20.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

ΑρχικήΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣΒΡΑΥΡΩΝΕΙΑ 2014 απ’ τον Ο.Π.Π.Π. ΣΠΑΤΩΝ-ΑΡΤΕΜΙΔΑΣ

ΒΡΑΥΡΩΝΕΙΑ 2014 απ’ τον Ο.Π.Π.Π. ΣΠΑΤΩΝ-ΑΡΤΕΜΙΔΑΣ

Την Παρασκευή 25 Ιουλίου 2014 ξεκίνησαν οι εκδηλώσεις «ΒΡΑΥΡΩΝΕΙΑ 2014» από τον Οργανισμό Παιδείας, Πολιτισμού και Περιβάλλοντος «Ο ΞΕΝΟΦΩΝ» Δήμου Σπάτων Αρτέμιδος. Η έναρξη έγινε μπροστά από τον αρχαιολογικό χώρο της Θεάς Αρτέμιδος στις 19.00 με το χοροθέατρο και το θεατρικό μονόπρακτο από την θεατρική ομάδα «Αρτέμιδος ΑΝΑΒΑΣΙΣ» και χορογραφίες από τη Σχολή χορού της Μαρίας Σιμιγδαλά. Ακολούθησε η αφή της φλόγας και ξεκίνησε η λαμπαδηδρομία με την συμμετοχή του Ποδηλατικού Συλλόγου  «Ο ΕΡΜΗΣ» Μαρκοπούλου και της ΕΟΜΑΚ. Στη συνέχεια έγινε η υποδοχή των ποδηλατών στο γήπεδο μπάσκετ Βραυρώνος, επαναλήφθηκε το χοροθέατρο για όσους δεν ήταν στον αρχαιολογικό χώρο και ακολούθησαν οι απονομές αναμνηστικών.

Πριν την παράσταση  «ΝΕΦΕΛΕΣ» του Αριστοφάνη μίλησε η Πρόεδρος του Οργανισμού για την λατρεία της Αρτέμιδος στην Αρχαία Ελλάδα, η οποία μεταξύ άλλων είπε :

«Η λατρεία της Αρτέμιδος υπήρξε λαμπρή σε ολόκληρο τον ελληνικό κόσμο. Στον ναό της Αρτέμιδος, στις Άγρες της Αττικής υπήρχε άγαλμα της Θεάς που την αναπαριστούσε με το τόξο της στα χέρια. Καθώς οι Αθηναίοι έλεγαν, όπως μας πληροφορεί ο Παυσανίας στα «ΑΤΤΙΚΑ» του, ότι σε αυτήν την περιοχή κυνήγησε η Άρτεμις για πρώτη φορά όταν ήρθε από την Δήλο. Εκεί, ο Ηρώδης ο Αθηναίος έκτισε στάδιο από λευκό πεντελικό μάρμαρο. Κατά την έκτη ημέρα του μηνός Βοηδρομιώνος  γινόταν μεγάλη πομπή εφήβων και θυσία αιγών προς τιμήν της Αρτέμιδος Αγροτέρος ενώ ακολουθούσε πάνδημο δείπνο με το κρέας των θυσιασμένων ζώων.

Στην Ακρόπολη της Αθήνας υπήρχε ιερό της Βραυρωνίας Αρτέμιδος και ένα υπέροχο άγαλμά της, φιλοτεχνημένο από τον ισόθεο Πραξιτέλη. Εκεί ευρίσκετο και το πανάρχαιο ξόανο της Ταυρικής Αρτέμιδος.

Στην Βραυρώνα της Αττικής, εδώ όπου, σύμφωνα προς τον μύθο, έφτασε η Ιφιγένεια, η θυγατέρα του Αγαμέμνονος, όταν έφυγε από την Ταυρίδα φέροντας μαζί της το άγαλμα της Θεάς, λατρευόταν με ιδιαίτερες τιμές η Βραυρωνία Άρτεμις. Εδώ τελούντο κάθε έτος τα καλούμενα «Μικρά» Βραυρώνεια και ανά πενταετία, την δεκάτη έκτη ημέρα του μηνός Μουνιχιώνος, τα «Μεγάλα» Βραυρώνεια. Κορυφαίοι της εορτής ήσαν οι δέκα ιεροποιοί και οι πέντε νεαρές ιέρειες που καλούνταν «Άρκτοι» και χόρευαν τον χορό «Αρκτεύεσθαι» γύρω από τον βωμό της θεάς. Οι ιεροποιοί  εθυσίαζαν λευκή αίγα.

Στον ναό της Βραυρώνος προσέφεραν στην Αρτέμιδα τους χιτώνες των γυναικών που είχαν πεθάνει κατά τον τοκετό. Επίσης, νεαρά κορίτσια των Αθηνών, οι «Άρκτοι», υπηρετούσαν την Βραυρωνία Θεά παραμένοντας στον ναό της από τα πέντε έως τα δέκα τους χρόνια. Οι μικρές Αθηναίες είχαν την ευκαιρία να γυμναστούν και να ασκηθούν κατά τη διάρκεια της ιερής αυτής θητείας τους. Έμεναν στην υπηρεσία της Θεάς μέχρι που έφταναν σε ηλικία γάμου και η ίδια η Άρτεμις έναν καιρό υποτίθεται ότι ήταν «Άρκτος», ενώ σε νοτιότερα κλίματα της Ελλάδος «Λέαινα».     

Η Άρτεμις λατρεύτηκε επίσης με ιδιαίτερες τιμές στην Τροία. Η Θεά λατρεύτηκε με τις προσωνυμίες που φανερώνουν την ευχαρίστησή της σε χορούς, παράδοξες χορεύτριες και ασυνήθιστους χορευτές. Σαν Καρυάτις χαιρόταν με τους χορούς των κοριτσιών από την περιοχή Καρυές που στους εκστατικούς χορούς τους, έχοντας στο κεφάλι καλάθια από πράσινα καλάμια, έμοιαζαν με φυτά που χόρευαν τον χορό κόρδακα κάνοντας γυναικείες κινήσεις. Σε μια από τις εορτές της οι άντρες είχαν επάνω στα κεφάλια τους ελαφίσια κέρατα για να λατρέψουν τη Θεά Κορυθαλία. Η προσωνυμία αυτή σημαίνει ότι και το Δαφνέα. Άλλες προσωνυμίες που σχετίζονται με το φεγγάρι όπως Ηγεμόνη ή Κελαδεινή, της είχε  κοινές με τις Χάριτες.

Όταν εμφανιζόταν το φεγγάρι, η Άρτεμις ήταν εκεί και τότε χόρευαν ζώα και φυτά».

Η βραδιά τελείωσε με τις «ΝΕΦΕΛΕΣ» του Αριστοφάνη, σε σκηνοθεσία – κοστούμια – μουσικές επιλογές Κατερίνας Ταρλή.  

Την Κυριακή 27 Ιουλίου, στον ίδιο χώρο, τρίτη ημέρα των εκδηλώσεων «Βραυρώνεια 2014», στις 20.00 η Κατερίνα Ταρλή έσβησε τη φλόγα των Βραυρωνείων . Ακολούθησε  η μεγάλη συναυλία από τη Φιλαρμονική του Οργανισμού υπό την διεύθυνση του αρχιμουσικού κ. Γιώργου Καλούδη. Εντυπωσίασε για άλλη μία φορά η Δωρίδα Χιώτη με την υπέροχη φωνή της όπως επίσης και η εμφάνιση της Φιλαρμονικής.

Η βραδιά έκλεισε με τους «ΤΟΥΡΛΟΥΜΠΟΥΚΙ» Γιώργο Καλαφάτη τραγούδι-κιθάρα και Χρήστο Παπαστεφάνου τραγούδι – πλήκτρα , σ’ ένα έντεχνο μουσικό ταξίδι στο ελληνικό τραγούδι το οποίο ενθουσίασε το κοινό.

Μαζί μας ήταν ο Αντιδήμαρχος Σπάτων – Αρτέμιδος κ. Γκινοσάτης Γιώργος, από το Τοπικό Συμβούλιο Αρτέμιδος ο κ. Παναγιώτης Λάμπρου υπεύθυνος της ΕΟΜΑΚ, από την Συνδιοργάνωση Συλλόγων, που συνεργάστηκαν με τον Οργανισμό Παιδείας, Πολιτισμού και Περιβάλλοντος «Ο ΞΕΝΟΦΩΝ» Δήμου Σπάτων Αρτέμιδος, ο Πρόεδρος του Συλλόγου «Προφήτης Ηλίας» κ. Γιαμπουράς Βασίλης, ο κ. Ηλίας Βλάχος Πρόεδρος του Συλλόγου «Αγ. Νικόλαος», ο κ. Μποτζιολής Σπυρίδων Πρόεδρος του Συλλόγου «Γαλήνη», ο νεοεκλεγείς Δημοτικός Σύμβουλος κ. Βάιος Τυράκης, από το  Συμβούλιο του Οργανισμό Παιδείας, Πολιτισμού και Περιβάλλοντος «Ο ΞΕΝΟΦΩΝ» Δήμου Σπάτων Αρτέμιδος ο κ. Σπύρος Αρμύρος και η κα Γερανιού Στεφανία και ο κ. Αργυρός Φίλιππος Πρόεδρος του θεατρικού εργαστηρίου «ΟΙ ΣΚΗΝΟΒΑΤΕΣ».

Όλες οι εκδηλώσεις ήταν άρτια οργανωμένες. Ο Οργανισμός Παιδείας, Πολιτισμού και Περιβάλλοντος «Ο ΞΕΝΟΦΩΝ» εκφράζει τις ευχαριστίες του στη θεατρική ομάδα «ΑΡΤΕΜΙΔΟΣ ΑΝΑΒΑΣΙΣ», στη σκηνοθέτη της ομάδος κα Κατερίνα Ταρλή, στη Σχολή Χορού της κας Μαρίας Σιμιγδαλά, στον Τοπικό Σύμβουλο Αρτέμιδος και υπεύθυνο της ΕΟΜΑΚ κ. Παναγιώτη Λάμπρου, στον ποδηλατικό σύλλογο Μαρκοπούλου «Ο ΕΡΜΗΣ», στην  Συνδιοργάνωση Συλλόγων για τη συνεργασία, στον πρωταθλητή ποδηλασίας κ. Γιώργο Πρίφτη, στον χορηγό της εκδήλωσης «ΕΜΦΙΑΛΩΜΕΝΑ ΝΕΡΑ ΣΑΜΑΡΙΑ» για την ενοικίαση της χημικής τουαλέτας και τις μπλούζες που φορούσαν οι λαμπαδηδρόμοι και βέβαια μεγάλες ευχαριστίες σε εσάς, το κοινό μας που στηρίξατε όλα αυτά τα χρόνια τις εκδηλώσεις του Οργανισμού.

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα