο ΔΟΠΑΠ
Κοινοποίηση:
Μ. Γκολεμάς, Πρόεδρος Τοπικού Συμβουλίου
Μέλη Τοπικού Συμβουλίου
Εξωραϊστικός Σύλλογος Νέου Βουτζά
Μέλη Αθλητικού Συλλόγου Νέου Βουτζά «Η Πρόοδος»
Μέλη Εξωραϊστικού Συλλόγου Νέου Βουτζά
Κάτοικοι Νέου Βουτζά

18 Ιουνίου 2020

Κύριε Δήμαρχε,

Σχετικά με την επικείμενη ονοματοδοσία του Αθλητικού Κέντρου του Νέου Βουτζά, που πληροφορηθήκαμε από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης χωρίς να έχουμε λάβει καμία σχετική ενημέρωση, έχουμε να παρατηρήσουμε τα εξής:
H ονοματοδοσία δημόσιων χώρων αποτελεί μια σύνθετη διοικητική ενέργεια τοπικού ενδιαφέροντος, που διέπετε από συγκεκριμένες διαδικασίες, οι οποίες εμπεριέχονται στο ν.3463/2006 (κώδικας δήμων και κοινοτήτων, άρθρο 8). Γίνεται μετά από απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου, η οποία λαμβάνεται ύστερα από εισήγηση του οικείου τοπικού συμβουλίου και τη σύμφωνη γνώμη Επιστημονικής Επιτροπής. Η επιτροπή θέτει τα κριτήρια και τις προδιαγραφές ονοματοδοσίας, αποφεύγοντας οτιδήποτε διαβλητό (όπως ψηφοθηρικά, κομματικά κλπ. κριτήρια).
Οφείλουμε να σημειώσουμε ότι τα ονόματα δημόσιων χώρων, έχουν συγκεκριμένο σκοπό να κρατήσουν ζωντανή τη μνήμη τόπων μέσα από τη χρονική απόσταση. Ως εκ τούτου, μία βιαστική απόφαση είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να αποφευχθεί πάση θυσία, διότι μπορεί να καθυποτάξει την ιστορική μνήμη στις απαιτήσεις τοπικών και πολιτικών αντιπαλοτήτων ή συμφερόντων.
Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο επίσης, ως Διοικητικό Συμβούλιο του Αθλητικού Συλλόγου Νέου Βουτζά «Η ΠΡΟΟΟΔΟΣ», σκοπεύουμε να θέσουμε το θέμα της ονοματοδοσίας στη γενική συνέλευση των μελών, που είναι προγραμματισμένη για την Κυριακή 28 Ιουνίου 2020. Θεωρούμε αυτονόητο πως τόσο τα μέλη του Αθλητικού Συλλόγου, όσο και όλοι οι κάτοικοι του Νέου Βουτζά, δικαιούνται να έχουν λόγο στη λήψη μιας τόσο σημαντικής και συμβολικής απόφασης.
Συνεπώς, σας ζητούμε να μεταθέσετε τη λήψη της σχετικής απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου μετά το πέρας της διαδικασίας της γενικής μας συνέλευσης της 28ης Ιουνίου, λαμβάνοντας, επίσης, υπόψιν το ιστορικό της συμβολής του ΑΣΝΒ «Η ΠΡΟΟΔΟΣ» στον χαρακτηρισμό του χώρου ως αθλητικού κέντρου, στον σχεδιασμό και στην κατασκευή των εγκαταστάσεων, στη συντήρησή τους, στην ανεύρεση χορηγών για την ανακατασκευή και επαναλειτουργία του κέντρου μετά την καταστροφή του 2018 και στην αδιάλειπτη λειτουργία του επί 35 συναπτά έτη, με ποικίλες δράσεις, επιτυχίες, διακρίσεις και πολύ κόπο.
Λίγες μόλις μέρες πριν τη δεύτερη επέτειο της φονικής πυρκαγιάς και ενώ ακόμη δεν έχουν επουλωθεί οι πληγές και δεν έχουν ολοκληρωθεί τα έργα αποκατάστασης στον οικισμό μας, δεν αντιλαμβανόμαστε τη βιασύνη για την ονοματοδοσία του Κέντρου που αποσπά την προσοχή όλων μας από τα ουσιώδη.
Τέλος, θα θέλαμε να σας γνωστοποιήσουμε πως η ανακοινωθείσα εισήγηση του τοπικού συμβουλίου έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις στην πλειοψηφία των μελών του συλλόγου και των κατοίκων του οικισμού, για τους οποίους το Αθλητικό Κέντρο αποτελεί την καρδιά του Νέου Βουτζά, ένα καθημερινό τους βίωμα.

Ο Πρόεδρος
Γιώργος Βιτσαρόπουλος

Η Γενική Γραμματέας
Τσιρώνη Νίκη

 

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα