Στην συνέντευξη τύπου που παραχώρησε την Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου ο δήμαρχος Παιανίας Ισίδωρος Μάδης, έφερε στο φως όλη την πολύχρονη, για το ταμείο του δήμου, ιστορία της διαμάχης με το αεροδρόμιο και την επιστροφή των 8.853.000 ευρώ που υποχρεούται να καταβάλει, μετά από πολλές προσπάθειες, σήμερα ύστερα από παρέμβαση του Υπουργείου Οικονομικών στο ελληνικό δημόσιο!
Ερωτώμενος ο κος Μάδης αν θα κινήσει νομικές διαδικασίες για την απόδοση ευθυνών αναφέρθηκε στην πρόθεση της μείζονος αντιπολίτευσης να προχωρήσει σε καταγγελία σε εισαγγελικές αρχές και σχολίασε: «Αυτό περιμένω και εγώ. Για να ξετυλίξουμε το κουβάρι και να βρούμε ποιος έχει την ευθύνη και πόσα χρήματα έχουν χαθεί. Και αν συνιστά αυτό ή όχι κακουργηματική πράξη».
- Αχρεωστήτως εισπραχθέντα δημοτικά τέλη ύψους 8.853.000 ευρώ καλείται να επιστρέψει ο Δήμος Παιανίας
- Η παρέμβαση του Υπουργείου Οικονομικών στη διαμάχη με τον ΔΑΑ «Ελευθέριος Βενιζέλος»
- Οι καταδικαστικές αποφάσεις
- Το παράδειγμα των τεσσάρων δήμων που επέστρεψαν τα χρήματα
«Λένε όλοι ότι έχουμε δικαστική διαμάχη με το αεροδρόμιο. Η αλήθεια είναι ότι πλέον έχουμε να κάνουμε με το Δημόσιο και συγκεκριμένα το Υπουργείο Οικονομικών. Δεν ξέρω πώς κάποιοι αντιλαμβάνονται αυτή την εξέλιξη» σημείωσε ο Δήμαρχος Παιανίας Ισίδωρος Μάδης σε συνέντευξη τύπου με θέμα την οφειλή των 8.853.000 ευρώ προς τον ΔΑΑ Ελευθέριος Βενιζέλος.
Εν αναμονή της απόφασης του Διοικητικού Εφετείου επί της αίτησης συμμόρφωσης του ΔΑΑ, ο κ. Μάδης έκανε σαφές πως η δικαστική μάχη για τον Δήμο Παιανίας έχει ήδη κριθεί και το πρόβλημα πλέον είναι η απαίτηση είσπραξης από το Υπουργείο Οικονομικών.
«Δεν θέλω να το σκέφτομαι, έχω χάσει τον ύπνο μου. Αυτό που παρέλαβα είναι μια “καυτή πατάτα”. Θα μας απασχολήσει για να δούμε με ποιόν τρόπο θα βρεθεί η λύση. Τελούμε λοιπόν εν αναμονή. Τα χρήματα αυτά που πρέπει να επιστραφούν, θα πρέπει να βρεθεί πού πήγαιναν. Το ταμειακό διαθέσιμο που εγώ παρέλαβα το 2019 ήταν 5,2 εκατομμύρια ευρώ» σημείωσε.
Όπως εξήγησε ο κ. Ισίδωρος Μάδης η δικαστική διαμάχη ξεκινάει το 2009, όταν η τότε δημοτική αρχή θεώρησε ότι μπορεί να εισπράξει ανταποδοτικά τέλη από τον ΔΑΑ κατά παράβαση της σύμβασης Δημοσίου – Αεροδρομίου. Συνεργάστηκε για αυτό με την δικηγορική εταιρεία Περικλής Τσαμούλης και Συνεργάτες. Υπήρξαν ευθύς εξαρχής ενστάσεις και αντιδράσεις από την αντιπολίτευση της περιόδου εκείνης σημειώνοντας πως η προσπάθεια θα μπορούσε να μην τελεσφορήσει.
Έχοντας την διαβεβαίωση της δικηγορικής εταιρείας πως ο δήμος θα μπορούσε να εισπράξει ένα μεγάλο ποσό και να το διαθέσει για την ανάπτυξη της τοπικής κοινωνίας, η δημοτική αρχή δεν μπορούσε να αρνηθεί, σημείωσε.
Ο τότε δήμαρχος εξέδωσε βεβαιωτικούς καταλόγους ύψους 38.000.000 ευρώ. Προκειμένου να ασκηθούν τα ένδικα μέσα, το αεροδρόμιο κατέβαλε – ως όφειλε- στα δημοτικά ταμεία ένα ποσό. Ξεκίνησε έτσι μια δικαστική διαμάχη η οποία κορυφώθηκε το 2018. Το 2013 προέκυψαν οι πρώτες αποφάσεις οπότε και το Διοικητικό Εφετείο απορρίπτει τους βεβαιωτικούς καταλόγους. Η προσφυγή του δήμου στο Συμβούλιο της Επικρατείας δεν είχε ευνοϊκή έκβαση.
Η χαμένη ρύθμιση
Όπως εξήγησε ο κ. Ισίδωρος Μάδης η υπόθεση αυτή είναι ξεκάθαρη και όλα καθορίζονται από τη σύμβαση του δημοσίου με τον αερολιμένα: Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο είσπραξης δημοτικών τελών.
«Απευθύνθηκα στην ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών και σε συνάντηση με τον τότε υπουργό κ. Θεοδωρικάκο παρέθεσα όλα τα στοιχεία. Καθ’ υπόδειξή του ακολούθησε συνάντηση με τον τότε υφυπουργό κ. Θοδωρή Λιβάνιο. Του παρουσίασα τον φάκελο της υπόθεσης και μου ανακοίνωσε ότι θα γινόταν προσπάθεια ο Δήμος Παιανίας να ενταχθεί στα ληξιπρόθεσμα. Η πρόταση αυτή προέβλεπε διαγραφή του 40% του χρέους των 8.853.000 ευρώ και αποπληρωμή του υπολοίπου σε δόσεις. Η δυσκολία ξεκίνησε ακριβώς εδώ διότι προβλέπονταν 72 δόσεις. Σημείωσα πως ο μηνιαίος ΚΑΠ είναι 195.000 ευρώ. Τα 160.000 για τον δήμο και 35.000 ευρώ για νομικό πρόσωπο του δήμου, τον Φορέα Κοινωνικής Υπηρεσίας και Παιδείας. Το ύψος της δόσης θα ανήρχετο σε 80.000 ευρώ το μήνα. Εξήγησα πως σε αυτή την περίπτωση εγώ θα κατέβαζα τα ρολά και το κράτος θα έβαζε το λουκέτο στον Δήμο Παιανίας. Η εναλλακτική που εξετάστηκε ήταν η υπαγωγή του δήμου και στη συνέχεια με νομοθετική ρύθμιση να πολλαπλασιαστούν οι δόσεις.
Με την εισαγωγή του θέματος στο δημοτικό συμβούλιο υπήρξε σφοδρή αντίδραση της αντιπολίτευσης.
Παρουσιάσαμε γνωμοδότηση του επιτίμου Αντιπρόεδρο ΣτΕ, καθηγητή Δημοσίου Δικαίου κ. Πέτρου Παραρά ο οποίος σημείωνε: Ο Δήμος Παιανίας οφείλει να καταβάλει στην ΑΕ με την επωνυμία «Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών ΑΕ» το συνολικό ποσό των 8.853.135,2 ευρώ έναντι αχρεωστήτως εισπραχθέντων από το Δήμο δημοτικών τελών καθαριότητας και φωτισμού για τα έτη 2010, 2011 και 2012 συμμορφούμενος με τις υπ. Αριθ. 3469/2013, 3495/2013 και 3497/2013 Αποφάσεις του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών οι οποίες επιβεβαιώθηκαν με τις υπ. Αριθ. 390, 391 και 392/2018 Αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Μετά την παρέλευση ενός τριμήνου έντονης και αδιέξοδης αντιπαράθεσης το υπουργείο Εσωτερικών με ενημέρωσε πως το αεροδρόμιο έχει συμψηφίσει από το 2017 τα χρήματα με το Υπουργείο Οικονομικών, βασικό του μέτοχο» είπε ο κ. Μάδης.
Το έγγραφο του Υπουργείου Οικονομικών
Αποκάλυψε πως η διαδικασία αυτή ξεκίνησε το 2015 – επί δημαρχίας Σπύρου Στάμου- όταν με εμπιστευτικό έγγραφό του προς το ΥΠΟΙΚ ο ΔΑΑ ενημέρωνε πως είχε καταβάλει ως μη όφειλε δημοτικά τέλη στους όμορους δήμους και ότι θα τα συμψήφιζε με το μέρισμα.
«Το έγγραφο αυτό περιήλθε σε γνώση μου τον Σεπτέμβριο του 2020. Στη συνέχεια, το 2017, με έγγραφό του το Υπουργείο Εσωτερικών καλούσε τον Δήμο Παιανίας να γνωστοποιήσει τα ποσά που είχε εισπράξει. Υπηρεσιακά ο Δήμος Παιανίας έχει απαντήσει» εξήγησε.
Σύμφωνα με τα έγγραφα που παρουσίασε ο Δήμαρχος Παιανίας, τον Ιούνιο του 2019 το Υπουργείο Οικονομικών καλεί το υπουργείο Εσωτερικών για τη διευθέτηση των απαιτήσεων του Ελληνικού Δημοσίου από τους όμορους δήμους είτε δια της απευθείας κατάθεσης των ποσών στους λογαριασμούς του Δημοσίου σε βάρος των οποίων πραγματοποιήθηκαν οι συμψηφισμοί, είτε δια της σταδιακής απόδοσης αυτών πχ μέσω της σταδιακής μείωσης της επιχορήγησής τους και της απόδοσης της διαφοράς είδε δια της ρύθμισής τους κατά διάφορο τρόπο μέσω νομοθετικής διάταξης. Κάνει δε λόγο για συνεχή παραβίαση του άρθρου 25.6 της ΣΑΑ από τους όμορους δήμους. Επικαλείται δε τον νόμο 3631/2008 και την παρ. 2 του άρθρου 10 η οποία προβλέπει: Κατ’ εφαρμογή του άρθρου 25.6 της Σύμβασης Ανάπτυξης Αεροδρομίου (Σ.Α.Α.), όπως αυτή κυρώθηκε με το άρθρο πρώτο του ν. 2338/1995 (ΦΕΚ 202 Α’), καθορίζεται, με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Οικονομίας και Οικονομικών και Μεταφορών και Επικοινωνιών, η διαδικασία επιβολής και είσπραξης ανταποδοτικών και άλλων δημοτικών ή κοινοτικών επιβαρύνσεων, φόρων ή τελών από τους Δήμους Σπάτων, Παιανίας, Μαρκόπουλου Μεσογαίας, Αρτέμιδος, Ραφήνας και Κορωπίου, καθώς και από κάθε άλλο δικαιούχο οργανισμό τοπικής αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.) σε βάρος της εταιρείας «Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών Α.Ε.» (Δ.Α.Α. Α.Ε.).
«Μετά την αποκάλυψη αυτών των στοιχείων δεν υπήρχε λόγος υπαγωγής σε ρύθμιση. Πλέον το θέμα είναι πότε το υπουργείο Οικονομικών μέσω του υπουργείου Εσωτερικών θα εισπράξει απευθείας από τον Δήμο Παιανίας. Ο ισχυρισμός κάποιων με γνωμοδότηση επί εξωδίκου ότι ο Δήμος Παιανίας δεν οφείλει να επιστρέψει χρήματα είναι τουλάχιστον αστείος» συμπλήρωσε ο κ. Ισίδωρος και συνέχισε: «Το αεροδρόμιο έκανε αίτημα συμμόρφωσης στο Διοικητικό Εφετείο για να μπορέσει βάση των διατάξεων του νόμου και των δικαστικών αποφάσεων να εισπράξει τις οφειλές. Εκτιμώ πως το αίτημα θα απορριφθεί αυτό όμως δεν θα είναι απαραιτήτως υπέρ του δήμου».
Επέστρεψαν τα χρήματα οι υπόλοιποι δήμοι
Ερωτώμενος για την τακτική που ακολούθησαν οι υπόλοιποι δήμοι οι οποίοι και είχαν εισπράξει τέλη από το αεροδρόμιο, απάντησε ότι: «Έχουν συμμορφωθεί πλήρως σε σχέση με τις όποιες δικαστικές αποφάσεις προέκυψαν κατά το παρελθόν. Και βεβαίως με την επιστροφή των χρημάτων».
Σε ερώτηση για την διαγραφή των βεβαιωμένων οφειλών από τον δημοτικό προϋπολογισμό ύψους πολλών εκατομμυρίων ευρώ, η οποία εγκρίθηκε από την αποκεντρωμένη διοίκηση διευκρίνισε ότι «επειδή ακριβώς δεν ήταν σύννομη η βεβαίωση, από το 2013 και μετά την έκδοση των εφετειακών αποφάσεων, οι ορκωτοί λογιστές με υπηρεσιακά σημειώματα τόνιζαν την ανάγκη διαγραφής τους. Έγινε τώρα σε απόλυτη αρμονία και συνεργασία με αυτούς που μας ελέγχουν».
Απαντώντας στους ισχυρισμούς της μείζονος αντιπολίτευσης ότι ο Δήμος Παιανίας δεν παρευρέθηκε στο Διοικητικό Εφετείο για να προσκομίσει έγγραφα με αποτέλεσμα τέσσερις αναβολές, ο Ισίδωρος Μάδης αποκατέστησε την αλήθεια λέγοντας πως «ο κ. Στάμου ψεύδεται. Ψεύδεται διότι έχει ενημερωθεί σε προγενέστερο χρόνο ότι ως Δήμος έγγραφα τα οποία δεν περιήλθαν επίσημα στα χέρια μας, τα έχουμε ήδη καταθέσει ώστε να διαμορφωθεί από το συμβούλιο άποψη. Ο κ. Στάμου σε νεότερη παρέμβαση του επανέλαβε τις κατηγορίες χωρίς να μπορεί να τις υποστηρίξει. Γι’ αυτό και σημειώνω ότι ψεύδεται. Συνειδητά. Και αυτό δεν επιτρέπεται σε έναν άνθρωπο ο οποίος έχει υπηρετήσει το δήμο επί πέντε έτη. Θα πρέπει εδώ να σημειώσω ότι τα έγγραφα περιήλθαν σε γνώση μου ατύπως και διερωτήθηκα αν δικαιούμαι να τα καταθέσω. Επέλεξα να το πράξω. Τα έγγραφα αυτά δυστυχώς δεν υπάρχουν πρωτοκολλημένα στο δήμο». Συμπλήρωσε πως «τα έγγραφα που προσωπικά έλαβα από υπηρεσιακό παράγοντα του υπουργείου Εσωτερικών και όχι από το πρωτόκολλο του δήμου, βρέθηκαν στα χέρια τρίτων. Και καλό θα ήταν να μας πουν που τα βρήκαν».
Σε ερώτημα δημοσιογράφου για την φημολογία που διακινείται ότι ο Ισίδωρος Μάδης επιθυμεί να επιστρέψει χρήματα στο αεροδρόμιο για προσωπικό ή/και πολιτικό όφελος, ο Δήμαρχος Παιανίας απάντησε: «Τα αεροπλάνα δεν ψηφίζουν. Οπότε δεν προκύπτει πολιτικό όφελος. Σε ότι αφορά το προσωπικό όφελος, δυστυχώς ξεπερνά τη λογική ο ξεπεσμός ανθρώπων οι οποίοι χωρίς να έχουν κάνει την αυτοκριτική τους, αφήνουν μομφή κατά της ηθικής ακεραιότητάς και ειδικά σε ανθρώπους που η λάσπη του ανεμιστήρα δεν πιάνει. Και εμένα προσωπικά δεν με πιάσανε ποτέ με καμία γίδα στην πλάτη».
Στο ερώτημα ποια είναι τα επόμενα σενάρια για τον Δήμο Παιανίας σε ότι αφορά την εξόφληση της οφειλής είπε: «Έχει πλέον ο Δήμος να κάνει με το κράτος και μάλιστα μέσω του Υπουργείου Εσωτερικών. Αυτό είναι το σημαντικό. Το σενάριο που δεν θέλω να σκέφτομαι είναι η άσκηση πίεσης στο ΥΠΕΣ για άμεση είσπραξη της οφειλής. Τα χρήματα αυτά όταν κάποιος υποστηρίζει ότι θέλει να τα επιστρέψει η Δημοτική Αρχή, πρέπει να μας πει και που υπάρχουν. Υπενθυμίζω το ταμειακό διαθέσιμο που παρέλαβα εγώ ήταν 5.200.000 ευρώ. Σε αντίθεση με το ταμειακό διαθέσιμο που παρέλαβε ο κ. Στάμου το 2014 που ήταν 8.800.000 ευρώ. Κάποια στιγμή θα πρέπει να μας πει που πήγαν αυτά τα χρήματα».
Στο σημείο αυτό ο Δήμαρχος Παιανίας αποκάλυψε έγγραφο του ΔΑΑ με ημερομηνία του 2001 το οποίο ενημερώνει για τον δημοτικό φόρο που νόμιμα μπορούν να εισπράττουν οι δήμοι. «Το ερώτημα που τίθεται είναι αν έχουν εισπραχθεί από τον Δήμο Παιανίας. Το θέμα είναι υπό διερεύνηση από τις υπηρεσίες και με μια μικρή επιφύλαξη σας λέω ότι δεν έχουν εισπραχθεί. Οι βεβαιωτικοί κατάλογοι έχουν εκδοθεί συγχέοντας τον δημοτικό φόρο με το δημοτικό τέλος».
Ο Δήμαρχος Παιανίας ερωτώμενος για το αν θα κινήσει νομικές διαδικασίες για την απόδοση ευθυνών αναφέρθηκε στην πρόθεση της μείζονος αντιπολίτευσης να προχωρήσει σε καταγγελία σε εισαγγελικές αρχές και σχολίασε: «Αυτό περιμένω και εγώ. Για να ξετυλίξουμε το κουβάρι και να βρούμε ποιος έχει την ευθύνη και πόσα χρήματα έχουν χαθεί. Και αν συνιστά αυτό ή όχι κακουργηματική πράξη».
Στο ερώτημα γιατί δεν προχώρησε σε οικονομικό απολογισμό και έλεγχο όταν ανέλαβε την διοίκηση, εξήγησε ότι «τα ζητήματα αυτά τα έχω αναδείξει πολλάκις στο Δημοτικό Συμβούλιο με στοιχεία». Σημείωσε ότι προτεραιότητά του ήταν η τακτοποίηση και εξορθολογισμός των οικονομικών του δήμου. Οι πολίτες έχουν καταλάβει και αυτό έχει τη σημασία του, συμπλήρωσε.
Ιδιαίτερη μνεία έκανε και στις απαιτήσεις των εταιρειών που εδράζονται στον ΔΑΑ, ύψους περίπου 1.500.000 ευρώ. Επεσήμανε πως χωρίς αυτές τις εισφορές ο κύκλος εργασιών του δήμου ήταν αρνητικός. «Έμπαινε μέσα» τόνισε.
Βίντεο Συνέντευξης Τύπου
Σχετικά έγγραφα: Επιστολή ΥΠΟΙΚ σε ΥΠΕΣ – Επιστολή ΔΑΑ για δημοτικό φόρο