Πριν 100 χρόνια μια γωνιά της Αττικής γης στους πρόποδες της Πεντέλης, υποδέχτηκε οικογένειες λιγνιτωρύχων που τρύπησαν τα σπλάχνα της για να βγάλουν τον πολύτιμο για τη βιομηχανία φαιάνθρακα. Μαζί με τις οικογένειες των τσοπαναραίων που ξεχειμώνιαζαν στη περιοχή, δημιούργησαν το πρώτο οικισμό της Διασταύρωσης Ραφήνας, που σήμερα σφύζει από ζωή και δημιουργικότητα.
Προστάτιδα των κατοίκων της περιοχής που ήρθαν από διάφορα κυκλαδίτικα νησιά, κυρίως όμως απ’ την Εύβοια και μάλιστα τη Κύμη, καθιερώθηκε η Αγία Βαρβάρα, ως προστάτιδα των λιγνιτωρύχων και προς τιμή της κατασκευάστηκε το ομώνυμο εκκλησάκι που βρίσκεται ως τα σήμερα λίγο πιο μακριά απ’ την εκκλησία της Αναλήψεως στη Διασταύρωση, επί της Λεωφ. Μαραθώνος επίσης.
Ο φετινός εορτασμός είχε ιδιαίτερο συμβολισμό λόγω της συμπλήρωσης ενός αιώνα απ’ την ίδρυση του οικισμού και ως εκ τούτου οι λατρευτικές και εορταστικές εκδηλώσεις συγκέντρωσαν πολύ κόσμο, τόσο στο Μεγάλο Εσπερινό, όσο και ανήμερα της γιορτής της Αγ. Βαρβάρας χθες Παρασκευή.
Το πρωί της Παρασκευής μετά τη Θεία λειτουργία, ο σύλλογος ΕΝΟΤΗΤΑ ανάμεσα στους πλέον δραστήριους της περιοχής, τέλεσε μνημόσυνο στη μνήμη των λιγνιτωρύχων που έχασαν τη ζωή τους εξ αιτίας της σκληρής δουλειάς στις υπόγειες στοές, ενώ ακολούθησε κατάθεση στεφάνου απ’ τον αντιδήμαρχο Ρ-Π κ. Μπουρνούς στο ηρώο που έχει στηθεί προς τιμή τους. Ο σύλλογος “Ενότητα” επίσης μοίρασε κόλλυβα για το συχώριο των ψυχών των απολεσθέντων.
Την Παρασκευή το απόγευμα στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ιερού Ναού της Αναλήψεως, ακολούθησε η μεγάλη γιορτή για την επέτειο της 100ετίας από την ίδρυση του οικισμού στη Διασταύρωση Ραφήνας, απ’ τους λιγνιτωρύχους κατά βάση και τους τσοπαναραίους που εγκαταστάθηκαν μόνιμα στο ίδιο χώρο αν και δεν καμιά έγινε αναφορά και σ’ αυτό το κομμάτι των κατοίκων που θεωρούμε ότι αποτελεί αθέλητη παράλειψη.
Για την άρτια διοργάνωση της εκδήλωσης δούλεψαν ο οικοδεσπότης σύλλογος της “ΕΝΟΤΗΤΑΣ”, ο Δήμος Ραφήνας-Πικερμίου κι ο ΔΟΠΑΠ, συνεπικουρούμενοι απ’ το Λύκειο των Ελληνίδων που παρουσίασε παραδοσιακούς χορούς, το “Ελληνικό Κέντρο Τέχνης και Πολιτισμού”, με το καλωσόρισμα και τη παρουσίαση του προγράμματος από την πρόεδρο του κα. Βάσω Κιούση, ενώ την αναδρομή στο παρελθόν έκανε ο ερευνητής της τοπικής ιστορίας Δημήτρης Μακρής που παρουσίασε το θέμα “Κύμη – Κούμη- Κούμα – Κύμα” και γύρισε τον χρόνο έναν αιώνα πίσω στην Κύμη, τους πρώτους Λιγνιτωρύχους από τους Καλλιμεριάνους της Κύμης που ήρθαν στην Διασταύρωση Ραφήνας και ξεκίνησαν τη δημιουργία του οικισμού και τη μοναδική τους σχέση με την προστάτιδα τους Αγία Βαρβάρα.
Ο δήμαρχος Ρ-Π κ. Πιστικίδης απευθύνθηκε ως είθισται στους παραβρισκόμενους υπογραμμίζοντας ότι μπούσουλας για τον ίδιο και τη δημοτική του αρχή είναι η προσφορά-εξυπηρέτηση των συμπολιτών τους και το καλύτερο μέλλον για ένα δήμο, μια Ραφήνα και ένα Πικέρμι, μέσω της επίλυσης πολλών απ’ τα χρονίζοντα προβλήματά του.
Μετά τις ομιλίες ακολούθησε απονομή αναμνηστικών πλακετών στις οικογένειες των παλιών λιγνιτωρύχων σε μια συγκινητική εκδήλωση, ιδίως για τους απογόνους των ιδρυτών του οικισμού, την οποία τίμησαν με την παρουσία τους ο πρόεδρος του Δ.Σ., αντιδήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων και πλήθος κατοίκων.
Συνεχίζεται η άσχημη συνήθεια της εξόφθαλμης απουσίας μελών της μειοψηφίας του δήμου.