26 C
Athens
Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024

ΑρχικήΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣΠΡΟΣΦΥΓΕΣ / ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΓΕΝΕΣΙΟΥΡΓΕΣ ΑΙΤΙΕΣ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ

ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ / ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΓΕΝΕΣΙΟΥΡΓΕΣ ΑΙΤΙΕΣ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ

Στη Ραφήνα πραγματοποιήθηκε σήμερα Πέμπτη 26 Μαΐου εκδήλωση με θέμα “Προσφυγικό – μεταναστευτικό, χτες  και σήμερα” απ’ τη Βαλκανική Ένωση Φιλίας. Συντονιστής του πάνελ ήταν ο κ. Απόστολος Φραντζής, ο οποίος ανέφερε τους σκοπούς της Β.Ε.Φ. μιας ΜΚΟ με 25 χρόνια δράσης για τους λαούς που ταλαιπωρούνται από προσφυγιά και μετανάστευση. Όπως είπε η οργάνωση δεν αντικαθιστά την Πολιτεία, αλλά δρα ενημερωτικά και βοηθητικά προς τους ανθρώπους που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, όχι γιατί το θέλουν, αλλά επειδή εξαναγκάστηκαν από διάφορες καταστάσεις κυρίως εμπόλεμες και οικονομικές που ταλανίζουν τις χώρες τους.

Ακολούθως κάλεσε τον οικοδεσπότη δήμαρχο κ. Πιστικίδη, ο οποίος παρουσίασε εντυπωσιακά νούμερα σχετικά με τους πρόσφυγες-μετανάστες που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα ξεκινώντας απ’ τις 12-3-2016 όπου καταγράφηκαν 41.500 εκ των οποίων 10 χιλιάδες στην Αττική, στις 23-4-2016 καταγράφηκαν 53 χιλιάδες εκ των οποίων 14 χιλιάδες στην Αττική και στις 15-5-2016 54.500 εκ των οποίων 14.500 στην Αττική, ανακοίνωσε επίσης παράλληλη με το προσφυγικό εσπερίδα, αλλά σε τοπικό επίπεδο αφού η Ραφήνα πρόκειται να υποδεχτεί πρόσφυγες στις κατασκηνώσεις του δήμου Ζωγράφου που φιλοξενούνται στην επικράτεια του δήμου Ρ-Π, στις 23 Ιουνίου. Έθεσε δε κάποια προσωπικά του ερωτήματα ως προς τη διάρκεια του φαινομένου, πως και για πόσο θα αντέξουν οι τοπικές κοινωνίες, ποια μέτρα παίρνει η Ευρώπη για την αντιμετώπιση, ενώ τόνισε ότι πρέπει να υπάρξουν πολιτικές κι όχι να υψώνονται φράχτες.

Ακολούθως ο κ. Θανάσης Νησιώτης, πρόεδρος της Β.Ε.Φ. τόνισε ότι το πρόβλημα προσφύγων και μεταναστών είναι διαχρονικό και πανανθρώπινο και οφείλεται είτε σε πόλεμο, είτε σε δικτατορία, είτε σε οικονομική ασφυξία, είτε ακόμα σε λόγους εκπαίδευσης. Η δυναμική που παρουσιάζει τελευταία οφείλεται κυρίως στους εμφυλίους πολέμους που ταλανίζουν τις χώρες Β. Αφρικής και Μέσης Ανατολής λόγω παρεμβάσεων ξένων δυνάμεων που διατάραξαν την ισορροπία τους. Ανέφερε δε ότι οι πρόσφυγες προστατεύονται από τη διεθνή συνθήκη της Γενεύης, χωρίς ωστόσο να μπορεί να γίνει πλήρης διαχωρισμός τους απ’ τους μετανάστες. Κι επειδή φόβος γεννιέται λόγω διαφορετικής θρησκείας, καταγωγής, χρώματος, κάποια στιγμή έκλεισαν τα σύνορα με αποτέλεσμα τον εγκλωβισμό πολλών χιλιάδων στην Ελλάδα.

Από καρδιάς μίλησε ο κ. Αϊμάν Σλιμπ, πρόεδρος Σύρων Ελλάδος, ο οποίος με τη διπλή ιδιότητά του, ως εκ γενετής Σύρος που ήρθε και σπούδασε στην Ελλάδα και ως εξ αγχιστείας Έλληνας αφού παντρεύτηκε Ελληνίδα και δημιούργησε οικογένεια στην πατρίδα μας, τόσο για τους Σύρους πρόσφυγες, όσο και για τους Έλληνες που τους άνοιξαν την αγκαλιά τους. «Είμαι περήφανος ως Έλληνας» τόνισε. Μίλησε ακόμα για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες, καθώς οι κυβερνώντες (Ελλάδα) δεν προνόησαν, αν και ήξεραν ότι έχουν δεχτεί την παραμονή 50 χιλιάδων στη χώρα μας, να ετοιμάσουν χώρους υποδοχής τους, με αποτέλεσμα τη δημιουργία ακατάλληλων χώρων όπως στην Ειδομένη, το Ελληνικό, τον Πειραιά και αλλού, όπου στοιβάζονται άνθρωποι χωρίς τα πλέον απαραίτητα για τη διαβίωσή τους. Ακόμα διαβεβαίωσε ότι οι πρόσφυγες δεν είναι μετανάστες, θέλουν να γυρίσουν στην πατρίδα τους μόλις γίνει ασφαλής για τους ίδιους και τα παιδιά τους. Εκδήλωσε δε την πικρία του γιατί η Γερμανία που υποδέχτηκε 1,5 εκ πρόσφυγες δεν τους πήρε απ’ ευθείας απ’ τη Τουρκία, αλλά άφησε 1500 να πνιγούν στα νερά του Αιγαίου.

Συμπερασματικά να πούμε ότι δε μάθαμε πολλά περισσότερα απ’ όσα ήδη γνωρίζουμε απ’ τα ελληνικά και διεθνή ΜΜΕ, εν τούτοις όσα ακούστηκαν άγγιξαν το ακροατήριο που παρακολούθησε με ενδιαφέρον τους ομιλούντες.

Παρόντες εκτός του οικοδεσπότη δημάρχου Ρ-Π κ. Πιστικίδη, οι πρόεδροι του Δ.Σ. κ, Μισοκοίλης και ΔΟΠΑΠ κ. Δουβίτσας, ο αντιδήμαρχος κ. Παλπατζής, ο δημ. σύμβουλος κ. Παροικάκης, η πρόεδρος του ΛΕΡ κ. Παναγιώτου κ.α.       

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα