30.3 C
Athens
Παρασκευή, 21 Ιουνίου, 2024

ΑρχικήΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣΧΟΡΕΥΟΝΤΑΣ ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ - DANCER IN THE DARK ΣΤΟ ΚΑΠΗ...

ΧΟΡΕΥΟΝΤΑΣ ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ – DANCER IN THE DARK ΣΤΟ ΚΑΠΗ ΡΑΦΗΝΑΣ

Τίποτα λιγότερο από ένα αριστούργημα των σύγχρονου σινεμά. Το πόνημα του Lars Von Trier κινείται σε δύο επίπεδα, που εναλλάσσονται αλλά δεν διασταυρώνονται, αυτό του μελοδράματος και αυτό του σουρεαλιστικού μιούζικαλ.

Η κεντρική ηρωίδα είναι μια εύθραυστη ύπαρξη, ένα μοιρολατρικό θύμα των περιστάσεων, ένα κλαρί που κρύβεται από τον αέρα φοβούμενο μη σπάσει. Παράλληλα, όμως, είναι η προσωποποίηση της μητέρας-Παναγιάς που απαρνείται τη ζωή της για χάρη του παιδιού της, αρνούμενη να φορτώσει σε αυτό τα δικά της κρίματα. Μια παραβολή χριστιανικού χαρακτήρα που ανατρέχει στις εμμονές του Δανού σκηνοθέτη, δηλαδή πως αυτός ο κόσμος, μη αποδεχόμενος τις αμαρτίες του, αναζητεί σωτήρες για τη συνείδηση και τη διαιώνιση του. 

Τα μουσικοχορευτικά νούμερα εκφράζουν την «πολύχρωμη» φαντασία τής Σέλμα, που, στερούμενη την όραση, οραματίζεται τον περίγυρό της σαν χαρά Θεού. Ένας κήπος αισθημάτων η ψυχή της που ζωγραφίζει με νότες και χρώματα όλα αυτά που η πραγματικότητα τής έχει προσφέρει απλόχερα: τη ρουτίνα και τη σκληρή, άχρωμη καθημερινότητα. 

Ο Von Trier κινηματογραφεί το ρεαλισμό με τους κανόνες του Δόγματος `95, δημιουργώντας γνήσιο προλεταριακό συναίσθημα, αλλά μεταμορφώνεται στις μουσικές σκηνές με τη χρήση πολλαπλών ψηφιακών καμερών και θεαματικών υπερ-πλάνων. Και στους δύο τομείς βρίσκει ιδανικό σύμμαχο την Ισλανδή τραγουδίστρια Bjork, η οποία ξεπερνάει κάθε προσδοκία ζώντας το χαρακτήρα της, αλλά και συνθέτει εξαιρετικά τραγούδια στο πνεύμα του West Side Story. Αν όλα αυτά δεν καταφέρουν να σας συγκινήσουν μέχρι εκείνες τις στιγμές του τέλους, τότε σταθείτε γιατί το έργο σάς επιφυλάσσει ένα από τα δυνατότερα φινάλε που έχουν γυριστεί ποτέ στο βωμό της έβδομης τέχνης και που το αναγάγει στο πλέον κλασικό μελόδραμα των καιρών μας. 

Αυτή η ταινία θα προβληθεί την Δευτέρα 4 / 12, στις 20:30, στο ΚΑΠΗ Ραφήνας.Είναι η βραβευμένη με Χρυσό Φοίνικα (2000), μεγάλη επιτυχία του Δανού Λαρς φονΤρίερ,διάρκειας 140′. Παίζουν: Μπιορκ (α’ βραβείο ερμηνείας), Κατρίν Ντενέβ, κ.ά.

 

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα