28.1 C
Athens
Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024

ΑρχικήΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣΟ ΝΑΥΤΗΣ Ο ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΑΠΟ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ ΚΑΙ ΤΟ "ΜΗΛΟΣ ΕΞΠΡΕΣ"

Ο ΝΑΥΤΗΣ Ο ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΑΠΟ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ ΚΑΙ ΤΟ “ΜΗΛΟΣ ΕΞΠΡΕΣ”

Στον Πλατύ Γυαλό της Σίφνου μένει μόνιμα εδώ και χρόνια μια γνώριμη και αγαπημένη μορφή του «Μήλος Εξπρές».
Είναι ο ναύτης ο Βαγγέλης από τη Σαντορίνη, τον οποίο θυμόμαστε όλοι πολύ καλά στα δεκατέσσερα τόσα χρόνια που έμεινε το πλοίο στη γραμμή μας.

Ξεκίνησε να ταξιδεύει με ποντοπόρα πλοία. Στην Ακτοπλοΐα ξεκίνησε με το «Οία» της οικογένειας Κατσουλάκου. Το «Οία» είναι, μάλιστα, το πρώτο πλοίο που έδεσε στο λιμάνι των Καμαρών το 1972. Από το «Οία» βρέθηκε στο «Απόλλων» του Νομικού.  Τα δύο πλοία υπήρξαν μεγάλοι ανταγωνιστές και κονταροχτυπήθηκαν πολλές φορές, στις παραδοσιακές κόντρες που γίνονταν κάποτε ανάμεσα στα πλοία.

Μετά το «Απόλλων» σειρά είχε το «Νηρεύς» των αδελφών Αγαπητού.  Το πλοίο αυτό δεν άφησε λιμάνι για λιμάνι σε όλο το Αιγαίο που να μην προσεγγίσει. Ήταν το Πανεπιστήμιο της Άγονης Γραμμής.  Με τον καπετάν-Μιχάλη Πέλλα από την Αμοργό.

Και μετά ήταν η σειρά του «Μήλος Εξπρές» των Σταθάκη-Μανούσου.  Η θητεία του στο πλοίο κράτησε 14 ολόκληρα χρόνια, σε όλο το διάστημα της παραμονής του στη γραμμή των Δυτικών Κυκλάδων. Από το 1988 έως το 2002, μια ζωή ολόκληρη.

Για τον Βαγγέλη: «Το καλύτερο πλοίο από όλα ήταν μακράν το «Μήλος Εξπρές». Σε όλα του ήταν πρώτο, από τον πλοιοκτήτη του, τον καπετάνιο του, το πλήρωμά του. Και καλύτερος καπετάνιος λέει από όλους ο καπετάν-Στέλιος Βιτσαράς.  Και ο Μηνάς Σταθάκης ήταν ο καλύτερος εφοπλιστής. Στο “Μήλος” όλοι πληρώνονταν πολύ καλά. Πολύ καλές εποχές. Και αν κάποιος είχε οικονομικό πρόβλημα και ζητούσε χρήματα μπροστά τα έπαιρνε αμέσως …..» Στο «Μήλος» έκανε με τον καπετάν-Γιώργη το Σιγάλα, τον συμπατριώτη του, και τον καπετάν-Στέλιο Βιτσαρά.

Η θητεία του στην Ακτοπλοΐα ολοκληρώθηκε στο «Εξπρές Σαντορίνη», όπου παρέμεινε για ένα χρόνο.  Κάποια στιγμή ήταν, μάλιστα, ο παλαιότερος ναύτης της ακτοπλοΐας. Έζησε την Ακτοπλοΐα κοντά τριάντα χρόνια. Από τα χρόνια του «Οία» στα χρόνια του «Μήλος Εξπρές». Από τις παραδοσιακές εταιρείες Κατσουλάκου, Νομικού, Αγαπητού, Σταθάκη-Μανούσου στην Minoan Flying Dolphins.
Έζησε για τα καλά όλες τις αλλαγές στον χώρο της Ακτοπλοΐας .

Και τώρα στην ηρεμία του Πλατυού-Γυαλού ασχολείται με τα καναρίνια του, τις καρδερίνες του, τα περιστέρια του και τις κότες του……

 

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα