22.8 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

ΑρχικήΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣΠΑΣΧΑ ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ 12ΜΗΝΗΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΛΛΑΔΑ

ΠΑΣΧΑ ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ 12ΜΗΝΗΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΛΛΑΔΑ

Δικαιολογημένα, η Κέρκυρα τα τελευταία χρόνια έχει αναδειχθεί ως ο Νο 1 προορισμός για έναν επισκέπτη κατά την περίοδο του Πάσχα. Ένα νησί κοσμοπολίτικο, αρχοντικό, που σφύζει από ζωή και χιλιάδες τουρίστες κατά τους θερινούς μήνες, κατάφερε να δημιουργήσει το δικό του brand στον τουρισμό για το Πάσχα. Οι λόγοι της ανάπτυξης του ‘’πασχαλινού τουρισμού’’, δεν οφείλονται μόνο στην ίδια την αριστοκρατικότητα του νησιού ή ακόμη και στα έθιμά του, αλλά είναι μια συνδυασμένη προσπάθεια προβολής και ανάδειξης των συγκριτικών πλεονεκτημάτων που διαθέτει, προκειμένου να μην περιμένει τουρισμό, άρα και έσοδα, αποκλειστικά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των αεροδρομίων που επεξεργάστηκε ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), για το πρώτο τετράμηνο του 2014, οριακή ήταν η διακύμανση στην Κέρκυρα (0,5%) με 27.840 διεθνείς αφίξεις από 27.710 το 2013.

Έτσι, η Κέρκυρα, παρά τις ισχυρές πιέσεις που δέχθηκε τα πέντε τελευταία χρόνια, τόσο από την οικονομική κρίση, όσο και από τον εσωτερικό ανταγωνισμό άλλων ελληνικών πόλεων, για πασχαλινό προορισμό, κατάφερε όχι μόνο να μην μειώσει τις αφίξεις των τουριστών, αλλά και να συγκρατήσει τις όποιες εκροές προς άλλους προορισμούς, στοχεύοντας στη δωδεκάμηνη τουριστική περίοδο, που θα ενδυναμώσει ακόμη περισσότερο την καλοκαιρινή σεζόν.

Η Μεγάλη Εβδομάδα στην Κέρκυρα εξάλλου αποτελεί εμπειρία από μόνη της, αφού κάθε μέρα γίνεται και κάθε ξεχωριστό σε κάθε γωνιά της πόλης, αποδεικνύοντας την βαθειά λαογραφική ιστορική συνέχεια του νησιού, με δικά του ήθη και έθιμα και παραδόσεις. Σε ένα νησί που φημίζεται για την Φιλαρμονική του, που έχει έδρα το Ιόνιο Πανεπιστήμιο και το τμήμα των Μουσικών Σπουδών και με το έθιμο με των Μπότηδων στην Σπιανάδα, που βλέπεις και από τις οδούς Θεοτόκη, Παλαιολόγου και Guilford, ένα έθιμο που προσελκύει χιλιάδες θεατές κάθε πρωί Μεγάλου Σαββάτου.

Τόσο, στις 6 το πρωί, στην Παναγία των Ξένων, γίνεται η αναπαράσταση του σεισμού που κατά τις Γραφές ακολούθησε την Πρώτη Ανάσταση, αλλά και στις 9 το πρωί στον Ναό του Αγίου Σπυρίδωνα στην Κέρκυρα ξεκινά η λιτανεία του Αγίου που καθιερώθηκε το 1550, όταν η Κέρκυρα σώθηκε από λιμό.

 Ενώ την Μ. Παρασκευή από τις δύο το μεσημέρι βγαίνουν όλοι οι Επιτάφιοι, με τον επιβλητικότατο Επιτάφιο της Μητρόπολης να ξεκινά στις 10.00 το βράδυ, όπου μετέχουν και οι 3 Φιλαρμονικές της πόλης, με τη μεγάλη επίσημη στολή (μπρούτζινη περικεφαλαία και λευκά γάντια), ενώ κάθε μουσικός διαθέτει ένα λαμπάκι για να φωτίζει την παρτιτούρα με τις νότες του. Κατά παράδοση, σ΄ αυτόν τον Επιτάφιο παίζονται κάθε χρόνο τα ίδια πένθιμα εμβατήρια: Η Φιλαρμονική Καποδίστριας παίζει την Sventura του Mariani, το Πένθιμο Εμβατήριο του Chopin και το Πένθιμο Εμβατήριο «Το Πεπρωμένο» του Μιχάλη Μιχαλόπουλου. Η Φιλαρμονική Μάντζαρος παίζει την Marcia Funebre του Verdi και το Πένθιμο Εμβατήριο του Σπύρου Δολιανίτη. Η Φιλαρμονική Εταιρεία Κέρκυρας (Παλιά) παίζει το Adagio του Albinoni, το Πένθιμο Εμβατήριο του Δημήτρη Κάφυρη και τον «Πόνο της Μάνας» του Δημήτρη Κάφυρη. Οι Φιλαρμονικές συμμετέχουν σε πλήρη σύνθεση, που ξεπερνούν τα 180 άτομα η καθεμιά, ενώ για τις ανάγκες των συγκεκριμένων πένθιμων εμβατηρίων χρησιμοποιούνται κάποια ξεχωριστά κρουστά όργανα, όπως το γκογκ, που φέρεται στους ώμους δυο μουσικών και η καμπάνα.

Με το σήμα της πρώτης Ανάστασης στις 12μμ, οι κάτοικοι της Κέρκυρας πετούν τεράστια κανάτια γεμάτα νερό και κόκκινες κορδέλες – τους μπότηδες – από τα μπαλκόνια τους. Τα πήλινα κανάτια με στενό στόμιο και δυο χερούλια στο πλάι για τη μεταφορά τους. Το  έθιμο με το σπάσιμο των κανατιών το Πάσχα στην Κέρκυρα που έχει γίνει γνωστό σε όλη την Ελλάδα, όπως και αυτό της Μαστέλας, που αναβιώνει στο εμπορικό κέντρο της Κέρκυρας.

Παραμονή στην Βενετσιάνικη Κέρκυρα τις ημέρες του Πάσχα σημαίνει προσκύνημα στον Πολιούχο Άγιο Σπυρίδωνα, βόλτα στην πλατεία Σπιανάδα, στο Παλιό και το Νέο Φρούριο, στο Δημαρχείο (Θέατρο Σαν Τζιάκομο), στο Κανόνι, στο Μον Ρεπό, στο Λιστόν, στο μέγαρο Καποδίστρια, στο μητροπολιτικό μέγαρο, στο μέγαρο της Αναγνωστικής Εταιρείας Κερκύρας, στο μέγαρο της παλαιάς Ιονικής Τράπεζας, στο μέγαρο της Ιονίου Βουλής, στο μέγαρο της Ιονίου Ακαδημίας, αλλά και στα Μουσεία Βυζαντινής και Μεταβυζαντινής Ιστορίας.

Στο νησάκι μπροστά στο Κανόνι, πάνω στο οποίο βρίσκεται η εκκλησία της Παναγίας των Βλαχερνών και το Ποντικονήσι. Τα Ανάκτορα Μιχαήλ και Γεωργίου, από την Αγγλοκρατία., ενώ η γεύση κερκυραϊκής κουζίνας, όπως η «παστιτσάδα», το «σοφρίτο» και το «μπουρδέτο», είναι πράγματα που δεν πρέπει να παραλείψεις επισκεπτόμενος το νησί .

Τα παραπάνω είναι ορισμένα από τα χαρακτηριστικά που καθιστούν το νησί της Κέρκυρας μοναδικό προορισμό για επίσκεψη, όχι μόνο το Πάσχα και το καλοκαίρι, αλλά και όλο τον υπόλοιπο χρόνο, αποτελώντας παράδειγμα δωδεκάμηνης τουριστικής ανάπτυξης και για την υπόλοιπη Ελλάδα, έχοντας ως συγκριτικά πλεονεκτήματα, την Ιστορία, τις τουριστικές υποδομές, τα ήθη και έθιμα, αλλά και την ζεστή φιλοξενία των κατοίκων του νησιού.

Αμαλία Μακρή, Επιχειρηματίας, τ. Περιφερειακή Σύμβουλος Ιονίων Νήσων (Π.Ε. Κέρκυρας)

Νεκτάριος Καλαντζής, Οικονομολόγος, Κοινωνιολόγος, Δημοτικός Σύμβουλος Παλλήνης

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα