23.9 C
Athens
Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024

ΑρχικήΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΜΑΡΑΘΩΝΑ

ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΜΑΡΑΘΩΝΑ

Για πρώτη φορά μια δημοτική παράταξη αποκτά καταστατικό, όπως διατείνεται ο επικεφαλής της «Δύναμης Πολιτών Μαραθώνα» Φώτης Δεληβοριάς, όπως δηλώνει ο πρόλογός του στο καταστατικό της παράταξης και την ανοικτή πρόσκληση που ακολουθούν: 

«Η Δύναμη Πολιτών είναι η πρώτη από τις δημοτικές παρατάξεις στο Μαραθώνα που αποκτά καταστατικό. Αυτό σημαίνει για την ιστορική μας παράταξη μια νέα αρχή αγώνων για τον Μαραθώνα και τους δημότες του. Με ένα καταστατικό που εγγυάται την ανεξαρτησία της παράταξης, την δημοκρατική της λειτουργία και τη διασφάλιση της συνέχειάς της.

Έτσι η  Δύναμη πολιτών θα είναι για πάντα αυτό που λέει το όνομα της:

Μια δύναμη στα χέρια του πολίτη για να μπορεί να παρεμβαίνει χωρίς μεσάζοντες και Μεσίες-μάνατζερ  στην πόλη που ζει και στα ζητήματα που τον αφορούν. Ελάτε όλοι να συζητήσουμε και να εγκρίνουμε το νέο καταστατικό και το μέλλον του Μαραθώνα.

ΦΩΤΗΣ ΔΕΛΗΒΟΡΙΑΣ»

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Καλούνται οι φίλοι της ΔΥΝΑΜΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ την Τετάρτη 4 Νοεμβρίου -2015 και ώρα 18:00 σε ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ που θα γίνει στη βιβλιοθήκη του ΑΛΙΚΗ (πολιτιστικό και αθλητικό πάρκο στη Ν. Μάκρη) για να συζητήσουμε:

1. Αποτίμηση του πρώτου χρόνου της δημοτικής αρχής και της δράσης της Δύναμης Πολιτών.

2.Το καταστατικό λειτουργίας της Δύναμης Πολιτών.

Επισυνάπτεται το σχέδιο καταστατικού που επεξεργάστηκε το συντονιστικό.

Το Συντονιστικό της Δύναμης Πολιτών

ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ

ΔΥΝΑΜΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΜΑΡΑΘΩΝΑ. ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥ. Μαραθώνας 09 / 06 / 15

Η Δύναμη πολιτών Μαραθώνα είναι ανεξάρτητη Δημοτική παράταξη με έδρα στο Μαραθώνα ( λεωφόρος Μαραθώνα αριθμ 196 στην πρώην Αμερικάνικη βάση).

  Αποτελείται από ενεργούς δημότες που ανεξάρτητα από τα πολιτικά τους πιστεύω ενδιαφέρονται και  για την ανάπτυξη και τα κοινά καθημερινά προβλήματα του Δήμου Μαραθώνα και επιδιώκουν την επίλυσή τους μέσα από τις αρχές της ενημέρωσης, της διαφάνειας και της συμμετοχής.

 Στόχοι της παράταξης είναι :

Η  βιώσιμη ανάπτυξη  της περιοχής

Η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος ,

 Η ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της ιστορικής περιοχής του Μαραθώνα,

 Η εξασφάλιση εκπαίδευσης, άθλησης και ψυχαγωγίας για τη νεολαία,

 Η εξασφάλιση απασχόλησης των κατοίκων με την ορθολογική εκμετάλλευση και ανάπτυξη των πλουτοπαραγωγικών πηγών της περιοχής,

Η οργάνωση των υποδομών του Δήμου για την εξασφάλιση του βέλτιστου επιπέδου ποιότητας ζωής των κατοίκων.

Η οργάνωση δομών αλληλεγγύης για την προστασία των αδύνατων οικονομικά συμπολιτών μας.

Η υπεράσπιση και αξιοποίηση της δημόσιας και δημοτικής περιουσίας προς όφελος των Δημοτών.

Η υπεράσπιση του θεσμού της Τοπικής αυτοδιοίκησης , της ελευθερίας και των δημοκρατικών θεσμών .

Η παράταξη είναι ανοικτή στην κοινωνία της περιοχής και τους τοπικούς φορείς( σωματεία , ενώσεις συλλόγους, κλπ)

 Μέσα για την επίτευξη των στόχων

Βασικό στοιχείο για την υλοποίηση των στόχων είναι η ενημέρωση , η ενεργοποίηση και η συμμετοχή των δημοτών και κατοίκων του Δήμου στη λήψη και υλοποίηση των αποφάσεων που αφορούν την ζωή τους. Από την απλή καθημερινότητα μέχρι τις πολύ μεγάλες αποφάσεις που αφορούν την ζωή και το μέλλον των δημοτών η παράταξη οφείλει να είναι παρούσα να συζητάει , να ενημερώνει , να διαμορφώνει προτάσεις  και λύσεις. Η δημοτική δουλειά δεν εξαντλείται μόνο μέσα στο Δήμο και τα Δημοτικά συμβούλια αλλά (κυρίως) στους τόπους, κατοικίας, εργασίας, εκπαίδευσης, άθλησης, στην αγορά, στο καφενείο, σε συλλόγους, στις θρησκευτικές και κοινωνικές συναθροίσεις, στις γειτονιές και τις τοπικές κοινότητες.

 Επιδιώκει την αναβάθμιση των απομακρυσμένων και απομονωμένων περιοχών.

Οργανώνει επιτροπές κατοίκων μόνιμες ή θεματικές, χρησιμοποιεί όλες τις δυνατότητες της τεχνολογίας στην εξυπηρέτηση των στόχων της, οργανώνει συνεστιάσεις , πολιτιστικές εκδηλώσεις, ενημερωτικές ημερίδες, συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και δράσεις.

Μέλη, υποχρεώσεις ,δικαιώματα Αρχές λειτουργίας

 Οι καταστατικές αρχές της Παράταξης δεσμεύουν όλους και όλες που συμμετέχουν.

Για την εγγραφή μέλους απαιτείται:

Αίτηση εγγραφής που γίνεται αποδεκτή από την ολομέλεια

Υπεύθυνη δήλωση ότι δεν έχει στερηθεί των πολιτικών του/της δικαιωμάτων.

Ηλικία τουλάχιστον 16 ετών.

Καταβολή του δικαιώματος εγγραφής που καθορίζεται από την ολομέλεια

Καταβολή της ετήσιας συνδρομής που καθορίζεται από την ολομέλεια

 

•Οι αποφάσεις παίρνονται από συλλογική επεξεργασία στα όργανα του συνδυασμού με την αρχή της πλειοψηφίας και σταθερή επιδίωξη την μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση.

•Κατά τις συνεδριάσεις του Δημ Συμβουλίου οι θέσεις της παράταξης σε έκτατα θέματα αποφασίζονται κατόπιν συνεννοήσεως των παρισταμένων συμβούλων μας ή από τον επικεφαλής αν η συνεννόηση δεν είναι δυνατή.

•Η ισοτιμία, η πληροφόρηση, η συμμετοχή στη διαμόρφωση των αποφάσεων, ο έλεγχος στα όργανα της είναι κατοχυρωμένος τρόπος λειτουργίας μας.

•Τα μέλη πρέπει να έχουν κοινή δημόσια έκφραση.

  • •Όσοι διαφωνούν έχουν το δικαίωμα να μην εκπροσωπήσουν τον συνδυασμό στην εφαρμογή της απόφασης που διαφώνησαν.
  • •Το δικαίωμα στην διαφορετική άποψη αιρετού μέλους δεν μπορεί να ανατρέπει την υλοποίηση απόφασης συλλογικού οργάνου της Παράταξης (Ολομέλειας, ή Συντονιστικού)

ΔΟΜΗ

Τα όργανα του συνδυασμού Δύναμη Πολιτών είναι:

1) Η ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ.

2) ΤΟ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΟΡΓΑΝΟ.

3) Ο ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ

4) ΟΙ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ.

ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ.

•Η ολομέλεια είναι το ανώτερο όργανο του συνδυασμού, συγκαλείται από τον Επικεφαλής ή το Συντονιστικό  του Συνδυασμού κάθε τρεις μήνες ή όποτε υπάρξει έκτακτη ανάγκη ή μετά από αίτημα του 1/3  των μελών. Όποτε το ζητήσει το 1/3 των μελών το Συντονιστικό ή ο Επικεφαλής υποχρεούται να συγκαλέσει την Ολομέλεια εντός τριών ημερών εκτός και αν ορίζουν διαφορετικά τα αιτούμενα μέλη.

•Αποφασίζει για όποιες μελλοντικές ενέργειες κριθούν κατάλληλες και ελέγχει την πορεία της υλοποίησής τους.

•Συγκροτείται από τα μέλη του συνδυασμού . Δικαίωμα ψήφου έχουν τα μέλη του συνδυασμού που είναι γραμμένα και οικονομικά τακτοποιημένα. Απαρτία υπάρχει όταν οι παρόντες υπερβαίνουν το 35% +1 του αριθμού των μελών που είναι ταμειακώς εντάξει. Σε περίπτωση μη απαρτίας η επόμενη ολομέλεια γίνεται την ίδια ημέρα και ώρα της επόμενης εβδομάδας στον ίδιο τόπο με όσα είναι παρόντα και οι όποιες αποφάσεις παίρνονται από την πλειοψηφία των ταμειακώς εντάξει παρόντων.

•Ορίζει τον αριθμό των μελών του Συντονιστικού που εκλέγονται από την Ολομέλεια.

• Ορίζει συναινετικά ή εκλέγει με αρχαιρεσίες που διενεργεί Εφορευτική Επιτροπή που εκλέγεται από την Ολομέλεια, τα εκλεγόμενα μέλη του Συντονιστικού όργανου.

•Τις αποφάσεις της Ολομέλειας τις υλοποιεί το Συντονιστικό όργανο και κάνει ενημέρωση και απολογισμό στην επόμενη Ολομέλεια. Η θητεία του Συντονιστικού είναι ετήσια.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΟΡΓΑΝΟ.

•Το Συντονιστικό όργανο  συγκροτείται από τους εκλεγμένους συμβούλους του Συνδυασμού και τα μέλη που εκλέγονται από την Ολομέλεια.

•Ο αριθμός των μελλών που εκλέγονται  καθορίζεται από την Ολομέλεια.

•Εκλέγει Συντονιστή και Οργανωτικό υπεύθυνο

•Το συντονιστικό  συνεδριάζει κάθε βδομάδα στα γραφεία του συνδυασμού με ευθύνη του Συντονιστή ή του  Οργανωτικού υπεύθυνου .

•Απαρτία έχει όταν παραβρίσκονται οι μισοί από τους εκλεγμένους Συμβούλους και το 50%+1 των μελών του και ο Επικεφαλής ή ο Συντονιστής ή ο Οργανωτικός

•Διαμορφώνει και φέρνει για έγκριση στην Ολομέλεια τη γενική πολιτική της παράταξης.

•Αποφασίζει για τα ζητήματα που προκύπτουν μεταξύ των Ολομελειών.

• Επεξεργάζεται θέσεις ανά θεματικό πεδίο και εδαφικό διαμέρισμα.

•Συγκροτεί επιτροπές και με απόφαση του πλαισιώνει τις αντίστοιχες θέσεις των δημοτικών αξιωμάτων των οργανισμών και επιτροπών του Δήμου, με αξιοποίηση της αιρετής δημοτικής ομάδας και του ψηφοδελτίου.

•Ορίζει τις επιτροπές, τους υπεύθυνους επιτροπών κι κοινοτικών ενοτήτων.

•Κινητοποιεί τα μέλη του Συνδυασμού για την ανάπτυξη δράσεων ,τόσο στα πλαίσια του Δήμου όσο και του συνδυασμού μας.

•Ο επικεφαλής εκπροσωπεί τον Συνδυασμό και συνεργάζεται στενά με το συντονιστικό όργανο .

ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ.

Α. ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΕΝΟΤΗΤΩΝ

Συγκροτούνται από το Συντονιστικό Όργανο που ορίζει και τους υπεύθυνους λειτουργίας τους.

Καθορίζει τις θέσεις της παράταξης για τα τοπικά ζητήματα (και στο συμβούλιο της) δημοτικής ή τοπικής κοινότητας πάντα σε σύνδεση με το Συντονιστικό Όργανο

Μία μέρα κάθε μήνα τουλάχιστον επικοινωνούν με τους δημότες της κοινότητας τους ενημερώνονται για τα προβλήματα της κοινότητας τους και ενημερώνουν το συντονιστικό όργανο προτείνοντας ενέργειες. Ενημερώνουν τους πολίτες και τους φορείς της περιοχής για τις ενέργειες του Συνδυασμού.

Β. ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ

Συγκροτούνται από το Συντονιστικό όργανο που ορίζει και τους υπεύθυνους λειτουργίας τους.

Σε τακτά χρονικά διαστήματα, επεξεργάζονται και εξειδικεύουν την πολιτική του Συντονιστικού οργάνου στους αντίστοιχους τομείς, εισηγούνται προτάσεις για απόφαση. Προωθούν την πολιτική του Συνδυασμού με την συμμετοχή των μελών τους στο Δημοτικό Συμβούλιο, στις επιτροπές και τους Οργανισμούς του Δήμου, σε φορείς και συλλόγους των κοινοτήτων του Δημου.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ

Ορίζεται από την ολομέλεια. Διαχειρίζεται τα οικονομικά του Συνδυασμού. Αποδίδει ετήσιο απολογισμό.

Δ. ΕΞΕΛΕΓΚΤΙΚΗ  (τριμελής)

Εκλέγεται από την ολομέλεια με ετήσια θητεία και ελέγχει τα οικονομικά πριν από τον ετήσιο απολογισμό όπου παρουσιάζει σχετική έκθεση.

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥ.

1) Μέλη  του Συνδυασμού είναι  (μετά την αποδοχή από την ολομέλεια της εγγραφής τους) όσοι και όσες ζουν, εργάζονται ή έχουν παραθεριστική κατοικία στο δήμο Μαραθώνα, αποδέχονται το πρόγραμμα και τις αρχές του Συνδυασμού, συμμετέχουν στις δράσεις του τακτικά και πληρώνουν την ετήσια συνδρομή που ορίζει η Ολομέλεια ( Μέλη του Συνδυασμού μπορούν να είναι και πολίτες που δεν είναι γραμμένοι στα δημοτολόγια του Δήμου) .

2) Βασική αρχή του Συνδυασμού είναι η επεξεργασία των θέσεων και η συλλογική της δράση με διαφάνεια

3)Η συμμετοχή όλων είναι εθελοντική. Μέλος του συνδυασμού παύει να είναι όποιος προπαγανδίζει δημόσια υπέρ άλλης παράταξης. Η διαγραφή του αποφασίζεται ομόφωνα από το Συντονιστικό διαφορετικά από την Ολομέλεια. Η διαγραφή από το Συντονιστικό μπορεί να ακυρωθεί από την Ολομέλεια.

4) Ο καθορισμός της εκλογικής τακτικής του Συνδυασμού αποφασίζεται από την ολομέλεια μετά από εισήγηση του συντονιστικού.

5)Την πρόταση για συγκρότηση ψηφοδελτίου επεξεργάζεται το Συντονιστικό Όργανο  και εγκρίνεται από την ολομέλεια.

6) Όλα τα όργανα και οι επιτροπές του συνδυασμού πραγματοποιούν ετήσιο απολογισμό δράσης στην Ολομέλεια.

7)Ο Συνδυασμός πραγματοποιεί δημόσιες συγκεντρώσεις απολογισμού, ενημέρωσης και δραστηριοποίησης των συμπολιτών μας τουλάχιστον  κάθε χρόνο.

8) Βασική αρχή, μέσα από ολομέλειες η λειτουργία ενημέρωσης και ζύμωσης των δημοτών σε καίρια και σημαντικά θέματα που απασχολούν το Δήμο.

ΓΕΝΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

Ο Συνδυασμός έχει σφραγίδα που γράφει Δύναμη Πολιτών Μαραθώνα  κάτω από το λογότυπο του λουλουδιού.

Την σφραγίδα έχει δικαίωμα να την χρησιμοποιεί ο Επικεφαλής και ο Συντονιστής

Το νέο μέλος εγγράφεται κατόπιν αιτήσεως του και έγκρισης του Συντονιστικού και της ολομέλειας.

Το κόστος εγγραφής μηνιαίας εισφοράς καθορίζονται από την Ολομέλεια.

Έσοδα ο συνδυασμός μπορεί να εξασφαλίζει από εισφορές πολιτών και από εκδηλώσεις (συνεστιάσεις παζάρια λαχειοφόρους )

Τα χρήματα αυτά θα καλύπτουν τα βασικά αναγκαία  έξοδα για την λειτουργία του Συνδυασμού.

Το μέλος έχει ταυτότητα που πιστοποιεί  ότι είναι μέλος και με την επίδειξη της δηλώνει παρουσία του στις ολομέλειες και ψηφοφορίες.

ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ- ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ

6 μήνες πριν τις εκλογές συνέρχεται η Ολομέλεια με θέμα τη εκλογή υποψηφίου Δήμαρχου. Υποψήφιος Δήμαρχος ορίζεται αυτός που στην τελική ψηφοφορία λαμβάνει το 65%  των ταμειακά τακτοποιημένων μελών. (Σε άλλα καταστατικά αρκεί το 50%).

Για ανάδειξη του Επικεφαλής –Υποψηφίου Δημάρχου έχουν δικαίωμα ψήφου όσοι έγιναν μέλη  τουλάχιστον 2 μήνες νωρίτερα.

Ο υποψήφιος Δήμαρχος είναι αυτοδίκαια και επικεφαλής της παράταξης, συμμετέχει αυτοδίκαια σε όλα τα όργανα και απαιτείται η σύμφωνη γνώμη του στην επιλογή υποψηφίων και εκπροσώπων της παράταξης σε δημοτικά αξιώματα, δημοτικές επιχειρήσεις και επιτροπές.

Σε περίπτωση μη εκλογής του στη θέση του Δημάρχου παραμένει επικεφαλής της παράταξης μέχρις ότου οριστεί νέος (6 μήνες πριν τις επόμενες εκλογές).

Αλλαγή Επικεφαλής μπορεί να γίνει μόνο με απόφαση του 65% των ταμειακά τακτοποιημένων μελών

Εκπροσωπεί την παράταξη προς τα έξω και σε όλες τις αρμόδιες αρχές και τα δικαστήρια.

 

 

 

 

 

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα