21.2 C
Athens
Παρασκευή, 29 Σεπτεμβρίου, 2023
ΑρχικήΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΡΓΟΥ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ/ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΡΓΟΥ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ/ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

Σε ένα απολογισμό έργου προβαίνει η Νέα Δημοκρατία ενόψει εκλογών και απαριθμεί δέκα επί μέρους τομείς με όσα έχουν γίνει. Δεν σταματά όμως σ’ αυτά που έγιναν, αλλά και σε όσα έχουν προγραμματιστεί να γίνουν. Αναλυτικά πιο κάτω αναφέρονται όσα έγιναν και όσα πρόκειται να γίνουν.  

Μείωση της γραφειοκρατίας

Θεσμοθετήσαμε ρυθμίσεις οι οποίες παρεμβαίνουν «χειρουργικά» στη γραφειοκρατία και αλλάζουν σε πολλά σημεία την καθημερινότητα των πολιτών. Κάναμε μεταρρυθμίσεις στο πλαίσιο του περιορισμού της γραφειοκρατίας που επί δεκαετίες ταλαιπωρούσε πολίτες και επιχειρήσεις. Πρόκειται για μια σημαντική προσπάθεια όχι μόνο να περιορίσουμε τη γραφειοκρατία στο Δημόσιο, αλλά και να δρομολογήσουμε συνθήκες υγιούς και βιώσιμης ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία.

Επικύρωση αντιγράφων

Καταργήσαμε την υποχρέωση υποβολής πρωτοτύπων ή επικυρωμένων αντιγράφων από τους ενδιαφερόμενους στο σύνολο των συναλλαγών τους όχι μόνο με τις δημόσιες υπηρεσίες αλλά και με τους φορείς, που άμεσα ή έμμεσα ελέγχονται από το κράτος, όταν πρόκειται για έγγραφα τα οποία έχουν εκδοθεί από τις υπηρεσίες και τους φορείς αυτούς.

Ετήσιοι Ισολογισμοί

Kαταργείται από την 1η Ιανουαρίου του 2015 η υποχρέωση δημοσίευσης στο ΦΕΚ ΑΕ-ΕΠΕ των τροποποιήσεων καταστατικού και των ετήσιων ισολογισμών των Ανωνύμων Εταιρειών και των Εταιρειών Περιορισμένης Ευθύνης. Η ανάγκη δημοσιότητας για τις συγκεκριμένες πράξεις των εταιρειών καλύπτεται πλέον μέσω του Γενικού Εμπορικού Μητρώου (ΓΕΜΗ).

Γνήσιο Υπογραφής

Βάλαμε τέλος στην υποχρέωση βεβαίωσης γνησίου υπογραφής στην υπεύθυνη δήλωση που κατατίθεται στην πρώτη φάση προσφοράς σε διαγωνισμό του Δημοσίου.

Νέος τρόπος έκδοσης Αστυνομικής Ταυτότητας

Από την 1η Οκτωβρίου κάθε πολίτης μπορεί να πηγαίνει μόνο με δύο φωτογραφίες του και ένα μάρτυρα στο Αστυνομικό Τμήμα και να λαμβάνει άμεσα και εύκολα το Δελτίο Αστυνομικής Ταυτότητας, χωρίς να προσκομίζει πιστοποιητικά ή βεβαιώσεις. Αυτό γίνεται εφικτό χάρη στη διασύνδεση των αστυνομικών τμημάτων με τα δημοτολόγια, την πρώτη «government to government» (διασύνδεση δημοσίων υπηρεσιών) Υπηρεσία. Ο αρμόδιος υπάλληλος της αστυνομικής αρχής θα αναζητά πλέον αυτεπάγγελτα, μέσω του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Εθνικού Δημοτολογίου (ΟΠΣΕΔ), όλα τα απαραίτητα στοιχεία για την έκδοση του Δελτίου Αστυνομικής Ταυτότητας.

Αναβάθμιση Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών

Τα ΚΕΠ, ένας καθιερωμένος και επιτυχημένος θεσμός, περνά σε νέα εποχή. Τα ΚΕΠ προσφέρουν από τις αρχές Μαρτίου μια σειρά νέων υπηρεσιών, που τα καθιστούν μοναδικό σημείο αναφοράς και συναλλαγής του πολίτη με τη δημόσια διοίκηση. Ιδιαίτερη φροντίδα δόθηκε σε υπηρεσίες που εξυπηρετούν αγρότες, συνταξιούχους και ανέργους, καθώς και κοινωνικά ευαίσθητες ομάδες. Στο πλαίσιο αυτό, παρέχεται η δυνατότητα στους πολίτες αίτησης για ένταξη στο κοινωνικό οικιακό τιμολόγιο και στο μητρώο ευάλωτων πελατών της ΔΕΗ. Σύντομα μέσω των ΚΕΠ θα μπορεί να υποβάλλεται ηλεκτρονική αίτηση συνταξιοδότησης και να παρακολουθείται η πορεία εξέλιξης.

Παράλληλα,      

Σύστημα αδειοδοτήσεων

Το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης προχώρησε, για πρώτη φορά, στην κατάργηση των συστημάτων αδειοδοτήσεων, ξεκινώντας από 25 διαδικασίες αδειοδότησης συγκεκριμένων δραστηριοτήτων μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Καταργείται σε πολλές περιπτώσεις πλήρως η απαίτηση υποβολής φακέλου δικαιολογητικών, η οποία εξακολουθούσε να ισχύει σε άλλες περιπτώσεις κατάργησης αδειοδοτήσεων στο παρελθόν. Η γνωστοποίηση ισχύει πλέον και για την έναρξη της δραστηριότητας και για την αντικατάσταση, μεταβίβαση καταστήματος και προσθήκη σε αυτό άλλης δραστηριότητας.

Μείωση των διοικητικών βαρών

Στην ενσωμάτωση στην εθνική νομοθεσία των πρώτων συστάσεων της στρατηγικής συνεργασίας με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), που έχουν ως στόχο την οικονομική και διοικητική ελάφρυνση των ελληνικών επιχειρήσεων και της διοίκησης σε επιλεγμένους τομείς της οικονομίας, προχώρησε το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.

Σε αυτές περιλαμβάνονται:

Η κατάργηση της υποχρέωσης της υποβολής εκκαθαριστικής δήλωσης ΦΠΑ

Η κατάργηση της πρόβλεψης αίτησης επιστροφής ΦΠΑ, η οποία πλέον θα προβλέπεται στο έντυπο επιστροφής φόρου, χωρίς να απαιτείται υποβολή διακριτής αίτησης

Η διαμόρφωση του πλαισίου απενεργοποίησης των ΑΦΜ σε περιπτώσεις παύσης της οικονομικής δραστηριότητας ή διάπραξης αδικημάτων

Η κατάργηση της απαίτησης δημοσίευσης ετήσιων οικονομικών καταστάσεων και εταιρικών ανακοινώσεων

Η νομοθέτηση της πλήρους ηλεκτρονικής υποβολής όλων των κοινοποιήσεων στο ΓΕΜΗ με προφανή οφέλη για τις επιχειρήσεις.

Πρόκειται για μια σημαντική προσπάθεια, όχι μόνο να περιορίσουμε τη γραφειοκρατία στο Δημόσιο, αλλά και να δρομολογήσουμε συνθήκες υγιούς και βιώσιμης ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία.

Νέα «Διαύγεια»

Ενισχύουμε τους θεσμούς διαφάνειας και λογοδοσίας στο Δημόσιο. Το πρόγραμμα «Διαύγεια» εισήλθε πλέον σε νέα εποχή.

Τον Οκτώβριο του 2013 θωρακίσαμε της «Διαύγεια» θεσμικά. Κάθε πράξη, εκτός από αυτές που δημοσιεύονται και στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, αποκτά ισχύ μόνο μέσω της ανάρτησής της στο «Διαύγεια» και το αναρτημένο έγγραφο υπερισχύει έναντι των υπολοίπων εκδόσεων της πράξης. Ο πολίτης μπορεί να επικαλείται τα αναρτημένα έγγραφα στις συναλλαγές του με τις δημόσιες υπηρεσίες, κάνοντας χρήση του μοναδικού Αριθμού Διαδικτυακής Ανάρτησης (ΑΔΑ) των εγγράφων, χωρίς να απαιτείται η επικύρωσή τους. Τον περασμένο Ιούνιο παρουσιάσαμε τις επιχειρησιακές δυνατότητες της καινούριας «Διαύγειας». Με ένα βασικό σκοπό: Να καταστήσουμε τη «Διαύγεια» πιο φιλική για τους πολίτες και με μεγαλύτερο εύρος αντικειμένου.

Νέα οργανογράμματα

Νέα, απλοποιημένα και λιτά οργανογράμματα απέκτησαν από τις 29 Οκτωβρίου 2014, τα Υπουργεία, αλλάζοντας με τον τρόπο αυτό τον πυρήνα του Κράτους και της Δημόσιας Διοίκησης μετά από δεκαετίες. Η κατάρτιση των νέων οργανισμών των Υπουργείων βασίστηκε σε εκθέσεις αξιολόγησης, που συνοδεύονται από περιγράμματα αποστολής και θέσεων καθώς και από σχέδια στελέχωσης, που έχουν εγκριθεί από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης (ΚΣΜ).

 

Έτσι υλοποιήθηκε ένα διαχρονικό αίτημα για τον εξορθολογισμό του Δημοσίου, που πλέον αποκτά μια ενιαία, συνεκτική δομή με τις μειώσεις των δομών να αγγίζουν το 40% και το δημοσιονομικό όφελος να ανέρχεται στο ποσό των 10.800.000 ευρώ. Με τον τρόπο αυτό δίνουμε τέλος σε μια πρακτική δεκαετιών, όπου πολλά Τμήματα και Διευθύνσεις λειτουργούσαν χωρίς ουσιαστικό αντικείμενο, ακόμα και χωρίς υφισταμένους, ενώ Γενικές Διευθύνσεις λειτουργούσαν χωρίς σαφείς στρατηγικούς στόχους.

Νέος τρόπος επιλογής προϊσταμένων στο Δημόσιο

Ένα αντικειμενικό, αξιοκρατικό και καινοτόμο σύστημα επιλογής προϊσταμένων στο Δημόσιο θεσμοθετήθηκε (Νόμος 4275/2014) από το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, με το νόμο «Τροποποίηση διατάξεων του Υπαλληλικού Κώδικα (Ν. 3528/2007) περί επιλογής προϊσταμένων οργανικών μονάδων και λοιπές διατάξεις», που κατατέθηκε και ψηφίστηκε τον Ιούνιο 2014, στη Βουλή.

Με το νέο σύστημα εισάγονται αξιοκρατικά κριτήρια για την ανάληψη θέσης ευθύνης στη δημόσια διοίκηση και μπαίνει τέλος στη λογική της αρχαιότητας, αλλά και της κομματικής συχνά επιλογής. Στόχος είναι να επιλέγονται οι πλέον κατάλληλοι υπάλληλοι για κάθε συγκεκριμένη θέση ευθύνης. Να εντοπίζονται, δηλαδή, τα δυναμικά εκείνα χαρακτηριστικά και οι ειδικές δεξιότητες που πρέπει να έχει ένας δημόσιος υπάλληλος για κάθε συγκεκριμένη θέση ευθύνης.

Πειθαρχικά

Αναβαθμίσαμε και ενισχύσαμε τα ελεγκτικά σώματα. Η απονομή της πειθαρχικής δικαιοσύνης επιταχύνθηκε. Ο έλεγχος των πιστοποιητικών συνεχίζεται και επεκτείνεται. Η αίσθηση της «ομερτά» στο Δημόσιο σπάει. Το ΑΣΕΠ σε συνεργασία με επιθεωρητές και ανώτερα στελέχη του Δημοσίου προχωρούν σε επανέλεγχο μετατροπής συμβάσεων ορισμένου χρόνου ή έργου σε συμβάσεις αορίστου χρόνου. Σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι δεν συνέτρεχαν οι νόμιμες προϋποθέσεις της μετατροπής, αυτοδίκαια θα λύνεται η σχέση εργασίας με απόφαση του ΑΣΕΠ.

Έλεγχος για πλαστά πιστοποιητικά

Το συστηματικό και μεθοδικό έλεγχο όλων των πιστοποιητικών που αξιοποίησαν οι υπάλληλοι του Δημοσίου για την πρόσληψή τους δρομολόγησε το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.

Για πρώτη φορά γίνεται έλεγχος εγκυρότητας όλων των τίτλων σπουδών και των λοιπών στοιχείων που περιέχονται στα ατομικά μητρώα των υπαλλήλων. Οι φορείς είναι υποχρεωμένοι να καταχωρούν αναλυτικά τις σχετικές ενέργειες στις οποίες έχουν προβεί καθώς και τα αποτελέσματα των ενεργειών τους.

Πρόσληψη επιτυχόντων διαγωνισμών του ΑΣΕΠ

Στην επίλυση μιας πολυετούς εκκρεμότητας, που αφορά διοριστέους του ΑΣΕΠ, οι οποίοι διαγωνίστηκαν μέσω του αξιοκρατικού συστήματος του Ν. 2190/1994 (νόμος Πεπονή) και έχουν κριθεί ως επιτυχόντες, προχώρησε το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.

 

Τι σχεδιάζεται να γίνει:

Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών

Τα ΚΕΠ εισέρχονται σε νέα εποχή, με δύο κύρια χαρακτηριστικά:

«Όλο το κράτος στα ΚΕΠ». Τα ΚΕΠ εμπλουτίζονται διαρκώς με νέες υπηρεσίες, ώστε να γίνουν μελλοντικά το μοναδικό σημείο εξυπηρέτησης των πολιτών στην επαφή τους με το Δημόσιο

ΚΕΠ online. Η ηλεκτρονική διασύνδεση με βάσεις δεδομένων της δημόσιας διοίκησης επιτρέπει την έκδοση πιστοποιητικών και άλλων εγγράφων εύκολα και γρήγορα. Τους τελευταίους πέντε μήνες περισσότερες από 1.000.000 υποθέσεις πολιτών διεκπεραιώθηκαν από τα ΚΕΠ μέσα σε 2 λεπτά.

Καλή νομοθέτηση

Θέτουμε σε εφαρμογή σχέδιο για τη μείωση της πολυνομίας και της κακονομίας. Στόχος είναι η δημιουργία ενός απλού και σαφούς ρυθμιστικού περιβάλλοντος, η προαγωγή της πολιτικής για την καλή νομοθέτηση και η ενίσχυση του κράτους δικαίου. Πρόθεσή μας είναι να χαρτογραφήσουμε και αξιολογήσουμε τις νομοθετικές και κανονιστικές ρυθμίσεις προς κατάργηση ή απλούστευση.

Νέο σύστημα αξιολόγησης δημοσίων υπαλλήλων

Το πλαίσιο αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων, όπως ισχύει και εφαρμοζόταν μέχρι πρόσφατα, καθιστούσε τη διαδικασία άνευ ουσίας. Για πρώτη φορά θεσμοθετήσαμε τη συγκριτική αξιολόγηση στον προσδιορισμό των ανώτατων ποσοστών των δημοσίων υπαλλήλων ανά κλίμακα βαθμολογίας. Με τη συγκριτική αξιολόγηση ταράξαμε τα λιμνάζοντα νερά και μπόρεσε η διοίκηση να αποκτήσει κουλτούρα αξιολόγησης. Με αυτόν τον τρόπο ξεχωρίζουμε τους καλύτερους και εντοπίζουμε τους λιγότερο αποδοτικούς, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να βελτιώσουν με διάφορους τρόπους την απόδοσή τους και όχι να χάσουν τη θέση τους.

Προτείνουμε – και άμεσα θέτουμε σε δημόσια διαβούλευση – ένα νέο, σύγχρονο και καινοτόμο σύστημα αξιολόγησης, που θα επιτρέψει επιτέλους στο Δημόσιο να γίνει καλύτερο, εισάγοντας την έννοια της «αριστείας» στη Δημόσια Διοίκηση. Ακόμα πιο δίκαιο απέναντι στον δημόσιο υπάλληλο, αλλά και πιο αποτελεσματικό και φιλικό στον πολίτη. Ήδη οι δημόσιοι υπάλληλοι στον ιστότοπο www.koitamemprosta.gr μπορούν να αξιολογούν το προτεινόμενο σύστημα αξιολόγησης της απόδοσης.

Αναμόρφωση πειθαρχικού δικαίου

Προχωράμε στη ριζική αναμόρφωση του πειθαρχικού δικαίου και επιχειρούμε την υιοθέτηση ενός σύγχρονου μοντέλου απονομής πειθαρχικής δικαιοσύνης που θα έχει ως κύριους άξονες την περαιτέρω διασφάλιση της αντικειμενικότητας και της αμεροληψίας και θα χαρακτηρίζεται για την ταχύτητα και την ευελιξία του.

Υιοθέτηση δομών εσωτερικού ελέγχου

Δημιουργήσαμε μονάδες εσωτερικού ελέγχου στις κεντρικές διοικήσεις. Υιοθετούμε ένα σύγχρονο μοντέλο εσωτερικού ελέγχου που εγγυάται την ενίσχυση της διαφάνειας, της αποτελεσματικότητας και της αποδοτικότητας της Δημόσιας Διοίκησης, με στόχο τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα