ΑρχικήΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣΑΥΡΙΟ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΝΗΜΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟ ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΚΑΚΑΒΟΓΙΑΝΝΗ ΣΤΟ ΛΑΥΡΙΟ

ΑΥΡΙΟ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΝΗΜΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟ ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΚΑΚΑΒΟΓΙΑΝΝΗ ΣΤΟ ΛΑΥΡΙΟ

Μια εκπληκτική εκδήλωση μνήμης του Λαυριώτη αρχαιολόγου Ευάγγελου Κακαβογιάννη πραγματοποιείται αύριο Κυριακή το απόγευμα στις 6 στο Παλαιό Μηχανουργείο του Λαυρίου.

Ο Ευάγγελος Κακαβογιάννης γεννήθηκε το 1938 στο Λαύριο, πέθανε το 2016 και τάφηκε στη πατρώα γη. Η Ένωση Πολιτών Αττικής, ο Επιμορφωτικός και Εκδρομικός Όμιλος Λαυρίου κι η Εταιρεία Μελετών Μελετών διοργάνωσε την προαναφερόμενη εκδήλωση τιμώντας τη μνήμη του.

Λίγα λόγια για τον Ευάγγελο Κακαβογιάννη  

Από το 2000 και ως τη συνταξιοδότησή του διετέλεσε Διευθυντής Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων στο Υπουργείο Πολιτισμού.  Το έργο με το οποίο ταυτίστηκε ιδιαίτερα ήταν η μελέτη των αρχαίων μεταλλείων και μεταλλουργικών εγκαταστάσεων της Λαυρεωτικής. Συγκεκριμένα, μελέτησε τους τύπους των αρχαίων πλυντηρίων του μεταλλεύματος και γενικά την αρχαία μεταλλευτική και μεταλλουργική δραστηριότητα της περιοχής.

Επιπλέον, σε αυτόν οφείλεται η δημιουργία του Ορυκτολογικού Μουσείου του Λαυρίου το 1986, από την Εταιρεία Μελετών Λαυρεωτικής, της οποίας υπήρξε ο πρώτος πρόεδρος. Ιδιαίτερη, τέλος, ήταν η συμβολή του στη μελέτη και ανάδειξη του Δήμου του Αρχαίου Μυρρινούντος, στη Μερέντα Μαρκοπούλου, όπου η αρχαιολογική σκαπάνη ξετύλιξε μια από τις πτυχές της διαχρονικής ζωής της αττικής αυτής γωνιάς.  

Η επιστημονική του κατάρτιση δεν περιορίστηκε σε θέματα αρχαιολογικά. Ασχολήθηκε με θέματα που αφορούν στην ιστορία, τα νεότερα μνημεία και τη φύση. Σημαντικές είναι η μελέτες του για τον Ρήγα Βελεστινλή, τις σχέσεις του Λαυρίου με τον Ιωάννη Καποδίστρια, τον δημιουργό του νεότερου Λαυρίου Ανδρέα Κορδέλα.  

Τελευταία Νέα

Σετικά άρθρα