17.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

ΑρχικήΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣΠάρκο Καραμανλή: Απελευθέρωση πουλιών μετά μουσικής

Πάρκο Καραμανλή: Απελευθέρωση πουλιών μετά μουσικής

Η εκδήλωση είναι αφιερωμένη:

Κάτοικοι της Ραφήνας σε συνεργασία με την Κίνηση Προστασίας & Ανάδειξης Μ. Ρέματος Ραφήνας, μαθητές μουσικού σχολείου Παλλήνης και συλλόγου ΑΝΙΜΑ διοργανώνουν μουσική εκδήλωση, παράλληλα με απελευθέρωση πουλιών

Η εκδήλωση είναι αφιερωμένη:

  • στη διάσωση του ρέματος Ραφήνας από την άμεση έναρξη του έργου που θα το μετατρέψει από ένα ζωντανό οικοσύστημα σε τσιμεντένιο αγωγό
  • στη διάσωση ζώνης πρασίνου 12 στρεμμάτων δίπλα στα σχολεία της Ραφήνας από την μετατροπή της σε εργοτάξιο του έργου για τουλάχιστον 7 χρόνια

Η καταστροφή του ρέματος Ραφήνας βρίσκεται προ των πυλών… Η πολιτεία αποφάσισε να το μετατρέψει σε ένα νέο Κηφισό.

Το Μεγάλο Ρέμα Ραφήνας είναι ένας από τους σημαντικότερους υγροτόπους της Αττικής. Είναι μέρος  του δικτύου υγροτόπων της Ανατ. Αττικής που αποτελεί βασικό διάδρομο για τα μεταναστευτικά πουλιά.

Θα είναι ο 8ος από τους 12 υγρότοπους  που καταστρέφονται σήμερα στην Ανατ. Αττική.

Το έργο που ξεκινάει θα αποψιλώσει όλη τη φυσική βλάστηση σε μήκος 17 χιλιομέτρων για να την αντικαταστήσει με τσιμέντα και πέτρες.

Πάνω από 2500 δέντρα θα κοπούν, καταστρέφοντας το βιότοπο εκατοντάδων πουλιών, ψαριών και άλλων ειδών.

Δεκάδες απειλούμενα και προστατευόμενα είδη θα απομακρυνθούν. Ορισμένα είδη θα απειληθούν με εξαφάνιση (πχ. το ενδημικό αττικόψαρο).

Το έργο θα αυξήσει κατά πολύ τα νερά που θα φθάνουν στη Ραφήνα, εκθέτοντας σε κίνδυνο μεγάλης πλημμύρας τον οικιστικό ιστό, σε περίπτωση έντονων φαινομένων.

Το εργοτάξιο της εταιρίας που θα κατασκευάσει το έργο, θα γίνει στο κέντρο της Ραφήνας, δίπλα σε 6 σχολεία και σε 2 κεντρικούς οδικούς άξονες, θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια, την υγεία και την ποιότητα ζωής όλων των κατοίκων, ιδιαίτερα όμως των μαθητών.

Δεν είναι αυτό που ονειρευόμασταν για τη Ραφήνα…

Το έργο αποσκοπεί στη διευκόλυνση των μεγάλων έργων που σχεδιάζονται στην περιοχή εν αγνοία της τοπικής κοινωνίας. Το ρέμα Ραφήνας πρέπει να παραμείνει φυσικό και όχι να κλείσει. Δε θέλουμε τη μετατροπή του κέντρου της Ραφήνας σε εργοτάξιο.

https://megalo-rema.blogspot.com[email protected]

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα