17.6 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

ΑρχικήΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΑ ΣΤΑ ΚΑΛΥΒΙΑ

ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΑ ΣΤΑ ΚΑΛΥΒΙΑ

Πλημμύρησε κόσμο ο βυζαντινός ναός της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα στα Καλύβια, μέχρι έξω στον προαύλιο χώρο όπου οι πιστοί είχαν αποθέσει καλάθια με άρτους υπέρ υγείας, στη λειτουργία του Μεγάλου Εσπερινού.

Ο ναός βρίσκεται στο κοιμητήριο των Καλυβίων και πρόκειται για τρίκλιτη βασιλική των μεταβυζαντινών χρόνων, ξυλόστεγη, με δικλινή κεραμοσκεπή στέγη. Ο ναός εξωτερικά δεν παρουσιάζει κάποιο ενδιαφέρον, μία μόνο εντοιχισμένη πλάκα σε δεύτερη χρήση, λίγο έκκεντρα πάνω από την είσοδο με παλαιοχριστιανικό σταυρό. Εσωτερικά, το ναό διαπερνούν κατά μήκος δύο τοιχοποιίες – κάθε μία με τέσσερα τοξωτά ανοίγματα – που χωρίζουν το ναό στο κεντρικό και στα πλάγια κλίτη. Τοιχογραφίες υπάρχουν στην κόγχη του Ιερού και στο τέμπλο. Του τέμπλου είναι επιζωγραφισμένες, εκτός από μία που η επιζωγράφηση αφαιρέθηκε. Η ναός εκτιμάται ότι είναι των αρχών του 18ου αιώνα ενώ οι τοιχογραφίες λίγο μεταγενέστερες.

Παρών στον Μέγα Εσπερινό ο δήμαρχος Σαρωνικού και εκλεγμένος αντιπεριφερειάρχης ανατολικής Αττικής Πέτρος Φιλίππου, ενώ ο νεοεκλεγής δήμαρχος Σαρωνικού Γιώργος Σοφρώνης παραβρέθηκε στο πανηγύρι που ακολούθησε στη κεντρική πλατεία της πόλης.

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε και φέτος για έκτη συνεχή χρονιά το Πανηγύρι για τον εορτασμό της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, την Τρίτη 5 Αυγούστου στην κεντρική πλατεία Καλυβίων, με παραδοσιακή μουσική και τραγούδια από τους τραγουδιστές  Παναγιώτη Λάλεζα και Σοφία Κολλητήρη και την ορχήστρα τους.

Ακολουθεί το δελτίο τύπου του δήμου Σαρωνικού:  

Η προσέλευση του κόσμου που κατέκλυσε κάθε γωνιά της πλατείας και γλέντησε στους ρυθμούς της παραδοσιακής μουσικής, ξεπέρασε κάθε προσδοκία, δικαιώνοντας για ακόμα μια χρονιά την απόφαση της δημοτικής αρχής να προχωρήσει στην αναβίωση του συγκεκριμένου πανηγυριού μετά από πολλές δεκαετίες.

Ιδιαίτερα εντυπωσιακή και συνάμα ενθαρρυντική για το μέλλον του θεσμού ήταν η συμμετοχή της νεολαίας τόσο από τον δήμο μας όσο και από γειτονικές περιοχές, αποδεικνύοντας ότι σε περίοδο κρίσης, στη δύσκολη συγκυρία που βιώνουν οι Έλληνες, τα πανηγύρια αποτελούν διέξοδο από τα προβλήματα της καθημερινότητας και μια σημαντική μορφή ψυχαγωγίας.

Ο Δήμαρχος Σαρωνικού ευχαρίστησε  θερμά για την άψογη συνεργασία στη διοργάνωση του πανηγυριού τον χορηγό της εκδήλωσης κ. Θανάση Μαρτίνο,  τον Πρόεδρο κο Γεράσιμο Κολαξή και τα μέλη του συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας Καλυβίων, τον Αντιδήμαρχο κο Βαγγέλη Ζεκάκο, το προσωπικό του δήμου, τους επαγγελματίες – καταστηματάρχες της πλατείας των Καλυβίων.

Ο Δήμαρχος μαζί με τις ευχές του, ευχαρίστησε και όλους τους πολίτες που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά του και συνέβαλαν στην επιτυχία και του φετινού πανηγυριού και κυρίως στάθηκε στη συνεργασία που υπήρξε όλα αυτά τα χρόνια της θητείας του. Διαβεβαίωσε δε τους παρευρισκόμενους ότι και από τη νέα του θέση ως Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής, θα βρίσκεται δίπλα στη νέα διοίκηση του Δήμου προσπαθώντας την επίλυση των προβλημάτων της περιοχής.

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα