17.6 C
Athens
Τρίτη, 7 Μαΐου, 2024

ΑρχικήΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣΣΤΟΝ ΑΠΟΗΧΟ ΕΝΟΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ COMENIUS REGIO

ΣΤΟΝ ΑΠΟΗΧΟ ΕΝΟΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ COMENIUS REGIO

Tη διετία 2012-14 η Διεύθυνση A/θμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Αττικής, από κοινού με την αντίστοιχη εκπαιδευτική περιφέρεια του Κάουνας στη Λιθουανία, υλοποίησαν ένα χρηματοδοτούμενο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Comenius Regio με τίτλο «Social Integration Through Sport», σε συνεργασία με το Δημοτικό Σχολείο Πολυδενδρίου και το Λαογραφικό Πολιτιστικό Σύλλογο Γυναικών Πολυδενδρίου.

Λίγα λόγια για το Comenius Regio

Οι συμπράξεις Comenius Regio έχουν ως στόχο να εμπλουτίσουν την εκπαιδευτική προσφορά προς τους μαθητές, στηρίζοντας τη συνεργασία μεταξύ εκπαιδευτικών αρχών, σχολείων και άλλων συντελεστών της εκπαίδευσης σε διαφορετικές Ευρωπαϊκές περιφέρειες. Βασικός στόχος του εν λόγω προγράμματος ήταν να αναδείξει την εκπαιδευτική αξία της φυσικής αγωγής και του αθλητισμού σε σχέση με την κοινωνικοποίηση των μαθητών, αλλά και ως εργαλείου ανάπτυξης ηγετικών ικανοτήτων και δεξιοτήτων ζωής.

Εκπαιδευτικές δράσεις

Ο βασικός κορμός των δράσεων αναπτύχθηκε σε 4εκπαιδευτικές συναντήσεις-σεμινάρια. Στη διάρκειά τους, παρουσιάστηκε εκατέρωθεν η δομή και λειτουργία της εκπαίδευσης και της σχολικής φυσικής αγωγής στις δύο χώρες, καθώς και ερευνητικά δεδομένα που επισημαίνουν τις συνέπειες της υποκινητικότητας στα παιδιά. Τονίστηκε η σημασία των χορών στην προαγωγή της σωματικής και ψυχικής υγείας των μαθητών και υπογραμμίστηκε η ανάγκη αύξησης των ωρών σχολικής φυσικής αγωγής, δεδομένης της σπουδαιότητάς της στη διαμόρφωση υγιεινών συμπεριφορών. Επιπλέον, οι συμμετέχοντες συμφώνησαν ότι ο αθλητισμός και ο πολιτισμός των Αρχαίων Ελλήνων αποτελούν σημαντική παγκόσμια κληρονομιά για τις σημερινές γενιές. Η βιωματική προσέγγιση των ολυμπιακών αξιών και η εφαρμογή προγραμμάτων Αθλητικής & Ολυμπιακής Παιδείας μπορούν να αναδείξουν τη μορφωτική αξία των Αγώνων, να συνδέσουν το παρελθόν με το παρόν, να συμβάλουν στην προαγωγή της φυσικής δραστηριότητας στα παιδιά, και να εμφυσήσουν αξίες, στάσεις και συμπεριφορές με διαχρονικά οφέλη. Παράλληλα, αναπτύχθηκαν ερωτηματολόγια για γονείς και εκπαιδευτικούς, αναφορικά με τη σχέση της φυσικής αγωγής με τις κοινωνικές δεξιότητες των μαθητών, την ποιότητα του μαθήματος, καθώς και τις δυνατότητες αναβάθμισής του.

Στη διάρκεια των εκπαιδευτικών συναντήσεων σε Λιθουανία και Ελλάδα πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις σε σχολικές μονάδες όλων των βαθμίδων, παρουσιάστηκαν εκπαιδευτικές, πολιτιστικές και αθλητικές δράσεις μαθητών, οργανώθηκαν θεατρικά δρώμενα, χορευτικές συνθέσεις και αθλητικά φεστιβάλ, αναπαράσταση ολυμπιακών αθλημάτων, καθώς και περιήγηση σε χώρους πολιτιστικού, ιστορικού και θρησκευτικού ενδιαφέροντος

Απολογισμός του προγράμματος

Ολοκληρώθηκε ένα συναρπαστικό ευρωπαϊκό ταξίδι γεμάτο χρώματα, μουσική, τραγούδι, άθληση, γνώση και εμπειρίες, που οδηγό είχε την αγάπη για την εκπαίδευση και τον αθλητισμό. Ήταν μια μοναδικά υπέροχη διαδρομή δύο χρόνων, που μας έδωσε τη δυνατότητα να επιχειρήσουμε μια ενδοσκόπηση στην αθλητική και πολιτιστική μας κληρονομιά, και παράλληλα να γίνουμε κοινωνοί του πολιτισμού και της ιδιαίτερης παράδοσης της Λιθουανίας, αυτής της μικρής χώρας της Βαλτικής. Στη διάρκεια της διαδρομής αναγνωρίστηκε η αξία και η σπουδαιότητα της άθλησης στη ζωή των μαθητών. Μέσω της ανταλλαγής ιδεών, πρακτικών και προτάσεων, διαμορφώθηκαν καινοτόμες μεθοδολογικές προσεγγίσεις που υποστηρίζουν την πολιτισμική διαφορετικότητα. Πέρα από τα όποια γνωστικά του οφέλη, το πρόγραμμα αποτέλεσε τον καταλύτη, για να καταρριφθούν στερεότυπα και προκαταλήψεις, να εξασφαλιστούν ανοιχτοί δίαυλοι επικοινωνίας και να εμπεδωθεί ένα πλαίσιο ουσιαστικής συνεργασίας με την Περιφέρεια του Κάουνας, η οποία θα συνεχιστεί περαιτέρω. Επιπλέον, είχε θετική επίδραση στις επαγγελματικές δεξιότητες των συμμετεχόντων εκπαιδευτικών και ενίσχυσε την πρόθεσή τους για υλοποίηση αντίστοιχων ευρωπαϊκών συνεργασιών και στο μέλλον. Με την ολοκλήρωση της συνεργασίας πραγματώθηκε ένα σημαντικό βήμα προς τη δημιουργία ενεργών Ευρωπαίων πολιτών, που εκτιμούν τους άλλους πολιτισμούς, σέβονται το διαφορετικό και αισθάνονται περήφανοι για τον τόπο τους.

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα